Lounais-Häme Lounais-Häme

Kesäkuu oli Lounais-Hämeessä ennätyslämmin – Hellepäiviä oli eniten Jokioisten havaintoaseman yli 60-vuotisen historian aikana

Tämän vuoden kesäkuun keskilämpötila on kaikkien aikojen korkein mitä vuonna 1957 perustetulla Jokioisten havaintoasemalla on mitattu. Edellinen ennätys oli vuodelta 1999. Kesäkuun hellepäivien määrä oli myös ennätyksellinen.
Mennyt kesä tarjosi hyviä uintikelejä. Piilikankaan uimakoulussa Ypäjällä polski kuluneena kesänä 30 lasta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Mennyt kesä tarjosi hyviä uintikelejä. Piilikankaan uimakoulussa Ypäjällä polski kuluneena kesänä 30 lasta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Mennyt kesäkuu oli Lounais-Hämeessä ennätyksellisen lämmin. Kesäkuun keskilämpötila oli 18,1 astetta. Lukema perustuu Ilmatieteen laitoksen Jokioisten Ilmalan havaintoaseman mittauksiin.

– Tämän vuoden kesäkuun keskilämpötila on kaikkien aikojen korkein mitä vuonna 1957 perustetulla Jokioisten havaintoasemalla on mitattu. Edellinen ennätys oli vuodelta 1999, jolloin kesäkuun keskilämpötila oli 17,4 astetta, kertoo meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta.

Kesäkuun keskimääräinen keskilämpötila on 14 astetta, jonka tämän vuoden kesäkuu ylittää siis yli neljällä asteella. Karusto kertoo, että keskimääräinen keskilämpötila perustuu vertailukauteen, johon on otettu mukaan vuodet 1981–2010.

Kesäkuun hellepäivien määrä oli myös ennätyksellinen koko Jokioisten havaintoaseman yli 60-vuotisen historian aikana. Lämpimän sään ystävät saivat nauttia kesäkuussa 12 hellepäivästä. Edellinen ennätys tilastoitiin kesäkuussa 1999, ja se oli 11 hellepäivää. Hellepäiviä ovat ne päivät, joina ylin lämpötila on yli 25 astetta.

– Kesäkuun hellepäivien määrä oli huikea, sillä vertailukauteen perustuvan keskiarvon mukaisesti kesäkuussa pitäisi olla vain neljä hellepäivää.

Heinäkuu oli kesäkuuhun verrattuna ääripää

Kokonaisuutena kesä oli hieman tavanomaista lämpimämpi. Koko kuluneen kesän keskilämpötila oli 16,3 astetta, kun kesän keskiarvolämpötila on 15,2 astetta.

– Heinäkuu oli tavanomaista viileämpi, sillä keskilämpötila oli tänä vuonna 15 astetta, kun keskiarvolämpötila on 16,7 astetta. Elokuun keskilämpötila oli tänä vuonna 15,7 astetta, mikä on 0,7 astetta keskimääräistä lämpötilaa korkeampi, Karusto sanoo.

Koko kesään osui 18 hellepäivää, kun hellepäivien keskimääräinen lukumäärä on 14.

– Heinäkuu oli kesäkuuhun verrattuna ääripää, sillä hellepäiviä oli vain kaksi, kun niitä keskiarvon mukaisesti tulisi olla kuusi. Elokuussa hellepäiviä oli neljä, mikä noudattaa keskiarvoa.

Yli 30 astetta kesäkuussa harvinaista

Kesän korkein lämpötila mitattiin Jokioisilla kesäkuun 25. ja 27. päivinä, ja se oli 30,6 astetta. Yli 30 asteen lämpötilat ovat Karuston mukaan kesäkuussa harvinaisia, sillä viimeksi kesäkuussa on mitattu yli 30 asteen lämpötila vuonna 1988. Silloin lämpötila kohosi kesäkuun 28. päivänä ennätyksellisiin 31,5 asteen lukemiin. Tätä ennen kesäkuussa on mitattu Jokioisilla yli 30 asteen lukemia vuosina 1972, 1977 ja 1986.

– Kesän alin lämpötila oli 3,6 astetta, ja se mitattiin yöllä 28. elokuuta. Ylimmät ja alimmat lämpötilat on mitattu kahden metrin korkeudelta. Kun katsotaan maanpinnan lämpötiloja, kuluneena kesänä Jokioisilla oli kaksi hallayötä. 28. elokuuta lämpötila laski pakkasen puolelle 1,1 astetta ja 3. kesäkuuta 0,3 astetta.

Kesän sademäärissä huomiota kiinnittää, että kesäkuu ja elokuu olivat vähäsateisia ja heinäkuu puolestaan runsassateinen. Kesäkuussa Jokioisten havaintoasemalla satoi 32,2 milliä, kun keskiarvon mukaisesti kesäkuun normaali sademäärä on 63,4 milliä. Elokuussa satoi vain 30,2 milliä, kun elokuun normaaliksi sademääräksi on tilastoitu 78,7 milliä. Heinäkuussa satoi 134,5 milliä, kun heinäkuussa sataa normaalisti keskimäärin 75,5 milliä.

– Heinäkuun sademäärä poikkeaa rajusti keskiarvosta, mutta toisaalta kesän sateen ovat usein kuurotyyppisiä ja paikallisia, Karusto sanoo.

Ukkosia oli tavanomaista vähemmän

Kokonaisuutena viime kesä oli sademäärien perusteella jonkin verran tavanomaista vähäsateisempi. Sadepäiviä oli koko kesän aikana 39, kun niitä tulisi olla keskiarvon mukaisesti laskettuna 46. Runsassateisin kuukausi oli heinäkuu, jolloin sadetta saatiin 21 päivänä. Vähiten sadepäiviä oli kesäkuussa, jolloin niitä oli seitsemän.

– Sadepäiviksi lasketaan kaikki päivät, joina sademittariin on satanut yli nolla milliä. Koko päivää ei siis tarvitse sataa. Jos puhutaan normaalisateisesta kesästä, noin puolet kesän päivistä on sadepäiviä, Karusto toteaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jokioisilta taivaalle lähetetyn Ilmatieteen laitoksen sääpallon avulla kerätään säähavaintoja.

Ukkospäivät on Karuston mukaan tilastoitu niin, että salamoiden määrä on laskettu maakunnittain koko vuoden ajalta. Luonnollista on, että ukkoset painottuvat kesäaikaan.

– Kanta-Hämeessä on laskettu syyskuun alkupuolelle mennessä 1 249 salamaa, kun niitä keskiarvon mukaisesti olisi pitänyt olla siihen mennessä 1 621. Ukkosia on siis ollut tavanomaista vähemmän.

Karusto kertoo, että kesän kovin ukkospäivä oli 18. kesäkuuta. Koko Suomessa iski päivän aikana noin 11 000 maasalamaa, ja ukkosmyrsky riehui myös Kanta-Hämeessä.

Syyskuu alkoi Karuston mukaan tavanomaista lämpimämpänä, mutta sitten seurasi viileämpi jakso. Sääennuste näyttää, että syyskuun lopulla palataan jälleen syksyn tavanomaisiin lämpötiloihin. FL

Luitko tämän? Sieppaako lomasää? Asenne ratkaisee lomapäivinäkin, vaikka vettä viskoisi ja tuuli tuivertaisi (FL 6.7.2020)

Lue myös: Viime vuosi oli mittaushistorian toisiksi lämpimin, päättynyt vuosikymmen kaikkein kuumin – Suomalaisasiantuntija: Luvassa sään ääri-ilmiöitä ja 3–5 celsiuksen nousu (FL 16.1.2020)

Lue vuoden 2019 säästä: Vuosi 2019 oli lähes asteen tavanomaista lämpimämpi – Huhtikuu oli poikkeuksellisen lämmin (FL 3.1.2020)

 

Kesän säätietoja

Kesäkuun ylin lämpötila 30,6 astetta (25.6. ja 27.6.) ja alin lämpötila 4,9 astetta (3.6).

Heinäkuun ylin lämpötila 25,4 astetta (19.7.) ja alin lämpötila 5,3 astetta (14.7.).

Elokuun ylin lämpötila 26,4 astetta (8.8. ja 9.8.) ja alin lämpötila 3,6 astetta (28.8.).

Sadepäivien määrä: kesäkuussa 7 (keskiarvo 14), heinäkuussa 21 (keskiarvo 15), elokuussa 11 (keskiarvo 16).

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic