Lounais-Häme

Kesän trendikkäin laji on helppo aloittaa

Sup-melonta eli suppailu on tänäkin kesänä yksi Suomen ja maailman trendikkäimmistä kesäaktiviteeteista. Muun muassa jalkapallotähti Mo Salah sekä formulakuljettaja Valtteri Bottas ovat tällä viikolla julkaisseet Instagram-tileillään kuvia suppailuretkiltään.

Nyt vesiurheilulaji on rantautunut myös Ypäjälle, jossa Ypäjän kunta vuokraa sup-lautoja ravintola Karrinpuomin kautta.

-Sup-laudat ovat olleet suosittuja, kuten myös kanootit joita meillä myös vuokrataan, Karrinpuomin Virve Saarikoski kertoi.

Sup-laudat maksavat satoja euroja, mutta Karrinpuomi vuokraa lautoja 20 euron hintaan, jolla laudan saa käyttöön vuorokauden ajaksi.

-Ei ole mitään rajoitusta, mihin laudan kanssa voi mennä, kunhan palauttaa laudan ajoissa. Oletan, että suurin osa kuitenkin menee Loimijoelle kokeilemaan, Saarikoski sanoi.

Idea sup-lautojen hankkimiseen lähti Ypäjän kunnanjohtaja Sam Vuoriselta. Tällä hetkellä Karrinpuomilla on vuokrattavana kaksi sup-lautaa ja molemmat ovat ilmatäytteisiä, joten niitä on helppo kuljettaa. Vuokrahintaan kuuluvat myös pelastusliivit.

-Kunnan vapaa-aika ja liikuntapuoli on ollut myös aktiivisesti tässä mukana ja heille pitää antaa kiitosta. Ajatuksena olisi myös järjestää joku tempaus, jossa lajia pääsisi kokeilemaan, Ypäjän viestintä- ja elinvoimasuunnittelija Inka Stormi paljasti.

 

Suppailu on ollut jo erityisen suosittua Suomen rannikolla meren läheisyydessä, mutta pikkuhiljaa laji on rantautumassa enemmän myös sisämaahan.

-Sup-vuokraamoiden ja sup-koulujen määrät ovat vain lisääntyneet tänä vuonna. Viime vuoden tuuliset ja sateiset kelit olivat tosi huono juttu monelle yrittäjälle, mutta nyt he ovat tulleet takaisin ja on tullut myös uusia, sup-yrittäjä Lasse Luoto totesi.

Sup-lautoja vuokraava ja suppailuretkiä Espoon Tapiolassa järjestävä Luoto myöntää tämän kesän olleen poikkeuksellisen hyvä.

-Olemme 2,5 kuukautta vetäneet täysillä. Ainoastaan kahtena päivänä olemme joutuneet pitämään ovet kiinni sään takia.

Mikä suppailussa sitten oikein kiehtoo?

-Suppailu on tosi mukava tapa liikkua. Se rasittaa kehoa hyvin tasaisesti, jos on oikea melontatekniikka. Laji on myös tarpeeksi helppo ja lajin taidot oppii nopeasti, yli 40 vuotta vesillä lautaillut Luoto pohti.

 

Lajia harrastaa enimmäkseen nuoret ja nuoret aikuiset, mutta Luoto on huomannut suppailun sopivan oikeastaan kaikille.

-Nuorimmat ovat 6–7 -vuotiaita ja vanhimmat 87-vuotiaita eli koko ikäskaala.

Sup-laudoilla liikutaan yleensä kävelyvauhtia, mutta myötätuulen tarttuessa vauhti voi yltyä suhteellisen kovaksi.

-Olen vetänyt noin kahden tunnin suppailuretkiä, jossa ehtii suurin piirtein kymmenen kilometriä melomaan ja siihen kuuluu tauko, Luoto kertoi.

Luoto suosittelee harjoittelemaan aluksi aallottomassa vedessä.

-Silloin saa rakennettua oman melontatekniikan ja tasapainon ihan tunnissa kahdessa. Sitten on helpompi lähteä merelle ja aaltoihin, kun on perustekniikka kunnossa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic