Lounais-Häme

Kesäkana tuo väriä elämään ja munia ruokapöytään

Pikku Kakkonen, Hillevi, Tuulikki, Töyhtö sekä Töyhdön lapsi Irene kotkottavat nyt toista kesää peräkkäin espoolaisen Riitta Pietiläisen mökin pihassa Tammelassa.

Pietiläinen hakee kesäkanansa yöpakkasten loputtua ja vie ne taas paikalliselle maatilalle lämpimämpiin tiloihin lämpötilan painuessa miinuksen puolelle. Kesänsä kanat viettävät pihalla suojaisassa kanalassa, eivätkä pääse vapaasti pihamaalle.

Teurajärven rannalla olevalla tontilla Riitta ja Jarmo Pietiläisellä on koiria, kaksi kissaa ja nyt myös viisi kesäkanaa. Riitta toimii espanjanvesikoirien kasvattajana.

-Tämä on nyt yhteensä kolmas vuosi, kun minulla on kesäkanoja. Olen eläinrakas ihminen, eikä minulla ollut aiemmin ollut kanoja, joten halusin kokeilla. Ensimmäisenä vuonna vuokrasin kanoja ja kukon, nykyiset ovat omia, Pietiläinen sanoo.

 

Toissakesänä Pietiläisillä ollut kukko onkin oma tarinansa. Oiva-Antero oli omistajansa mukaan ”Forssan seudun kuuluisin kukko”. Kukko lajilleen ominaisesti kiekui aika ajoin, mikä ei kaikkia alueen asukkaita miellyttänyt. Asiasta valitettiin, ja asia eteni jopa Tammelan kunnan ympäristölautakuntaan.

-Täällä kävi ympäristösihteeri ja eläinsuojeluviranomainenkin, jotka totesivat, että täällähän on kaikki mallikkaasti. Meidän kukostamme mainittiin Forssan Lehdessäkin, Pietiläinen muistelee.

Ympäristölautakunta päätyi ympäripyöreään päätökseen, jossa kehotettiin molemminpuoliseen naapurisopuun. Viranomaisilla ei siis sinällään ollut mitään Oiva-Anteroa vastaan, mutta syksyllä kukko muutti pysyvästi talvihotelliinsa.

 

Kun pariskunta seuraavana keväänä oli hankkimassa omia kanoja, Riitta Pietiläisen tärkein kriteeri oli, että ”ne ovat mahdollisimman hauskan näköisiä”. Pietiläisten kanalassa vilistääkin nyt useamman eri kanarodun edustajia.

-Rotukoirien pitää olla näyttelyiden takia rotumääritelmien mukaisia, joten on kiva, jos kanat näyttävät vähän erikoisemmilta, Pietiläinen perustelee hymyillen.

Pietiläisillä ei ollut taustaa kanoista ennen vuokrakanoja, mutta pariskunnan mukaan tekemällä oppii. Pietiläiset huomauttavat, että netistä löytyy hurjasti taustatietoa ja apua. Jos jokin asia askarruttaa tai ihmetyttää kanoissa, ”vertaistukea” löytyy eri verkkofoorumeilta, kuten Facebook-ryhmistä.

-Kanojen kanssa pitää olla uskallusta ja hulluutta. Asioita ymmärtää kantapään kautta, ja joka vuosi oppii jotain uutta, Riitta Pietiläinen neuvoo kesäkanoja harkitsevia.

-Sinänsä kanat ovat helppohoitoisia, kunhan vettä on aina tarjolla. Ruokaa annan kerran päivässä, mutta useammin käyn vain juttelemassa kanoille.

 

Jos ajattelee vain halpoja kananmunia, kesäkanan ottaminen ei todennäköisesti kannata, vaikka kanan saattaa saada jopa kymmenellä eurolla.

Pietiläinen kertoo maksaneensa viidestä kanastaan yhteensä 180 euroa, mutta toteaa kanojen hinnan olevan enemmän tai vähemmän ”omantunnon kysymys”. Harva kanoja myymällä yrittää varsinaisesti bisnestä tehdä.

Kanaharrastukseen saa Pietiläisen mukaan silti rahaa palamaan. Pietiläisten kanat eivät sitä paitsi ole kananmunien suhteen tuotteliaimmasta päästä, vaikka munat kuulemma ovatkin herkullisia. Yleensä Pietiläisen viisi kanaa munii yhteensä yhden tai kaksi kananmunaa päivässä. Munat menevät omaan käyttöön.

-Laskeskelin, että yhden munan hinnaksi tulee ruokien ja muun ylläpidon jälkeen jokunen euro. Tennisvuorot olisivat halvempi harrastus, Pietiläinen naurahtaa. FL

 

Jos harkitset kesäkanoja, muista nämä:
1. Rekisteröidy kanojen pitäjäksi kuntasi maaseututoimeen.2. Kaava-alueella ota yhteyttä myös kuntasi terveydensuojeluviranomaiseen ja rakennusvalvontaan.3. Seuraa kanojen ulkona pitoon liittyviä määräyksiä.4. Tutustu kanoja koskeviin eläinsuojelusäädöksiin.5. Kanoja ulkomailta? Muista tuontivaatimukset!6. Huolehdi salmonellan sekä muiden tautien vastustamisesta.7. Hoida lääkinnällisen hoidon ja kuolleiden eläinten lukumäärän kirjanpito kuntoon.8. Tutustu kanojen teurastus- ja lopetusohjeisiin.9. Selvitä, miten kuolleen tai lopetetun kanan voi hävittää.Lähde: Evira

Uusimmat

Fingerpori

comic