Lounais-Häme

Kesälaitumelle laskettuja lehmiä odotti innokas yleisö - katso kuvat

Lehmien lasku kesälaitumelle kiinnosti yleisöä Someron Pyölissä lauantaipäivänä. Tapahtuma järjestettiin samanaikaisesti kuudella paikkakunnalla pitkin Suomea, Someron lisäksi muun muassa Helsingissä ja Mikkelissä. Tapahtumaa isännöineelle Nikkasen tilalle kyseessä oli järjestyksessään toinen yleisölle avoin laitumellelasku.

Osuuskunta Länsi-Maidon kenttäpäällikkö Petri Uusitalo kehuu yleisön löytäneen paikalle hyvin.

-Viime vuonna tapahtuma oli pienimuotoisempi, mutta tänä vuonna tämä tehtiin suuremmin tilan omistajan aloitteesta, Uusitalo kertoo.

Osallistujamääräksi hän arvioi 300 henkeä.

-Se saadaan varmasti rikki.

Pihaton porttien avaaminen klo 11.30 ei aiheuttanut vielä suurta ryntäystä, ensimmäiset lehmät askelsivat laitumelle neljän hengen ryhmässä. Alkujännityksen jälkeen loputkin seurasivat joukkona ja ryhmittyivät tasaisesti pitkin laidunta tai alkoivat kierrellä aitoja pitkin yleisöä tarkastellen. Monet innostuivat myös loikkimaan vapautuneesti.

Laitumellelaskua selostanut tilan isäntä Juho Nikkanen kertoi lehmiä pidetyn talven ajan pihatossa, mutta saaneen kuitenkin jaloitella myös talvisaikaan. Kesällä ne suosivat viileämpiä kelejä.

-Lehmät nauttivat tuulisesta säästä, joten yleensä ne tulevat ulos klo 20–21 aikaan illalla kelien jäähtyessä ja siirtyvät sisään taas aamuisin, Nikkanen selosti yleisölle.

Päivän kunniaksi tilaa oli mahdollista kierrellä ja saada Nikkasen mielestä parempaa käsitystä, miten maitoa tuotetaan. Siitä hän on epävarma, voisiko tapahtumasta tulla jokavuotinen.

-Paha sanoa. Ehkä tämän voi järjestää silloin tällöin. FL

 

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic