Lounais-Häme Forssa

Kesät Suomessa, talvet Espanjassa – Näin forssalaiset Mäntylät hoitivat käytännön järjestelyt

Forssalaiset Ritva ja Olli Mäntylä elävät eläkkeellä unelmaansa. He myös tietävät, että puolet vuodesta ulkomailla aiheuttaa ylimääräisiä järjestelyitä ja jopa huonoa omaatuntoa.
Olli Mäntylä käy Espanjassa golfaamassa neljä kertaa viikossa. Lisäksi hän ottaa espanjan kielen tunteja ja tapaa kansainvälisiä tuttavia. Kuva: Ritva Mäntylä, Olli Mäntylä
Olli Mäntylä käy Espanjassa golfaamassa neljä kertaa viikossa. Lisäksi hän ottaa espanjan kielen tunteja ja tapaa kansainvälisiä tuttavia. Kuva: Ritva Mäntylä, Olli Mäntylä

Ritva ja Olli Mäntylä istuvat omakotitalonsa terassilla Forssassa ja nauttivat heinäkuun auringosta. Helteet ovat syventäneet heidän rusketustaan, jonka he hankkivat viime talvena Espanjan auringon alla.

Mäntylät viettävät sellaisia eläkepäiviä, joista moni suomalainen haaveilee, mutta joihin monella on korkea kynnys heittäytyä. He viettävät talvet ulkomailla, kesät Suomessa.

Järjestely ei ollut Mäntylöille itsestäänselvyys. He tunnustelivat monta talvea eri kohteita ja pohtivat, sopiiko pitkäaikainen asuminen ulkomailla laisinkaan heille. Etsinnän tuloksena pariskunta löysi Aurinkorannikolta El Ejido -nimisen kunnan, joka täytti kaikki kriteerit.

Siellä pääsee golfaamaan, on palveluita, on kulttuurimenoja, halvat hinnat, eikä liian kuuma.

– Thaimaa olisi minulle ihan mahdoton. Siellä on niin kuuma ja kostea ilma, etteivät arjen askareet sujuisi, Olli Mäntylä sanoo.

Aurinkorannikolla saattaa lämpötila olla talvella vain kahdeksan astetta ennen kuin aurinko nousee. Aurinko kuitenkin lämmittää ilmaa nopeasti, ja viileästä merituulesta huolimatta päivällä pystyy usein ottamaan aurinkoa tammikuussakin.

– Sellainen on ihanne ilma harrastaa.

Mäntylät suosittelevat, että myös muut ulkomaille lähtöä suunnittelevat tekisivät huolellisen pohjatyön ennen muuttoa. Itselleen sopivan kohteen löytäminen saattaa kestää, puhumattakaan asunnosta. Mäntylät löysivät oman vuokra-asuntonsa homeaway.fi -sivustolta, jota he pitävät luotettavana.

– Silti kävimme katsomassa asuntoa ja vuokranantajaa ennen kuin teimme vuokrasopimuksen. Aina on se riski, että kuvat asunnosta eivät aivan pidä paikkaansa. Asunnosta saattaa löytyä puutteita, parvekkeelle ei paistakaan aurinko tai talossa on julkisivuremontti käynnissä, Ritva Mäntylä selostaa.

Mäntylöiden mukaan ulkomaille useiksi kuukausiksi lähtevien pitää pohtia sitäkin, pärjääkö kohteessa ilman autoa, vuokra-autolla vai pitääkö ottaa oma mukaan. Mäntylät päättivät viime syksynä kokeilla auton ottamista mukaan. He ajoivat Forssasta Espanjaan kahdeksan päivää. Talven aikana he pääsivät kiertämään autollaan Espanjaa ja tutustumaan laajaan maahan.

Pariskunta huomauttaa, että jo ennen lähtöä on syytä suunnitella jotain tekemistä etelän arkeen. Kuutta kuukautta ei voi vain maata auringossa ja juoda margaritoja. Arjen pitää rullata ulkomailla siten kuin Suomessa.

– Fuengirolan baareissa istuu surullisia esimerkkejä. Kun kaljalaatikko maksaa alle 5 euroa, on liian helppo juoda tylsyyteen, Olli Mäntylä sanoo.

Ritva ja Olli Mäntylä asuvat kesät Forssassa. Kuva: Tapio Tuomela
Ritva ja Olli Mäntylä asuvat kesät Forssassa. Kuva: Tapio Tuomela

Mäntylöiden ohjelmaan kuuluu golfin pelaaminen neljästi viikossa. Lisäksi he käyvät espanjan tunneilla kaksi kertaa viikossa ja tapaavat kansainvälisiä tuttujaan, joista on muodostunut oma yhteisö kohteeseen. Pitkään alueella asuneilta tutuilta kuulee tärkeitä vinkkejä, kuten mille torille kannattaa mennä keskiviikkoisin ja mille taas sunnuntaisin. Kommunikointikielenä on tyypillisesti englanti.

Harrastusten ja tuttavien tapaamisen lisäksi arkeen kuuluvat ihan tavalliset askareet, kuten ruoanlaitto, pyykinpesu ja siivoaminen.

– On mahtavaa huomata, että vielä tälläkin iällä voi oppia kieliä ja saada uusia ystäviä, Ritva Mäntylä aloittaa.

– Pitää kuitenkin muistaa, ettei elämä ole Espanjassakaan pelkkää juhlaa. Se on pääosin ihan tavallista arkea, johon mahtuu myös huonoja päiviä.

Toistaiseksi Mäntylät ovat asuneet Espanjassa vuokra-asunnossa, koska pitävät vuokraamista helppona vaihtoehtona.

Omistusasunnossa kulut juoksisivat ympäri vuoden, eikä matkakohdetta voisi vaihtaa halutessaan yhtä helposti. Lisäksi oma asunto vaatii byrokratiaa, kuten pankkitilin avaamista maahan.

Toki Espanjassa osataan pyytää vuokraakin. Tasokasta asuntoa pyykin- ja astianpesukoneella on turha etsiä Aurinkorannikolta alle 1000 euron kuukausivuokralla.

Kalliin kuuloista vuokraa tasoittaa se, että elinkustannukset ovat Espanjassa selvästi matalammat kuin Suomessa. Mäntylöiden Excel-kirjanpidosta selviää, että rahaa menee Espanjassa kuukausittain melkein puolet vähemmän kuin Suomessa.

– Miesten parturi maksaa 7 euroa, kuntosalikortti, johon kuuluvat myös saunan ja uima-altaan käyttö, maksaa 25 euroa kuukaudessa. Kolmen ruokalajin illallinen maksaa 20–30 euroa. Myös ruokakauppojen hinnat ovat Espanjassa selvästi halvemmat kuin Suomessa, Olli Mäntylä luettelee.

Vaikka ulkomaankohteessa voisikin elää herroiksi, aiheuttaa viimeistään Suomeen jäävä asunto järjestelyitä ja työtä läheisille.

Jonkun pitää käydä kastelemassa huonekasvit ja valuttaa vettä viemäriin säännöllisin väliajoin. Mäntylöiden kotona tämän työn hoitavat omat lapset. Naapurit he ovat laittaneet tarkkailemaan postilaatikkoa. Kotona on myös murtoriski, kun talo seisoo pitkään tyhjillään. Riskin varalle Mäntylät ovat hankkineet kunnon hälytysjärjestelmän.

– Pystymme hälytysjärjestelmällä tarkastelemaan esimerkiksi kodin lämpötilaa ja kosteutta. Se on todella käytännöllistä, kun asunto on tyhjillään Suomen talvessa, Olli Mäntylä kertoo.

Kahdessa maassa asuvien yksi ongelma on se, että perheenjäsenet jäävät Suomeen. Mäntylät kertovat isovanhempina kokevansa huonoa omaatuntoa siitä, että ovat puolet vuodesta lasten ja lastenlasten tavoittamattomissa.

– On eri asia pitää yhteyttä puhelimella kuin nähdä kasvokkain ja tulla tarpeen vaatiessa apuun. Kesällä yritämme sitten tasoittaa tilannetta ja vietämme jälkikasvun kanssa paljon aikaa.

On siis selvää, ettei muutto talveksi ulkomaille ole välttämättä niin yksinkertainen asia kuin voisi äkkiseltään kuvitella. Kun asiat on kerran saanut järjesteltyä, on lähteminen kuitenkin seuraavalla kerralla helpompaa.

Myös Mäntylöille on jäänyt ulkomaanmatkoista niin hyviä kokemuksia, etteivät he tänäkään vuonna jää odottelemaan syksyn räntäsateita. Vuokrasopimus ensi talvelle on jo kirjoitettu tutun vuokranantajan kanssa.

– Viimeistään marraskuussa katuisi, jos olisi päättänyt jäädä Suomeen. Pimeys lannistaa minut, Olli Mäntylä sanoo.

Kahden kodin välillä elämisessä on kuitenkin se huono puoli, että koska tahansa voi tulla ikävä sitä toista kotia, joka odottaa tuhansien kilometrien päässä seuraavaa vuodenaikaa.

Mäntylöillä on kokemusta tästäkin miinuspuolesta. FL

Mäntylöiden vinkit asunnon valintaan

Käy katsomassa asuntoa kohteessa ennen pitkäaikaista vuokrajaksoa.

Tapaa vuokranantaja mieluiten kasvotusten.

Varmista, että asunnossa eläminen on helppoa. Pyykin- ja astianpesukone, kahvinkeitin ja mikroaaltouuni helpottavat arkea.

Jos haluat nauttia auringosta, varmista, että parveke on etelään tai että siihen muuten paistaa aurinko.

Varmista, että asunnosta löytyy kattiloita, paistinpannu ja astioita.

Tarkista asunnon ylimääräiset kulut. Joskus vuokran lisäksi pitää maksaa erikseen sähkö- ja vesimaksu.

Varmista, että asuntoon saa internet-yhteyden. Laskujen maksaminen esimerkiksi kahvilan verkossa voi olla liian jännittävää.

Jos sinulla ei ole autoa, hanki asunto alueelta, jossa palvelut ovat lähellä.

Tee nämä asiat kotona ennen lähtöä

Varmista, että laskut on muutettu e-laskuiksi.

Laita postilaatikkoon ilmoitus, ettet halua ilmaisjakelua. Postia saattaa silti tulla. Pyydä naapuri tai joku tuttu kurkkaamaan laatikko aika ajoin.

Hanki huonekasveille kastelija. Asunnossa olisi hyvä päästää vettä silloin tällöin.

Jos mahdollista, hanki kotiin turvajärjestelmä.

Puhu lähdöstä läheisten kanssa. Lapset ja lastenlapset eivät välttämättä ilahdu, jos mummu ja pappa ovat puolet vuodesta ulkomailla.

Uusimmat

Näkoislehti

1.6.2020

Fingerpori

comic