Lounais-Häme

Kesälehti: Ystävät, luonto ja vapaus - nämä kolme seikkaa vetävät karavaanarielämässä puoleensa

Pirkko ja Roger Bäckström aloittivat asuntovaunuelämän vuonna 1994. He leiriytyvät nyt kolmatta vuotta Someron Hovimäki Campingissa. 
– Keväällä 2016 tulimme ensi kerran tänne. Isäntäväki Mari ja Marko olivat tosi ystävällisiä joten päätimme jäädä. Mekin asumme kerrostalossa, niin luonto on hirveän tärkeä. 
– Olemme täällä koko vuoden, talvenkin. Tietysti talvi on aina talvi. Emme tule silloin, jos on hirveä pakkanen, Pirkko Bäckström kertoo.
Somerossa viehätti myös läheisyys. Kotiin Nummelaan on vain 55 kilometriä, ja Someron keskustaan ja muille lähiseuduille on lyhyt matka.
– Tulee tehtyä lauantain tai perjantai-illan retkiä Forssassa ja Salossa.

Uusi camping-sukupolvi on jo tulossa, kun Bäckströmien ensimmäinen lapsenlapsenlapsenlapsi syntyy elokuussa. Eläkeläisinä on helppo lähteä kotoa liikkeelle.
– Ihanat ystävät täällä tekevät sen. Totta kai kun ikää karttuu, niin sitä nauttii joka päivästä. Sitten saadaan jutun juurta ja huumoria, Pirkko Bäckström nauraa. 
– Pirkko on kovempi puhumaan kuin minä. Siinä tulee juteltua ja löydettyä paljon kavereita, Roger Bäckström kertoo.
– Eilen kun menimme grillaamaan makkaraa, niin sieltä heti huudettiin että ”hei, ihana nähdä”. Kolmena kesänä olemme nähneet heidät täällä. Sanoin heille, että kesä alkaa kun teidät näkee, Pirkko Bäckström lisää. 

”Huutajat” ovat rempseä porukka naapurivaunusta. Tero Salo ja Taina Kalliola tulevat Porista asti, Aira ja Reijo Koivunen Eurajoelta.
– Me olemme varmasti ensimmäisiä tänne tulleita vierailijoita. Tämä on virallisesti auki vasta ensi kuussa. Saamme vapaasti hullutella täällä, Reijo Koivunen nauraa.
– Somerolle tulo Nostalgiaviikon aikaan on semmoinen tapa, millä me aloitetaan kesä. 
Mikä Somerossa vetää puoleensa?
– Vapaus. Meillä on nyt viides vuosi täällä. 
– Ja Rauli ”Badding” Somerjoki, joka oli täältä kotoisin, Salo lisää. Olemme kaikki hänen fanejaan.
Illanvietot muodostuvat porukalla lauluilloiksi, jopa aamuöiksikin välillä. Salo unohti kitaran kotiin, mutta Kalliola otti onneksi karaokelaitteet mukaan. 
– Flyygeliä kun ei voi viedä, Reijo heittää ja joukko nauraa. 
– Sitten lauletaan vähän, Aira Koivunen miettii.
– Nuotin vierestä, Salo vastaa.
– Siitäkin, Koivunen nauraa. 
– Luonnikasta porukkaa täällä, kaikki ovat kauhean ystävällisiä, Salo kiittelee.
– Muotiputiikki Helmessä tietenkin käytiin tänään ja huomennakin mennään, Aira Koivunen lisää.
– Ja vaimo pääsi taas vanhan tavaran kauppaan ostamaan laamapaidan itselleen, Reijo Koivunen nauraa.

Urjalan Taikayö Camping on saanut nimensä Martti Innasen klassikkokappaletta mukaillen. Taikayötä ovat vuodesta 2014 lähtien pyörittäneet siskokset Sanna ja Katri Leino. 
– Meillä on karavaanareissa 30 kausipaikkalaista ja kymmenen talvisin. Vapun tienoilla he alkavat saapua kuin muuttolinnut. Paljon tulee myös ulkomailta Turun lautan kautta, Katri Leino kertoo. 
Kiireisin karavaanarikausi on yleensä heinäkuusta elokuun alkuun. 
– Juhannus on tietysti aina oma lukunsa. 
Leirintäalueiden yrittäjät pyrkivät aina järjestämään myös ohjelmaa lomalaisille.
– Nyt on viriämässä myös ajatus teemaviikonlopuista. Silloin pukeudutaan vaikka 60- tai 70-luvun tyyliin, kuunnellaan sen ajan musiikkia ja muuta. 

Taikayön kausipaikkalainen Tapani Syngelmä on pitkän linjan karavaanari, joka on vaunuillut jo lähes kolmekymmentä vuotta.
– Vuonna -82 tein ensi kerran vanhempien kanssa pari reissua ja melkein heti sen jälkeen ostin oman vaunun. Molemmat vaimon kanssa tykättiin, kun sai liikkua paikasta toiseen, Syngelmä muistelee. 
– Ekat 10 vuotta matkustimme etelästä pohjoiseen ympäri Suomen. Minulla oli silloin kaupusteluhomma sivutyönä ja sain tehdä sitä vaunusta käsin.
Ajan mittaan pitkien matkojen ajaminen alkoi kuitenkin väsyttää, polttoaineen hinta nousi ja kauppatyö loppui. Vuonna -90 Syngelmä vieraili ensimmäisen kerran Taikayössä. 
– Lyhyt matka kotiin ja töihin, joten arkiviikkokin saattaa mennä siellä. On järvi, luonto ja mahdollisuus viedä sinne oma vene, jolla sitten aina kalastelen. Vapun nurkilla viemme aina vaunun sinne ja haemme sen syksyllä pois. Talvivaunuilusta en oikein ole pitänyt. 

Forssan lähistön kolme leirintäaluetta
Hovimäki Camping: Hirsjärven rannalla Somerolla, noin 34 km Forssasta. Vaunupaikkoja 70 kpl ja leirimökkejä 15 kpl, myös telttapaikkoja. Kahvila-ravintola, jossa kokoustilat 40:lle ja A-oikeudet. Talvisin avantouintia ja saunat.Taikayö Camping: Rutajärven rannalla Urjalassa, noin 48 km Forssasta. Vaunupaikkoja 70 kpl, leirintämökkejä kahdeksan, kaksi hirsihuvilaa ja saunamökki. Vuokraa soutuveneitä, myy kalastuslupia ja pihalla lentopallokenttä.Venesillan leirintäalue: Pyhäjärven rannalla Tammelassa, noin 11 km Forssasta. 20 vaunupaikkaa, 14 mökkiä ja telttapaikkoja. Grillikahvila, nuotiopaikkoja ja rantasauna.

Uusimmat

Fingerpori

comic