Lounais-Häme

Keskellä vahvaa kasvua budjetista tulossa edelleen alijäämäinen - VM:n budjettiehdotus 1,7 miljardia alijäämäinen

Helsinki
08.08.2018, 19:08

Kotimaa

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus (VM) ei sisältänyt suuria yllätyksiä. Suomen talous kasvaa vahvasti, mutta valtion budjetit näyttävät pysyvän sitkeästi alijäämäisinä. Budjettiehdotus ensi vuodelle on 1,7 miljardia euroa alijäämäinen ja valtionvelka nousee ensi vuonna arviolta 109 miljardiin euroon. Julkisen talouden velkaantuneisuus on taittunut, ja sen odotetaan laskevan alle 60 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen.
– Kaikilla mittareilla mennään oikeaan suuntaan ja talouskasvu on edelleen hyvin vahvaa, sanoi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tiedotustilaisuuden aluksi.
Isot linjaukset esimerkiksi veroista jäivät odotetusti loppukuun budjettiriiheen päätettäväksi.

Ministeriryhmä pähkii veroratkaisuja

Veroministeriryhmä käy budjettiriiheen mennessä läpi tulevat veroratkaisut, joista Orpon mukaan isoin on ansiotuloverotuksen alentaminen.
– Minä esitän, että edellisten vuosien tapaan hallitus huolehtii siitä, että kenenkään verotus ei kiristy.
Tähän tulee Orpon mukaan vaikuttamaan, miten työttömyysvakuutusmaksu kehittyy.
– Se me nähdään tässä matkan varrella, mikä se kehitys on, mutta tavoite on, että kenenkään ansiotuloverotus ei kiristy, koskee siis myös eläkeläisiä.
Kun veronkevennyksiä tehdään, pitää Orpon mukaan huolehtia siitä, ettei finanssipolitiikan viritys muutu; kiristyksiä on siis tulossa toisaalle.
– Kun veronkevennyksiä tehdään, niin vastaava raha haetaan muualta, kiristämällä muita, lähtökohtaisesti haitta- ja ympäristöveroja.

Työllisyyden kasvulle halutaan lisää vauhtia

Työllisyysluvut ovat viime aikoina olleet erittäin hyviä, ja hallituksen 72 prosentin työllisyystavoite on lähellä. VM:n budjettiehdotuksessa ensi vuodelle odotetaan työttömyysturvamenojen alenevan 308 miljoonalla eurolla, koska työllisyys kasvaa ja työttömyys alenee.
Orpo kertoi antaneensa kansliapäällikkötyöryhmälle tehtäväksi käydä läpi jo tehdyt työllisyystoimet ja valmistella hallituksen budjettiriiheen mennessä lisätoimia talouden ja työllisyyden kasvun tueksi.
Työryhmän tarkoitus on muun muassa etsiä ratkaisuja, jotta vapaat työpaikat ja työttömät työnhakijat kohtaisivat paremmin. Orpon mukaan eri puolella Suomea on sekä vähäistä koulutusta vaativia että koulutetuille sopivia työpaikkoja, jotka pitäisi saada kohtaamaan työttömien työnhakijoiden kanssa.
– Onko jotakin, mitä voidaan tehdä tk-puolella (tutkimus ja kehitys), osaamisessa, että saataisiin tätä positiivista ongelmaa ratkaistua.

Määräraha sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun

Monia käänteitä tänäkin vuonna nähnyt sote-uudistus vaikuttaa myös ensi vuoden budjettiin. Valtiovarainministeriö ehdottaa maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun 213 miljoonan euron määrärahaa. Ministeriön mukaan määrä tarkentuu, kun ministeriöt käyvät aikataulumuutoksen vaikutuksia läpi kahdenvälisissä neuvotteluissa VM:n kanssa.
Hallitus kokoontuu budjettiriiheen elokuun lopulla.

Orpo varoittaa myrskypilvistä horisontissa

Orpon mukaan tämänhetkinen hyvä talouden tilanne ei tarkoita, että voitaisiin huokaista helpotuksesta. Haasteena Orpon mukaan on muun muassa talouskasvun hidastuminen. Talous kasvaa kansantalousosaston ennusteen mukaan tänä vuonna vielä kolme prosenttia, mutta seuraavaksi vuodeksi kasvun ennustetaan olevan kaksi prosenttia, Orpo sanoi.
– Kasvu on selvästi hidastumassa ja se on näitä meidän huolenaiheita.
Suomen julkinen talous on Orpon mukaan edelleen haavoittuvainen muun muassa väestön ikääntymisen ja talouskasvun hidastumisen vuoksi.
– Meillä on myös muita kustannuksia nostavia eriä, ja siksi julkisen talouden vahvistaminen edelleen on kaikki kaikessa, Orpo sanoi.
Suomella on 2020-luvulla edessään muun muassa Ilmavoimien hävittäjähankinnat, joista aiheutuu miljardien eurojen kustannukset.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti