Lounais-Häme Tammela

Kesäleiri tarjoaa seuraa ja opettaa yllättäviäkin taitoja – "Itseluottamus kohenee"

Monelle lapselle leiri on helpotus, koska se tarjoaa seuraa ja tekemistä paikoin tylsäänkin kesään. Tänä vuonna järjestetään ensimmäistä kertaa kesäleiri myös Tammelan Riihivalkamassa.
Aapo Similä (oikealla) ja leirikaverit kiipeilivät Riihivalkaman koulun pihassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Aapo Similä (oikealla) ja leirikaverit kiipeilivät Riihivalkaman koulun pihassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Riihivalkaman koulun peliareenasta kuuluu riemukkaita ilonkiljahduksia.

10 lasta tasapainoilee säilytyslaatikoiden kansien päällä ja etenee niitä pitkin hiekkakentän yli ilman, että jalat saavat koskettaa maata. Leikki opettaa antamaan muille tilaa, tekemään yhteistyötä ja vaatii toisten lähelle uskaltautumista.

On ensimmäinen päivä Riihivalkaman koululla järjestettävästä viikon mittaisesta leiristä. Leiri tarjoaa lapsille tekemistä aamusta iltapäivään, mutta illaksi lapset palaavat kotiin. Osa lapsista on leirillä, koska vanhemmat ovat töissä. Yhtä moni leiriläinen ilmoittaa olevansa leirillä siksi, että haluaa vastustaa kesän tylsyyttä.

– Olen täällä, ettei tarvitsisi olla vain kotona, tuumaa leiriläinen Niilo Nikkilä.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Tammelan Riihivalkamassa järjestetään kesäleiri. Ajatus leiristä syntyi erään huoltajan toiveesta.

– Huoltajaa harmitti, että kaikki leirit järjestetään Tammelan keskustassa. Niin ei tietenkään tarvitse olla. Pyrimme kuuntelemaan kuntalaisia, ja siksi toimme leirin myös Riihivalkamaan, sanoo leiriä ohjaava nuorisotyöntekijä Maria Valta.

Hänen mukaansa tällä viikolla käynnissä olevalle leirille mahtuisi enemmänkin lapsia, mutta ehkä tieto uudesta leiristä ei ole vielä tavoittanut kaikkia.

– Heinäkuu saattaa muutenkin olla huono ajankohta kesäleirille. Monet perheet ovat lomilla ja reissussa. Ehkä ensi vuonna Riihivalkaman leiri järjestetään kesäkuussa, Valta suunnittelee.

Kesäleirejä järjestetään kunnissa runsaasti. Leirit auttavat vanhempia järjestelemään lomiaan, mutta ne myös opettavat lapsille tärkeitä taitoja, joita ei välttämättä muuten pääse oppimaan loma-aikana.

Riihivalkaman leirin kesätyöntekijät Aina Viitala ja Tiuku Rämö Ryhtä ovat olleet lapsena kovia leireilemään. He kertovat, että leiriltä oppii yllättäviäkin asioita, kuten itseluottamusta ja kykyä toimia muiden kanssa.

– Kun menee leirille, joutuu aina uuteen porukkaan. Pitää opetella tekemään yhteistyötä ihmisten kanssa, puolustamaan omia mielipiteitään ja olemaan rohkeasti oma itsensä uudessa tilanteessa. Sellainen on hyvin opettavaista, Aina Viitala sanoo.

Tiuku Rämö Ryhtä on ohjannut useita kunnan ja seurakunnan leirejä. Hän on huomannut, että ajan myötä ujoistakin leiriläisistä kuoriutuu rohkeita höpöttelijöitä.

– Leiri tekee hyvää lapsen sosiaalisille taidoille, Rämö Ryhtä tuumaa.

– Leirillä pääsee myös tekemään ja näkemään uusia asioita, Aina Viitala jatkaa.

Esimerkiksi Riihivalkaman leiriläiset menevät torstaina Harjun kuusipeuratilalle Liesjärvelle. Leirillä myös opetellaan kankaanpainantaa, maalaamista, kirjoitetaan satua ja pelataan tietysti erilaisia lasten suosikkipelejä, kuten hyllypalloa.

– Leireillä oppii aina paljon uusia pelejä, sanoo useilla leirillä käynyt Aapo Similä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic