Lounais-Häme Forssa

Kesäparatiisissa kelpaa nauttia elämästä – Nuoria toivotaan siirtolapuutarhatoimintaan

Valtaosa Forssan siirtolapuutarhan palstoista on ahkerassa käytössä, mutta jonkin verran huolta aiheuttaa se, että siirtolapuutarhurit ovat melko iäkästä väkeä. Nuoria siirtolapuutarha ei ole juurikaan houkutellut, joten myös heitä toivotaan toimintaan mukaan.
Puutarhatöidensä lomassa kottikärryjä työntävä Varpu Järveläinen ja terassia rakentava Marko Mäkinen viihtyvät Mäkilammin siirtolapuutarhan tontillaan hyvin. Helmi-koiralla on myös mukavasti tilaa temmeltää. Kuva: Lassi Puhtimäki
Puutarhatöidensä lomassa kottikärryjä työntävä Varpu Järveläinen ja terassia rakentava Marko Mäkinen viihtyvät Mäkilammin siirtolapuutarhan tontillaan hyvin. Helmi-koiralla on myös mukavasti tilaa temmeltää. Kuva: Lassi Puhtimäki

Varpu Järveläinen ja Marko Mäkinen löysivät kesäparatiisin Mäkilammin siirtolapuutarha-alueelta Forssan Vieremästä. He aikovat viettää Helmi-koiransa kanssa suuren osan kesästään siirtolapuutarhan tontillaan, jolla heillä on myös mökki ja sauna. Järveläisen ja Mäkisen mukaan puuhailu puutarhapalstalla tuo mukavaa ja leppoisaa vaihtelua kaupunkielämään, sillä muuten he asuvat kerrostalossa Forssan keskustassa.

Valtaosa siirtolapuutarhan palstoista on ahkerassa käytössä, mutta jonkin verran huolta aiheuttaa se, että siirtolapuutarhurit ovat melko iäkästä väkeä. Nuoria siirtolapuutarha ei ole juurikaan houkutellut, joten myös heitä toivotaan toimintaan mukaan.

Järveläinen ja Mäkinen ostivat mökin ja saunan vuonna 2015.

– Osto tapahtui hetken päähänpistosta, kun miniän kanssa tuli puhetta, että siirtolapuutarha-alueella on mökki myynnissä, Järveläinen kertoo.

Järveläinen ja Mäkinen ovat remontoineet 35 neliön mökkinsä ja 15 neliön saunansa lähes kokonaan uusiksi. Työn alla on vielä terassin rakentaminen, mikä on tarkoitus saada päätökseen tämän kesän aikana.

– Mökin ja saunan kunnostus on jo valmis, ja kun terassikin saadaan pystyyn voimme niiden osalta vain olla ja nauttia elämästä. Omalla terassilla kelpaa juoda kesäaamuna kahvit, Järveläinen ja Mäkinen sanovat.

Järveläinen on jo eläkkeellä, joten hän ehtii mökille usein. Mäkinen on työelämässä, mutta myös hän suuntaa mökille keväästä syksyyn lomilla ja vapaapäivinään.

Mäkilammin siirtolapuutarhassa on yhteensä 95 mökkiä.

Järveläisen ja Mäkisen tontilla on kokoa 500 neliötä. He viljelevät ja kasvattavat muun muassa mansikkaa, musta- ja punaherukkaa, karviaista, pensasmustikkaa, avomaakurkkua, persiljaa, salaattia, tilliä ja papua.

– Uusi tuttavuus on vadelmamansikka, josta saimme satoa ensimmäisen kerran viime vuonna. Se maistuu ja näyttää enemmän vadelmalta kuin mansikalta.

Tontilla on myös kaksi luumupuuta, omenapuu ja päärynäpuu. Kasvihuoneessa pariskunta viljelee kurkkua ja tomaattia.

– Nautimme mielellämme oman maan antimista, koska tiedämme niiden olevan puhdasta lähiruokaa.

Järveläisen ja Mäkisen mukaan siirtolapuutarhaelämässä on parasta oma rauha. Vaikka naapurit ovat lähellä, palstallaan ja mökissään saa olla omissa oloissaan.

– Toki olemme naapureiden kanssa myös tekemisissä. Alueella on mukavia ihmisiä, ja uusia tuttavuuksia on syntynyt.

Järveläinen ja Mäkinen ovat tyytyväisiä myös siitä, että lähellä on Mäkilammi, jossa on mukava käydä uimassa. Vesi on heidän mukaansa hyvää ja puhdasta, ja lammesta tulee kasteluvesi tontille. Läheisestä huoltorakennuksesta voi hakea vesijohtovettä juomavedeksi. Rakennuksissaan heillä on sähköt, pieni hella, ilmalämpöpumppu ja pakastava wc.

Kesäaikaan he myös yöpyvät mökissään. Forssan keskusta on vain noin viiden kilometrin päässä, joten kaupunkikodin ja mökin väliä on helppo kulkea.

 

Lue myös: Pikku paratiisi lähellä kotia

 

Mäkilammin siirtolapuutarha toimii Forssan kaupungin omistamalla alueella, josta Mäkilammin Ryhmäpuutarhayhdistys ry maksaa kaupungille vuokraa. Yhdistys vuokraa maapalstoja mökkien omistajille. Ryhmäpuutarhayhdistyksen sihteeri Ilkka Palsa kertoo, että siirtolapuutarha-alueen koko on 9,5 hehtaaria ja palstoja on 95. Palstat ovat 400 tai 500 neliön suuruisia. Suurin osa mökeistä on 31,5 tai 25 neliön kokoisia, mutta muutama on myös suurempi.

– Palstalle on luvallista rakentaa sauna, joka onkin yli 80 tontilla, Palsa kertoo.

Mökeissä saa yöpyä huhtikuun puolivälistä lokakuun loppuun. Muulloin yöpyminen ei ole sallittua, jotta mökeistä ei tule vakituisia asuntoja.

Palsa ja hänen vaimonsa Pirjo Palsa ovat omistaneet alueelta mökin vuodesta 1997, ja heillä on palstallaan myös sauna. Pihalleen he ovat tehneet myös paviljongin, jossa voi istuskella kesän lämmössä.

Palsat asuvat Forssassa kerrostalossa, jonka parvekkeella vaimo esikasvattaa kukkia kesää ja siirtolapuutarhaa varten. Orvokkien, liljojen ja monien muiden kukkien lisäksi Palsat kasvattavat siirtolapuutarhan palstallaan perunaa ja sipulia.

– Omassa puutarhassa viljellyt uudet perunat maistuvat todella hyviltä, Palsa sanoo.

Mäkilammin Ryhmäpuutarhayhdistyksen sihteeri Ilkka Palsa viettää Pirjo-vaimonsa kanssa mielellään kesää siirtolapuutarhan mökillään ja puuhailee kukkapenkkien ja kasvimaiden parissa.

 

Palsan mukaan yksikään siirtolapuutarhan 95 mökistä ei ole tyhjillään, mutta muutama on kuolinpesän omistuksessa ja perilliset asuvat kaukana. Joitakin mökkejä on myynnissä, mutta Palsan mukaan ostajia ei ole kovinkaan helppo löytää.

– Mökkien omistajien keski-ikä on valitettavan korkea, sillä se kipuaa yli 65 vuoden. Omistajina on muutamia alle 50-vuotiaita, mutta nuoria toimintaan ei ole tullut.

Palsa ei osaa sanoa, miksi siirtolapuutarha ei vedä nuoria. Ainakaan hän itse ei koe toimintaa liian sitovaksi tai vaativaksi vaan toteaa sen olevan vapaamuotoista olemista, jota voi suositella kaikenikäisille.

– Jokainen saa myllätä tontillaan niin paljon kuin haluaa tai olla mylläämättä. Ei ole myöskään kriteereitä, mitä palstoilla pitäisi viljellä. Ainoa vaatimus on, että palstan peruskunnosta huolehditaan niin, että se on siistin ja ylläpidetyn näköinen. Yhdistyksen hallitus tekee vuosittain elokuussa katselmuskierroksen ja antaa huomautuksen, jos tontti ei ole tarpeeksi siisti. Vuosittain huomautuksen on saanut 95 palstasta keskimäärin kaksi tai kolme.

 

Luitko tämän: Puutarhanhoito oli yhteiskunnallisen keskustelun kuuma peruna Suomessa 130 vuotta sitten – naisten tehtäväksi tuli vakiinnuttaa uudet viljelystavat

 

Alueelta saa ostaa mökin henkilö, jonka kotikunta on Forssa, Tammela, Jokioinen, Humppila, Ypäjä tai Urjala. Mahdollisuus annettiin myös Forssan naapurikuntien asukkaille muutama vuosi sitten, mutta Palsan mukaan muutoksella ei ole ollut suurtakaan käytännön merkitystä. Suurin osa mökkien omistajista on forssalaisia, ja vain muutama yksittäinen on ollut Jokioisilta.

– Siirtolapuutarha-alueelta saa mökin ja saunan noin 25 000 eurolla riippuen rakennusten kunnosta, Palsa kertoo.

Palsan mukaan tontin vuokra on huokea, sillä se on alle sata euroa vuodessa. Lisäksi vuokraaja maksaa yhdistykselle sadan euron jäsenmaksun, joka käytetään yleisten alueiden hoitoon ja jätehuoltoon.

– Forssaa lähin siirtolapuutarha sijaitsee Hämeenlinnassa. Kaikkiaan Suomen Siirtolapuutarhaliittoon kuuluu vajaat nelisenkymmentä jäsenyhdistystä. Verrattuna moniin muihin yhdistyksiin siirtolapuutarhatontin saa vuokrattua Forssassa todella edullisesti, Palsa sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic