Lounais-Häme Forssa

Kesän leiritoiminta siirtyi etäyhteydelle – Kulttuuriyhdistys Kuvio joutui miettimään kesän ohjelman kokonaan uusiksi

Koronatilanne laittoi Kulttuuriyhdistys Kuvion suunnitelmat uusiksi. Kahdeksan leiriä kesällä järjestetään etäyhteyden päästä.
Kuvataiteilija Liisa Lehtimäki opasti viime vuonna Kulttuuriyhdistys Kuvion taidepajassa Miina ja Matias Kemppaista tekemään kanaverkosta metsäneläimiä. Tulevana kesänä Lehtimäki vetää Tammelassa alakouluikäisille taideleirin. Suurin osa Kuvion kesän leireistä järjestetään kuitenkin etäohjauksessa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuvataiteilija Liisa Lehtimäki opasti viime vuonna Kulttuuriyhdistys Kuvion taidepajassa Miina ja Matias Kemppaista tekemään kanaverkosta metsäneläimiä. Tulevana kesänä Lehtimäki vetää Tammelassa alakouluikäisille taideleirin. Suurin osa Kuvion kesän leireistä järjestetään kuitenkin etäohjauksessa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronakevät laittoi Kulttuuriyhdistys Kuvion kesäleirien aikataulut uusiksi. Nyt uusi leiriohjelma on kuitenkin julkaistu.

– Alun perin kaikki kesän leirit oli tarkoitus järjestää perinteisinä päiväleireinä, kertoo Kulttuuriyhdistys Kuvion puheenjohtaja Minna Autio.

Kesän kymmenestä leiristä kahdeksan järjestetään etänä.

– Maaliskuussa kävi jo selväksi, että tulevat leirit pitää suunnitella ihan erilaisiksi. Muuten voi käydä niin, että leirit joudutaan perumaan, eikä kukaan halua sitä. Olisimme voineet järjestää kaikki leirit etäyhteyden kautta, mutta kunnan toivomuksesta Tammelan leirit päätettiin järjestää lähileireinä, Autio tuumii.

Tammelan kesäleirit järjestetään perinteisinä päiväleireinä, joissa osallistujat kokoontuvat samaan paikkaan,

– Tammelan leirit päätettiin poikkeusolojen vuoksi siirtää heinäkuun loppupuolelle. Nyt kun maan hallitus ilmoitti koulujen lähiopetuksen käynnistämisestä, siirsimme leirit takaisin alkuperäisille paikoilleen kesäkuussa.

Päiväleireinä järjestetään yläkouluikäisille suunnattu Tammelan leffaleiri kesäkuun alkupuolella nuorisotila Manttaalilla. Lisäksi Manttaalilla järjestetään alakouluikäisille tarkoitettu Kuvataidepainotteinen päiväleiri juhannuksen jälkeen.

Ryhmät tekevät asioita yhdessä, etänäkin

Aution mukaan Kuvio on tekemässä etäleirien myötä melkoista digiloikkaa. Vastaavien kulttuurileirien järjestäminen etänä ei hänen mukaansa ole vielä kovin yleistä.

Vaikka etäleireille osallistutaan omalta takapihalta, mökkilaiturilta tai omasta huoneesta, tarkoituksena ei ole pakertaa annettujen tehtävien kimpussa yksin.

– Ajatuksena ei ole, että ohjaaja on luentoa pitävä puhuva pää. Tarkoitus on, että koko ryhmä tekee asioita yhdessä, vaikkei varsinaista leirikeskusta olekaan kuin virtuaalisesti.

Aution mukaan etäleireireille voi osallistua käytännössä mistä päin vain, kunhan verkkoyhteys ja riittävät välineet ovat kasassa.

– Yhteydenpitoon tarvitaan joko Teams- tai Zoom-yhteys. Käytännössä sen voi käynnistää kännykällä linkistä, jonka lähetämme vanhempien sähköpostiin. Ilmoittautuneille lähetämme lisäksi luettelon siitä, mitä tarvikkeita kullakin kurssilla tarvitaan.

Jos leirin aikana sattuu olemaan vaikka sukulaisten luona toisella puolella maata, ei se ole este leirille osallistumiseen.

– Leirille voi osallistua vaikka mökin terassilta, kunhan muistaa ennen leiripäivää kasata tarvikkeet käyttövalmiina lähelle, Autio vihjaisee.

Lue myös: Kulttuuriyhdistys Kuviota johtaa Minna Autio – Painopisteenä kulttuurihyvinvointi ja luovuuden edellytykset (FL 3.12.2019)

”Aivan kaikki muuttui”

Kesän leiriohjelmaa suunnitellessaan Kuvio kuuntelee herkällä korvalla jäsenkuntiensa toiveita lasten ja nuorten leiritoimintaa koskien.

– Olemme onneksi pystyneet noudattamaan kuntien toivomuksia jopa tänä keväänä, vaikka aivan kaikki muuttui.

Kulttuuriyhdistys Kuvio toimii Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän sekä lisäksi Koski TL:n, Loimaan, Oripään, Punkalaitumen, Someron ja Urjalan alueella.

Kesän leiritoiminta sisältyy Taidetalo liikkeessä -hankkeeseen, jota toteutetaan EU:n maaseuturahaston sekä LounaPlussan tuella. FL

Kahdeksan kesäleiriä etänä

Etäohjatut kesäleirit alakouluikäisille

Kesäjamit! Musiikki- ja tanssileiri, ohjattu kesäleiri kotona ja pihalla 1–5.6. klo 10–15. Ilmoittautuminen viim. ma 25.5.

Lumotut leikkipaikat, ohjattu kesäleiri kotona ja pihalla 8.–12.6. klo 10–15. Ilm. ma 1.6.

Askartelutaidetta yhdessä, ohjattu kesäleiri kotona ja pihalla 29.6.–3.7. klo 10–15. Ilm. 22.6.

Kesän taikaa! Taikurileiri, ohjattu kesäleiri kotona ja pihalla 8–12-vuotiaille 13.–17.7. klo 10–15.

Etäohjatut kesäleirit yläkouluikäisille

Mun stage! Esiintymistaitoleiri 12–15-vuotiaille verkossa 6.–10.7. klo 10–15. Ilm. 29.6.

Kuvamagiaa! Valokuvausleiri nuorille 12–15-vuotiaille 13.–17.7. klo 10–15 verkossa. Ilm. 6.7.

Ruututarinat – sarjakuvaleiri yläkouluikäisille ja lukiolaisille verkossa 20–24.7. klo 10–15. Ilm 13.7.

Media Camp -someleiri yläkouluikäisille ja lukiolaisille 3.–7.8. klo 10–15. Ilm 27.7.

Päiväleirit Tammelassa

Kuvataidepainotteinen päiväleiri 1.–7.-luokkalaisille 22,–26.6. klo 9–15 Manttaalilla. Ilm. 15.6.

Tammelan Leffaleiri, päiväleiri yläkouluikäisille Manttaalilla 8.–12.6 klo 9–15. Ilm. 1.6.

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic