Lounais-Häme

Keskaritölkkiin pari senttiä lisää hintaa, kossupulloon 17 senttiä - ehkä

Veronmaksajain Keskusliiton laskelman mukaan 33 senttilitran keskioluttölkki kallistuisi ensi vuonna 2 senttiä, viinipullo 12 senttiä ja pullo Koskenkorvaa 17 senttiä. Oletuksena on, että veronkorotukset painottuisivat samoin kuin tämän vuoden korotuksissa.

– Tälle vuodelle tehty veronkorotus oli 100 miljoonaa euroa ja ensi vuoden korotus on 30 miljoonaa euroa. Verovaikutus on laskettu suorassa suhteessa tämän vuoden korotukseen, selvittää Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen.

Hallitus päätti eilen budjettiriihessä esittää korotusta alkoholiveroon. Alkoholiveron korotuksen tarkemmat painotukset selviävät kuitenkin vasta myöhemmin. Valtiovarainministeriön mukaan ensi vuonna voimaan astuvat korotukset painottuvat mietoihin juomiin ja viineihin. Epäselvää kuitenkin on, miten voimakasta painotus eri juomiin on.

– Asia siirtyy valmisteluun. Katsotaan sitten, miten se painotetaan, kertoo neuvotteleva virkamies Pia Kivimies valtiovarainministeriöstä.

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo, ettei hänellä ole tietoa, miten verokorotus painottuu.

– Mielenkiinnolla katsomme, miten se kohdistetaan, Luoto kertoo.

Hänen mukaansa voi kysyä, olisiko korotuksen kohdistaminen enemmän mietoihin kuin väkeviin juomiin sosiaali- ja terveyspoliittisesti järkevä ratkaisu. Hän huomauttaa, että tarkoitus on ollut ohjata kulutusta miedompiin juomiin.

– Tai siitä puhutaan, mutta tukevatko tällaiset veroratkaisut sitä, Luoto kummeksuu.Suureen limupulloon 10 sentin korotusMyös virvoitusjuomaveron on määrä nousta ensi vuonna. Valtion tarkoitus on kerätä virvoitusjuoman korotuksella 25 miljoonaa euroa. Korotuksen seurauksena 1,5 litran virvoitusjuomapullon hinta nousee 10 senttiä.

– Laskeskelimme vanhoja virvoitusjuomaverojen korotuksia ja sitä, miten ne suunnilleen ovat vaikuttaneet kuluttajahintoihin. Lisäyksen perusteella teimme tuollaisen arvion, Kalluinen kertoo.


 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti