Lounais-Häme

Kesälehti: Grillausta pienellä pilkkeellä

– Tiedän porukoita, jotka ovat vakuuttuneita, että puugrilli voittaa maussa hiiligrillin, mutta enpä osaa sanoa erosta, arvioi tammelalaisen Turpoonkosken matkailutilan isäntä Jorma Pura.
Puustahan syntyy palaessaan samanlaista hiiltä kuin valmistuote, miilutettu grillihiili. Tosin valmiista grillihiilestä ei osaa sanoa, mitä puuta se on, ellei pussissa sitä lue.

Grillihiiliä tuodaan paljon ulkomailta kuten Puolasta, Venäjältä ja Virosta. Siihen nähden puilla grillaus on paitsi perinteistä myös suomalaisen suosimista sekä tilallisilla omavaraistaloutta.
– Sehän tässä on, että puiden käyttö vaatii aikaa. Hiilethän saa hekumaan kymmenessä minuutissa.
– Tosin kun suomalainen ryhtyy grillaamaan, tulee jumalaton kiire saada makkarat grilliin, Pura naurahtaa.
– Mutta aika pian puutkin palavat hiillokseksi, kun ei halkoja laita.

Matkailutilalla Jorma Pura mestaroi toistakymmentä erilaista tulisijaa ja pitää ruoan valmistusta puilla ohjelmanumerona. Ulkomaalaiset kävijät ovat ihmeissään elävän liekin äärellä, kun isäntä tekee ruokaa tulella.
– Tuli pelottaa ja lumoaa.
Suomalaiset vieraat eroavat ulkomaan turisteista sikäli, että he tahtovat itse touhuta tulen kanssa. Sen Pura on oppinut, ettei suomalaista on turha opastaa grillauksessa.
– Siihen ei parane mennä neuvoja antamaan. Jokainen tekee homman, kuten lystää.

Puugrilliin ei kannata heittää isoja klapeja kuin kiukaan tulipesään vaan pienempiä pilkkeitä. Niistä isoimmat laitetaan tulisijan pohjalle muodostamaan perushiillos ja päälle pienempiä. Sytykkeinä voi käyttää tuohta. Pilkkeitä sopii lisätä palamisen edistyessä.
Pura suosii puugrillissä koivua ja jonkin verran kuusta sekä pikkupilkkeinä leppää.
– Käytän koivua, kun sillä hiilloksen nopeasti aikaiseksi ja se pitää lämmön parhaiten.

Grillauksessa on huomioitava, että eri ruokaraaka-aineet vaativat kypsyäkseen erilaisen lämmön. Valmistelussa on etusijalla se, jonka valmistuminen vie eniten aikaa. Oikea kypsyys löytyy kokemuksen myötä.
Jorma Pura välttää valmiiksi marinoitua lihaa ja luottaa maustamisessa omiin resepteihinsä. Lihojen lisäksi tarjolla pitää olla kalaa kuten loimulohta ja hiilloskalaa sekä kasviksia.
– Kesäkurpitsa on tosi hyvä grillivihannes. Se kypsyy nopeasti, hän vinkkaa.
Pura pitää ohjenuoranaan yksinkertaista ja sujuvaa työprosessia, sillä kovin monimutkaista ei monelle suulle pysty edes tekemään. 
– On etukäteen mietittävä, mitä kaikkea tarvitsee, ettei tarvitse poistua kesken kaiken grillin äärestä.
– On myös asiakkaan kannalta tärkeää, että paikka pysyy siistinä, hän huomauttaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic