Lounais-Häme

Kesällä kirjat kevenevät

-Dekkarit, dekkarit ja dekkarit.

Eija Räisänen Forssan kaupunginkirjastosta tietää tarkalleen, millaiset kirjat vetoavat kesällä paikallisiin.

Kesäsäällä lukeminen kevenee selvästi.

Kaikkina muina vuodenaikoina tietokirjallisuus on suosittua, mutta kesällä tietokirjojen lainamäärä romahtaa. Samaan aikaan kaunokirjallisuuden lainamäärät kasvavat tuntuvasti. Ihmisillä on enemmän aikaa lukea.

Forssan kirjastosta tehdään noin 1000 lainaa päivittäin, oli sitten kesä tai talvi. Heinäkuu on kuitenkin tänä vuonna ollut erityisen vilkas, ainakin tähän mennessä. Räisänen arvioi, että syynä on kehno sää.

-Ihmiset tulevat sadetta pakoon kirjastoon. Kun on oikein helteinen heinäkuu, kävijöitä on aika vähän, Räisänen sanoo.

Yleisin ajankohta tulla kirjastoon loma-aikana on aamupäivä. Räisänen arvioi, että moni hoitaa kirjastoasiat kauppamatkalla.

Kesäisin myös kirjaston kävijäkunta vaihtuu.

Opiskelijat poistuvat kaupungista keväällä ja tilalle alkaa virrata mökkiläisiä.

Samalla ilmapiiri muuttuu muita vuodenaikoja rennommaksi. Lainaajat eivät etsikään koulu- ja työkirjoja, vaan viihdettä auringonottoon ja sohvannurkkaan.

Virve Nikula on yksi tällaisista viihdettä etsivistä kesäasukkaista.

Lohjalla asustava Nikula viettää kesänsä mökillä Ruostejärven rannalla. Loma vierähtää pitkälti kirjojen parissa.

-Forssan kirjastossa on hyvä tarjonta dekkareita, himolukija kommentoi.

Nikula lukee dekkareita ympäri vuoden, mutta kesällä selvästi enemmän kuin talvella. Tänäänkin Nikula on käynyt jo kahdesti kirjastossa.

-Aamulla hain dekkaripinon, mutta iltapäivällä muistin, että piti lainata vielä melontakirjakin.

Melontakirjan lisäksi Nikula nappasi mukaansa yhden yllätyskirjan.

Forssan kirjastosta saa kesän ajan lainata kääröön paketoidun kirjan. Pakettikäärön päällä on vihjeitä siitä, millainen kirja käärön sisällä on. Kirjailijaa tai kirjan nimeä ei käärössä mainita. Kirjasto kutsuu kesätempausta leikkisesti sokkotreffeiksi kirjan kanssa.

Nikulan paketista löytyy uusi tuttavuus, Sari Hustvedtin Kesä ilman miehiä.

-Luen ainakin ensimmäiset 30 sivua. Ne kertovat, kannattaako jatkaa.

Yllätyskirja voi auttaa silloin, kun kesäluettavaa on vaikea valita. Eija Räisänen Forssan kirjastosta tietää, että kiinnostavan kesälukemisen löytäminen ei ole kaikille helppoa. Forssan kirjastossa kysellään kirjavinkkejä selvästi enemmän kesäaikaan kuin muina vuodenaikoina.

-Monelle naiselle olen suositellut Enni Mustosta. Se on yleensä varma valinta, jos nainen on vähääkään kiinnostunut historiasta. Juuri kukaan ei ole palauttanut Mustosen kirjaa pettyneenä.

Enni Mustosen nimellä kirjoittava Kirsti Manninen vierailee Forssan kirjastossa 13. syyskuuta kello 18–19.30. FL

Näitä Forssan seudulla luetaan eniten juuri nyt
DekkaritVanhoja suosikkeja ovat Seppo Jokisen ja Reijo Mäen kaikki kirjat.Uudempia suosikkeja ovat Jussi Adler-Olsen, Hjorth & Rosenfeldt ja Pierre Lemaitre.Dekkarinomaiset romaanitReneé Knight: Kenenkään ei pitänyt tietääLiane Moriarty: Nainen joka unohtiNaisten viihdeEnni Mustonen: Syrjästäkatsojan tarinoitaVanhoja suosikkeja ovat kaikki Laila Hirvisaaren ja Pirjo Tuomisen kirjat.Uudempia suosikkeja ovat Anneli Kivelän ja Veera Vaahteran kirjat.Muu kaunokirjallisuusAnthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe ja Davidin uniElena Ferrante: Loistava ystäväniTommi Kinnunen: LopottiTietokirjallisuusMarie Kondo: Kon Mari, siivouksen elämänmullistava taika

Uusimmat

Fingerpori

comic