Lounais-Häme

Kesäyliopisto yhdistyksen omistamaksi tai Hamkin yhtiön alle

Maakuntauudistus myllää Hämeen kesäyliopiston hallinnon.

Valmisteilla olevan maakuntalain mukaan maakuntahallinnolla ei olisi jatkossa lakisääteistä oikeutta ylläpitää tai järjestää vapaan sivistystyön koulutusta.

Hämeen liiton maakuntajohtajan Anna-Mari Ahosen mukaan maakuntauudistuksen keskeneräisyydestä huolimatta on selvää, ettei maakunta voi jatkaa kesäyliopiston ylläpitäjänä.

-Poliittinen linjaus on ollut hyvin selvästi, että koulutustoimintoja ei uusille maakunnille jätetä tai siirretä. Tämä on myös hyväksytty kesäyliopiston jatkon lähtökohdaksi.

Kesäkuun 5. päivä kesäyliopiston johtokunta saa kokouksessa eteensä kaksi ehdotusta uudesta ylläpitäjämallista: yhdistysmallin ja vaihtoehdon, jossa kesäyliopisto siirtyisi Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) alaisuuteen.

Yhdistysmallissa kesäyliopistoa ylläpitämään perustettaisiin kuntien omistama yhdistys.

-Mielellään omistajina olisi mukana myös Hamk ja mahdollisesti jokin yliopisto tai yliopistoja. On myös esitetty ajatus, että yhdistys voisi toimia yhteistyössä Pirkanmaan suuntaan, Anna-Mari Ahonen kertoo.

Hamk-mallissa perustettaisiin kesäyliopiston omistava yhtiö, joka olisi Hamkin omistuksessa väliportaan järjestäjäyhtiön kautta.

-Tämä kuulostaa monimutkaiselta, mutta johtuu lainsäädännöstä.

Kesäyliopiston johtokunta lähettää ehdotukset lausuntokierrokselle, ja päätöksiä maakuntavaltuusto tekee todennäköisesti loppusyksystä.

-Molempia malleja on luonnosteltu tasavertaisina, Ahonen sanoo.

Kesäyliopiston ammatti- ja yleissivistävään koulutukseen on osallistunut noin 3 000 opiskelijaa vuodessa.

Yliopiston tavoitteena on ollut lisätä koulutuksen ja opiskelijoiden määrää entisestään.

Anna-Mari Ahosen mukaan kesäyliopiston koulutustarjontaa voisi hyödyntää myös sote- ja maakuntauudistuksen järjestämisessä. -Kesäyliopisto voisi olla paikallinen avaintoimija soten synnyttämissä koulutustarpeissa.

Ahonen vakuuttaa, että kesäyliopiston toiminta jatkuu, kävi sote- ja maakuntauudistuksessa miten tahansa.

-Olemme keskustelleet kaiken aikaa kuntien kanssa, ja kunnat näkevät kesäyliopiston todella tärkeänä ja arvokkaana toimijana maakunnassa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic