Lounais-Häme

Kesälehti: Navetanvintti kuntoon ja vihille!

Lähes 25 ja 23 vuoden harkinta-ajat päättyvät juhannuksena. Tiina Halonen ja Vesa Pura haluavat viettää häänsä kotona, mutta ennen sitä on saatava navetanvintti juhlakuntoon. 
Tiina Halonen ja Vesa Pura tapasivat työkaverin järjestämillä sokkotreffeillä. Pian tapaamisen jälkeen heistä alkoi tuntua siltä, että kainuulaistytön ja hämäläispojan yhteisessä jutussa on sitä jotakin. 
Sitä jotakin on 25 vuoden jälkeen vielä niin, että nyt on tullut häiden aika.
– Vesa on kosinut kyllä useampaankin otteeseen, mutta olen aina ajatellut, etten mene naimisiin. Nyt kuitenkin alkoi tuntua siltä, että olisi kiva päästä vihille ennen kuin oma 22-vuotias tytär ehtii. Häät halusin nimenomaan juhannukseksi, vaikka poika siitä antoikin kärkevää palautetta, Tiina Halonen nauraa.
– Ei pitäisi haitata. Suku ja ystävät ovat saaneet viettää aika monta juhannusta ilman meidän häitä, Vesa Pura leukailee.
Melkein yhtä kauan kuin häitä, Pura on suunnitellut navetan ylisten käyttöönottoa työtilaksi ja firmansa varastoksi. 
– Häiden juhlapaikaksi Tiina ei antanut muuta vaihtoehtoa kuin tämän, joten siitä se sitten lähti, Vesa Pura toteaa.
Tiina ideoi juhlatilaa aamuyön tunteina, ja kertoo visionsa aamulla Vesalle, joka ottaa ideasta kiinni ja toteuttaa.
– Ristiriitoja ei asiassa ole ollut, kun näkemys lopputuloksesta on aika yhteneväinen. Välillä tietysti keskustellaan, he toteavat.

Toukokuun puolivälissä juhlatila näytti vielä maallikon silmin siltä, että häitä ei siellä päästä tanssimaan ainakaan tämän vuoden juhannuksena. Kutsut on kuitenkin lähetetty ja vastauspyynnöt vastaanotettu. 
Huomiota on vaatinut myös piha, jossa on pitänyt välillä siirrellä järeitä kiviä, että sekin saadaan juhlakuntoon.
Stressiä kaksikko ei silti tunne.
– Kyllä tämä valmistuu. Suurin piirtein 350 miestyötuntia on tehty ja saman verran menee. Kaverit ovat talkoilleet ja ovat vielä apuna, rakennusalan yrittäjänä toimiva Pura toteaa tyynesti.

Juhlatilan kunnostuksen ideana on kierrätys. Valtaosa tarvittavista materiaaleista on maannut Puran varastoissa. Eristelevyjen paloille on löytynyt paikka ja samoin esimerkiksi vanhan makasiinin laudoille.
– Laitoimme uudet laudat makasiiniin ja ne maalattiin, tänne toin puretut laudat uusiokäyttöön. Minun mielestäni ei vain ole hienompaa sävyä ja pintaa kuin on vuosikymmenten patinoimassa laudassa, Pura kertoo.
Puran arvion mukaan hankkeeseen kuluu kaikkiaan 5 000 euroa. Sillä syntyy väljät tilat mukavuuksineen noin 130 vieraalle ja riemastuttavan suuri työtila useine apupöytineen.
– Tokihan tämän voisi tehdä toisinkin, jos voisi hakea seinästä rahaa sentin pinoina.
Kun vanhaa kunnostaa kierrätysmateriaalein, on Puran mukaan hyvä muistaa yksi sääntö, jotta rakentajan hermot säästyvät monelta tuskalta.
– Mitassa ei ole milliä, kun näitä hommia tekee.

Se ei tarkoita, etteikö lopputulos olisi viimeistelty: juuttisäkeillä peitetään putkitusta ja vanhat kattotiilet hyödynnetään keittiöhuoneen katteena. Valaisimet on upotettu sisärakenteen lippaan. Kun ongelma tulee kunnostajan eteen, sille etsitään luova ratkaisu.
Vintille on rakennettu kaksi erillistä ja eristettyä tilaa. Ne ovat kahta puolen isoa oviaukkoa, josta ennen ajettiin hevoskärryillä heinäkuorman kanssa sisään. Kuluneet lankut jäävät oven edustan lattiaan paikalleen.
– Ajatus on, että tästä mökkien välistä kun kulkee, on kuin kylään tulisi, Vesa kertoo.
Juhlaväen ei tarvitse mekoissaan kirmata pihan perälle pikkulaan. Toiseen sisämökeistä on rakennettu miesten ja naisten wc:t. Istuntohuoneen seiniin on tapetoitu luettavalla eli vanhoilla sanomalehdillä. Naistenhuoneen eristetyssä viileydessä on ylellistä puuteroida.
– Minulle on kyllä jo ylellistä, että tämä tila on tyhjä roinasta. Suunnittelin tätä niin pitkään, Vesa iloitsee.
Isommassa sisämökissä on puolestaan keittiö laitteineen.
– Keittiö palvelee arjessa minun askarteluhuoneenani. On ihanaa, että saan helmitöilleni ja ompelukoneelleni oman tilan. Vesa puuhailee vintin puolella, joka palvelee häiden jälkeen verstaana ja varastona, Halonen kertoo.

Pariskunnalla on kaksi vinkkiä heille, jotka miettivät pihapiirin käyttämättömien rakennusten muokkaamista oleskelu- ja juhlakäyttöön.
Ensimmäinen ja tärkein asia on raivaaminen, ja silloin ei kannata olla hentomielinen. Ei, vaikka puolen sukua voivottelisi vieressä hävityksen edessä.
– Kaikki roina ulos ja julma jako säästettäviin ja hävitettäviin. Täältä lähti tavaraa 17 traktorikuormaa ja siitä oli vain 6-7 kuormaa säästettävää. Säästimme puutavaraa ja muuta hyödynnettävää, Pura muistelee.
Halosen Tiinan vinkki liittyy puolestaan tilan suunnitteluun.
– Kunnostus ja sisustus kannattaa tehdä ihan juuri sellaiseksi kuin itse haluaa. Muiden ideoita ei tarvitse kuunnella.

Häiden somistus on pariskunnalla jo mietittynä. Siitäkin tulee omannäköinen. Tuore aviopari palaa Tammelan keskiaikaisesta kivikirkosta kotikylään Portaaseen viettämään maalaishäitä ilman glittereitä. Tummiin tukipilareihin kiinnitetään valkorunkoisina loistavat nuoret koivut. Kukiksi on valittu luonnonkukat.
– Ja juhannusruusut, jos kukinta osuu.
Pariskunta ei halua paljastaa hääjuhlansa kulkua, mutta yllätyksiä on luvassa. Kaikkia niistä on edes tuskin vielä keksitty.
– Hääjuhlaa ei kyllä voi sanoa perinteiseksi sitten millään, he vihjaavat.
– Tarkoituksena on myös juhlia useampi päivä, sillä sukulaisiani tulee Kainuusta pitkän matkan takaa, Halonen lisää.
Juhla on merkittävä hetki, sillä aiemmin pariskunnan suvut eivät ole olleet koolla niin suurella sakilla.
Pariskunta on luonnollisesti varautunut myös kuokkavieraisiin: iso kuokka odottelee juhlapäivänä mahdollisia seuranpitäjiä. Se on ulkoilmassa navettasillan alla, jonne kuuluvat tanssinjytke ja ilonpito rattoisasti.

Tunnelmallinen vintti jää Puran ja Halosen perheen ja lähipiirin käyttöön. Juhlatilayritystä sinne ei olla perustamassa.
Ylisiltä löytyy tilaa Puran verstaalle ja valaisinsuunnitteluprojekteille, Halosen helmitöille, perheen lasten kovaääniselle musiikinkuuntelulle ja eri kokoonpanojen kekkereille.
– Niitä järjestämme mielellämme, mutta tilaa on ollut aina liian vähän. Pian ei ole sitä ongelmaa, Halonen iloitsee.
Häitä varten rakennettiin orkesterikoroke ja tanssilattiakin tasattiin vintin perälle. Ne saavat varmasti jatkokäyttöä.
– Meillä on koossa aika kiva tanssiporukka. Nyt voimme tanssia täälläkin, Pura suunnittelee. 

Uusimmat

Fingerpori

comic