Lounais-Häme

Kesä oli kylmä ja lumi tuli aikaisin: Vuoden keskilämpötila on silti tavanomaista korkeampi

Kun puhutaan vuoden 2017 säistä, valtaosa muistaa vilpoisen ja sateisen kesän. Jokioisilla mitattiin tänä vuonna vain yksi hellepäivä. Tästä huolimatta vuoden 2017 keskilämpötila on aikajaksolla tammikuu–syyskuu keskimääräistä korkeampi.

Ilmatieteen laitos käyttää vertailujaksona vuosia 1981–2010. Vuoden 2017 keskilämpötila oli syyskuun loppuun mennessä 6,3 astetta, mikä on 0,2 astetta keskimääräistä korkeampi.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Kaisa Solin toteaa, ettei ero ole tilastollisesti merkittävä.

-Mutta lämpimämpää on joka tapauksessa ollut.

 

Keskilämpötila on tavanomaista korkeampi lämpimän talven ansiosta. Niin tammi-, helmi- kuin maaliskuu olivat kaikki yli kaksi astetta keskimääräistä lämpimämpiä.

Suurin poikkeama, 2,8 astetta, saatiin maaliskuussa. Maaliskuu on yleensä keskilämpötilan osalta miinusmerkkinen, nyt oltiin kuitenkin 0,4 astetta plusasteiden puolella.

Lauhat talvet sopivat ilmastonmuutosmalleihin. Ilmastonmuutoksen arvioidaan nostavan Suomessa eritoten talvilämpötiloja.

 

Lämmintä alkuvuotta seurasi pitkä viileä kausi. Tarkastelujakso huhtikuu–elokuu oli jokaisen kuukauden osalta tavanomaista viileämpi, mikä selittää osin viljelijöiden vaikeaa vuotta.

Kaikki lähti menemään pieleen jo keväällä, kun kolea kevät viivästytti kylvöjä. Varsinkin huhtikuu oli kylmä ja poikkesi keskiarvosta peräti 1,7 astetta.

Suhteessa kylmintä oli kuitenkin heinäkuussa, poikkeama keskiarvoon oli 1,8 astetta.

 

Viljelijöiden kurjuutta lisäsi sateisuus. Kun kylvöt oli tehty, lorotti vettä kesäkuun aikana peräti 102 millimetriä.

Jokioisten observatorion mittauspisteessä vuoden sademäärä on syyskuun loppuun mennessä 411 millimetriä, eli 46 milliä tavanomaista alhaisempi.

-Lokakuu on ollut erittäin sateinen, ja nyt ollaan varmasti jo lähellä vuoden keskiarvolukuja, Kaisa Solin arvioi.

Solin muistuttaa, että sademäärät vaihtelevat suuresti pienenkin alueen sisällä, eivätkä anna tarkkaa kuvaa koko Lounais-Hämeen tilanteesta toisin kuin lämpötilat.

 

Ensilumi satoi Lounais-Hämeeseen etuajassa. Yleensä on jouduttu odottelemaan loka–marraskuun vaihteeseen, nyt maa oli valkeana 26.10.

Ensilumen määritelmä täyttyy, kun mittausasemalla on vähintään yhden senttimetrin lumikerros aamukahdeksalta.

Ensilumesta saadaan nauttia vielä lauantain aamupäivä. Suomea lähestyy kuitenkin matalapaine vesisateineen, joten jo iltapäivällä lumi voi olla muisto vain.

Aikakirjoista ensilumen satamispäivää sateet eivät kuitenkaan pyyhi. FL

 

Ilmastonmuutos
Suomen vuosikeskilämpötila on noussut 1800-luvun puolivälistä lähtien parhaan arvion mukaan 2,3 astetta (arvion epävarmuus +- 0,4 astetta).Suomen lämpötila nousee tulevaisuudessa enemmän ja nopeammin kuin maapallolla keskimäärin. Myös sademäärien arvioidaan kasvavan. Talvella muutokset ovat suurempia kuin kesällä.Lähde: www.ilmasto-opas.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic