Lounais-Häme

Kesäjuhlilla on perinteet kunniassa – Urjalan Menosissa heitetään rengasta kerran kesässä

Tarkka sihti, oikea määrä voimaa ja tietty ranneliike. Reijo Harjulla on renkaan heitto hallussa, vaikka ei lajia kovin usein harjoittelekaan.

-Ei sitä tule muulloin heitettyä kuin näissä kylän omissa kesäjuhlissa. On niitä palkintojakin joskus tullut voitettua, hän paljastaa.

-Viime kesänä oma tytär kyllä päihitti minut, hän lisää.

Harjun ja muut menoslaiset saa lähtemään juhliin joka kesä tuttu yhteisöllisyys. Omalla lavalla voi nauttia ohjelmasta, kahvista ja yhdessäolosta.

Juhlat on kolmen yhdistyksen yhteinen ponnistus; juhlat järjestetään kyläyhdistyksen, maa- ja kotitalousseuran ja vapaapalokunnan voimin.

 

Harju muistelee, että Menosten VPK.n lavalla oli ennen ruuhkaa, kun tansseja järjestettiin säännöllisesti. Nyt tanssien aika on juhannuksena ja tänä vuonna myös 4. elokuuta Pentinkulman päivien yhteydessä.

Kun Harju oli poika, autoja ajoi tansseihin kodin ohi Matkun suunnasta letkaksi asti.

-Me pojat kilpailtiin kuka hienomman auton näkee. Kun vähän kasvoin, itsekin piti lähteä kylän lavalle tansseihin.

Tanssipäivää vaihdeltiin keskiviikolta viikonloppuun ja perjantaille, jotta viikonvaihteeksi kotikylään palaavat pääsivät mukaan. Sitten ajat muuttuivat.

-Kilpailijoiksi avattiin lavat Leimukalliolle Jokioisiin ja Leppijärvelle Loimaan suuntaan. Se taisi olla 1960-luvun puoliväliä, kun tanssit loppuivat.

 

Kyläläisten joukkoon kuuluvat myös kesäasukkaat. Kesän elämä vilkastuu, kun kevät koittaa.

-Meillä on onneksi paljon kesäasukkaita. Monesta talosta on tullut kesäasunto, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mira Jääskeläinen kertoo.

Anja Hinkkanen eli Kesä-Anja osti kylästä vapaa-ajan asunnon vuonna 1972. Kulttuuri-, musiikki- ja kotiseututyötä ikänsä tehnyt kesäasukas on antanut panoksensa Helsingin lisäksi myös kesäpaikkakunnalleen.

-Kylä tuntui heti omalta ja jäin kesäasukkaaksi. Olen viihtynyt hyvin. Otan osaa tapahtumiin, järjestän musiikkitapahtumia ja esiinnyn juhlissa, hän kertoo.

 

Seuraava tapahtuma on luvassa elokuun alussa, kun Hinkkanen kutsuu Pentinkulman päivien aikana väkeä yhteen Menosten kylätalolle eli entiselle koululle. Aiheena on musiikki.

-Vietämme 1. elokuuta kello 18.30 maakuntalauluiltaa. Laulamme yhdessä maakuntalauluja ja minä kerron niihin liittyviä taustoja ja tarinoina. Laulamaan saa tulla kauempaakin, hän kannustaa. FL

 

 

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic