Lounais-Häme Hämeenlinna

Kesäyliopisto halutaan osaksi Hamkia – Konferenssin taustalla kiehuu

Lahtelainen Juha-Pekka Liljander aloitti työnsä Hämeen kesäyliopiston rehtorina lokakuussa. Hänen mukaansa digitaalisuudesta on tullut megatrendi, joka haastaa opetuksen ja oppimisen uudella tavalla. Hamkista olisi apua opetuksen järjestämisessä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hämeen kesäyliopistossa kartoitetaan uusia ylläpitäjävaihtoehtoja osana maakuntauudistusta.

Hämeen kesäyliopiston johtokunta on linjannut, että kesäyliopisto siirtyisi Hämeen ammattikorkeakoulun tytäryhtiöksi tammikuussa 2020. Tytäryhtiön nimeksi on ehdotettu Hämeen Akatemia Oy.

Lopullinen päätös tehdään Hämeen maakuntahallituksen kokouksessa 14. tammikuuta 2019.

Hämeen kesäyliopiston rehtorin Juha-Pekka Liljanderin mukaan kyseessä olisi merkittävä alueellinen yhteistyö.

– Taloudellinen tilanteemme on ihan hyvä, mutta Hamk toisi toimintaamme kustannustehokkuutta. Näin luotaisiin paremmat mahdollisuudet toimintamme kehittämiselle, Liljander sanoo.

Toisena vaihtoehtona on kesäyliopiston muuttaminen yhdistykseksi.

Jos kesäyliopistosta tulisi Hamkin tytäryhtiön sijaan itsenäinen yhdistys, pitäisi sen hoitaa itse työnantajavelvoitteensa sekä hallinto-, talous- ja tukipalvelut. Yhdistyksen pitäisi myös hankkia itse omat työskentelytilat laitteineen.

 

Hämeen liiton lausuntopyynnön mukaan Hamk on lähtökohtaisesti enemmän kiinnostunut osakeyhtiömallista kuin yhdistykseen liittymisestä. Näin kesäyliopisto sijoittuisi Hamkin korkeakoulukampukselle Visamäkeen.

Liljander uskoo kesäyliopiston hyötyvän muun muassa Hamkin laajasta verkostosta.

– Profiilimme terävöityisi. Voisimme olla osana korkeakoulun täydennyskoulutuksen järjestämistä, jonka sisältöön myös kunnilla olisi mahdollisuus vaikuttaa.

Tammikuusta alkaen kesäyliopistossa aletaan kartoittaa Kanta-Hämeen kuntien tarpeita eli millaista ympärivuotista koulutusta ihmiset haluaisivat kesäyliopistosta.

– Tärkeintä on luoda pohja luottamukselle. Yliopistottomilla alueilla kesäyliopisto on suurin ja merkittävin avoimen yliopisto-opetuksen tarjoaja, Liljander huomauttaa.

Suomessa on 19 kesäyliopistoa, joista kahdentoista ylläpitäjänä toimii yhdistys. Kahden ylläpitäjänä on säätiö ja kolmea ylläpitää kunta tai kuntayhtymä.

Hämeen kesäyliopisto on maan viidenneksi suurin kesäyliopisto, jossa on noin 4 000 opiskelijaa. Pääasialliset kustannukset syntyvät seitsemästä vakituisesta työntekijästä ja noin 300 ulkopuolisesta kouluttajasta.

Valtaosa (67 prosenttia) rahoituksesta tulee kurssimaksuista, noin 180 000 euroa vuodessa. Tuloista 18 prosenttia muodostuu valtionosuudesta ja 14 prosenttia jäsenkuntien avustuksista.

Koulutusta Hämeen kesäyliopisto järjestää Hämeenlinnassa, Forssassa ja Riihimäellä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic