Lounais-Häme Jokioinen

Keskikesän kauneus yksien seinien sisällä: Soili Mahlasen taidenäyttely huokuu lounaishämäläisten maisemien kesäistä hehkua

Soili Mahlanen tallettaa tauluihinsa lounaishämäläisiä maisemia.
Taiteilija Soili Mahlanen haluaa tallettaa teoksiinsa häntä ympäröivän kauneuden ja antaa katsojalleen positiivisen taide-elämyksen. Jokioisten Museorautatien maisemia esittävä taulu on saanut innoituksen taiteilijan pojanpojan kiinnostuksesta höyryjuniin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Taiteilija Soili Mahlanen haluaa tallettaa teoksiinsa häntä ympäröivän kauneuden ja antaa katsojalleen positiivisen taide-elämyksen. Jokioisten Museorautatien maisemia esittävä taulu on saanut innoituksen taiteilijan pojanpojan kiinnostuksesta höyryjuniin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelalainen taiteilija Soili Mahlanen ripustaa töitään Jokioisten Tietotalon näyttelytila Pehkosen seinille. Tilaan rakentuu harmoninen kokonaisuus teoksia, joiden värimaailma on pehmeä ja raikas. Summertime-näyttely on kuin pieni palanen keskikesää yhdessä huoneessa.

”Tuosta saisi ihanan taulun!”

Lähes kaikki Mahlasen näyttelyssä esillä olevat taulut kuvaavat Lounais-Hämeen maisemia kylpemässä kesäisissä väreissä. Hänen teoksensa johdattavat katsojansa muun muassa Torronsuolle, Saaren kansanpuistoon ja Jokioisten Museorautatien radan varrelle. Mahlanen valitsee maalattavat maisemat oman kiinnostuksensa pohjalta. Hänen mukaansa maiseman täytyy herättää hieman uteliaisuutta ja ihastusta, jotta maalauksesta syntyy hyvä.

– Maalaan pääasiassa lounaishämäläisiä aiheita. Seutu on valtavan kaunista, sillä maalaismaisemaa halkoo runsas määrä vesistöjä. Usein maalausten aiheet lähtevät siitä, että katsoessani maisemaa huomaan ajattelevani, että tuosta näkymästä saisi ihanan taulun, Mahlanen kertoo.

Tunnelman vangitseminen tauluun on tärkeintä

Näyttelyn teema, kesäaika, merkitsee tammelalaistaitelijalle siirtymistä sisältä ulos. Kesäisin takapiha on kuin hänen toinen olohuoneensa. Aiemmin Mahlanen työsti taulujaan luonnossa aiheidensa äärellä. Hän kuitenkin koki työskentelytavan hankalaksi, sillä välillä tuuli kaatoi maalaustelineen tai hyttyset kiusasivat luonnon keskellä maalaavaa taiteilijaa. Nykyään hänen taulunsa syntyvät pääasiassa valokuvien pohjalta.

– Nähdessäni kauniin maiseman, otan siitä valokuvan ja lähden työstämään maalausta sen avulla. Välillä työ saattaa syntyä myös oman visioni pohjalta, jolloin maalaan kuvittelemani maiseman, Mahlanen kuvailee.

Taiteilijan tärkein tavoite hänen maalatessaan on tallettaa maisemasta huokuva tunnelma maalaukseen. Mahlasen mukaan yksi hänen töitään yhdistävä piirre on kauneus. Hän ei halua vangita taulupohjalle rumuutta ja kurjuutta, vaan häntä ympäröivää kauneutta, josta taulun katsoja saa itselleen positiivista energiaa.

Tarinoita taiteilijan omasta arjesta

Monella Mahlasen näyttelyssä esillä olevista tauluista on taiteilijan arjesta ja elämästä kertova tarina. Museorautatietä esittävässä taulussa tarkka taiteen ystävä voi havaita lapsiperheen katsomassa höyryveturia. Taulu on saanut inspiraation Mahlasen pojanpojan innostuksesta höyryvetureihin. Junalaiturille Mahlanen on maalannut omia perheenjäseniään.

– Saaren kansanpuiston salmea esittävän teoksen maisema on ikuistettu veneretkellä. Edessämme ajoi vene ja nappasin tilanteesta kuvan. Maisema on minulle tärkeä, sillä veneilemme alueella paljon, taiteilija kertoo.

Uusia merkityksiä symboliikan avulla

Viime aikoina tammelalaistaiteilija on pyrkinyt tuomaan teoksiinsa entistä enemmän symboliikkaa. Mahlasen mukaan esittävästä taiteesta on löydettävissä symboliikan avulla aivan uusia merkityksiä ja näkökulmia.

– Symboliikan hienous on se, että jokainen katsoja voi ymmärtää teoksen aivan omalla, uniikilla tavallaan. Silloin kaunis maisema voi saada syvällisemmän merkityksen, hän tiivistää. FL

Soili Mahlasen Summertime-taidenäyttely 21.7.-9.8. Jokioisten Tietotalon näyttelytila Pehkosessa.

Torronsuo on yksi Soili Mahlasen suosikkiaiheista. Aamu suolla -teos on taiteilijan uusimpia töitä.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic