Lounais-Häme

Kesäniemi rakentaa johtajuutensa yhteistyölle

 

Forssan uudeksi kaupunginjohtajaksi valittu 49-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri, Kosken nykyinen kunnanjohtaja Jari Kesäniemi oli tyytyväinen Forssan kaupunginvaltuuston maanantai-iltaiseen päätökseen valita hänet yksimielisesti uudeksi kaupunginjohtajaksi.

-Arvostan korkealle yksimielisen valinnan. Se ei ole mikään itsestäänselvyys. Yksimielinen valinta antaa tukevan selkänojan minulle virkamiehenä ja asioiden valmistelijana, Kesäniemi sanoo kävellessään tiistaina Turussa Yliopistonkadulla.

Kotiniemelle virkamiesten ja kunnallispoliitikkojen työnjako on selkeä. Virkamiehille kuuluu valmistelu ja poliitikoille varsinainen päätöksenteko.

-Työtä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi on tehtävä yhdessä ja yhteistyössä. Yksituumaisuuden, konsensuksen rakentaminen ei aina ole helppoa. Se on myös tahdon asia, Kesäniemi sanoo.

Kesäniemellä on vankka kunta-alan kokemus. Hän on ollut vajaat viisi vuotta Kosken kunnanjohtajana. Tätä ennen hän oli neljä vuotta Auran kunnanjohtaja. Tänä aikana Aurassa käytiin myös kuntaliitoshanke Tarvasjoen ja Liedon kanssa, joka kariutui yhteisen näkemyksen puutteeseen. Loppupeleissä valioneuvosto päätti kesällä 2014 kriisikunta Tarvasjoen liittämisestä Lietoon.

-Kuntaliitoksen pitää synnyttää jotain uutta, josta kaikki ovat kiinnostuneita. Myös luottamuksen pitää olla kunnossa kuntien välillä. Tältä pohjalta kuntaliitokset voivat edetä tarvittaessa nopeastikin, Kesäniemi sanoo.

Forssan asiat ovat tulleet Kesäniemelle tutuksi osin sen kautta, että hän on ollut Kosken edustajana Loimi-Hämeen Jätehuollon hallituksen jäsenenä tai varajäsenenä.

Lisäksi Kesäniemi on käynyt viikoittain yhdessä Kosken hallinto- ja sosiaalijohtajan Jukka Matilaisen kanssa Forssassa Kutomolla kuntoilemassa ryhmäliikuntatunnilla. Rupattelemalla ihmisten kanssa Forssan tapahtumat ovat tulleet tutuiksi.

Kesäniemen mukaan Forssan seutukunnalla on kaikki menestymisen mahdollisuudet mutta tulevaisuuden rakentaminen vaatii yhteistyötä. Kesäniemi aikoo vielä loppukeväästä kutsua kaikki seutukunnan kunnanjohtajat ja luottamushenkilöt yhteen pohtimaan yhteisiä askeleita tämän tulevaisuuden rakentamiseksi.

Kesäniemi aikoo ottaa Forssan kaupunginjohtajan tehtävän vastaan maaliskuun alusta ja avaa siirtymiskeskustelut Koskella jo tämän viikon aikana.

Kesäniemi arvostelee maakunta- ja sote-uudistusta siitä, että pienet kunnat on jätetty lähes heitteille, koska lainsäädännön valmistuminen on edelleen kesken. Hänen on vaikea uskoa siihen, että uudistuksen myötä palvelut tulisivat paranemaan muualla kuin maakuntakeskuksissa.

-Millä ilveelllä kunnat tulevaisuudessa selviävät tilanteessa, jossa 12,3 prosentin veroleikkuri toteutuu? Kunnille jäävät velat, poistot ja investoinnit. Tämä tulee eriarvoistamaan kuntia rajusti, Kesäniemi kysyy.

Maakuntien perustaminen myötä puheet lähidemokratian vahvistumisesta ovat Kesäniemen mukaan harhaisia. Kesäniemen mukaan valta tulee keskittymään maakuntakeskuksiin ja valtion ote koko kuntakenttään kovenee.

Varsinais-Suomessa on Kesäniemen mukaan laskettu, että maakuntavaltuustoon pääsemiseksi maakuntavaaleissa täytyisi kerätä noin 1400 ääntä. Tämä ei tule onnistumaan minkään pienen kunnan ehdokkaalta ja läpimenijät keskittyvät väkirikkaisiin maakunnan keskuksiin.

Kesäniemi jakaa myös oikeuskansleri Jaakko Jonkan huolen hallitusohjelman kirimisestä jopa lainsäädännön yläpuolelle. Hän sanoo ymmärtävänsä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistustarpeen mutta maakuntien perustaminen ei saa häneltä kiitosta. Uusi byrokratia tuottaa vain lisää byrokratiaa, jota tavallinen kansalainen ei kaipaa.

Kesäniemi asuu perheensä kanssa, johon kuuluu luokanopettajavaimo ja 14-vuotias tyttö sekä 12-vuotias poika, Kaarinassa. Maaliskuuksi Kesäniemi on hankkimassa ainakin työasunnon Forssasta. Keväämmällä pohdintaan nousee koko perheen muutto Kaarinasta Forssaan. Lisäksi perheeseen kuuluu tanskalais-ruotsalainen pihakoira.

Liikunnalliseksi mielilajikseen Kesäniemi nimeää kahvakuulailun. Ulkoilu ja kalastus ovat myös lähellä kaupunginjohtajan liikunnallista minää. Myös juoksu kulkee. Ja avantouinti. 18-vuotiaana Kesäniemi harrasti 800 metrin juoksua. Kaksi ratakierrosta taittui kahden minuutin pintaan.

Itseään hän kuvaa avoimeksi ja huumorintajuiseksi. Lisäksi hän kertoo olevansa jämpti ja tasapuolinen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic