Lounais-Häme

Keskimäärin 60 euroa taivaalle

Kun forssalainen ostaa ilotulitteita, hän on valmis laittamaan niihin rahaa keskimäärin 50–60 euroa.

Näin arvioivat Citymarketin ja Delta-auton tiloissa sijaitsevien rakettipisteiden myyjät Sanna Örn ja Pertti Lilja.

Tismalleen vastaavilla summilla tekivät torstaina rakettiostoksia asiakkaat Sami Vaittinen ja Jaana Numminen.

Sami Vaittinen ilmoitti myyjälle heti, että hänen rakettibudjettinsa on 50 euroa. Jaana Nummisen rakettiostokset sen sijaan ylsivät lähelle 60 euroa, koska hän osti myös suojalaseja ja yhdet kuulosuojaimet.

 

Molemmat suosivat ostoksissaan patoja.

-Padat ovat todella käteviä. Ei tarvitse kuin kerran sytyttää ja saa ihailla pitkään, Sami Vaittinen sanoi.

Jos tavallisten rakettien avulla haluaisi saada yhtä näyttävän ilotulituksen, pitäisi raketteja sytyttää useita samaan aikaan. Se olisi hankalaa.

Nummisen ostopäätökseen vaikutti kätevyyden sijaan ilotulitteen ääni.

Hän viettää uudenvuoden kaksivuotiaan ja vastasyntyneen lapsen kanssa, joten raketit eivät saisi pahasti säikäyttää. Myyjä Sanna Örn suositteli hänelle ilotulitteita, joita on mahdollista katsella myös ikkunan takaa ja jotka räjähtelevät keskimääräistä hiljaisemmalla volyymilla.

 

Ilotulitteita myyvät Lilja ja Örn arvioivat, että suurin osa heidän asiakkaistaan juhlii uuttavuotta isossa porukassa.

Joissakin juhlissa jokainen osallistuja tuo mukanaan ilotulitteita. Näin esimerkiksi Sami Vaittisen juhlissa on yleensä toimittu. Toisissa juhlissa sen sijaan sovitaan, että yksi hankkii kerralla kaikki ilotulitteet. Tällöin ostosten loppusumma saattaa nousta useisiin satoihin euroihin ja mukaan voi lähteä kalliitakin patoja.

Esimerkiksi Forssan Citymarketissa kallein pata maksaa vajaat 200 euroa.

-Niitä asiakkaita on, jotka eivät katso hintaa, sanoo Sanna Örn.

 

Ilotulitusmyynti alkoi keskiviikkona, mutta vasta torstaina kauppa alkoi todenteolla heräillä Forssassa.

Aiempien vuosien tapaan suosituimmat raketit ehdittiin tästä huolimatta myydä loppuun joissakin pisteissä jo ensimmäisen päivän aikana.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan joka neljäs suomalainen aikoo juhlistaa uuttavuotta ilotulitteita ampumalla. Näyttää siltä, että ilotulitteiden suosio on lievästi kasvussa ainakin verrattuna vuosiin 2013 ja 2015.

Myös myyjä Pertti Lilja arvioi samoin.

-Olemme myyneet ilotulitteita 10 tai jopa 15 vuotta. Ihan alkuaikoina rakettien kysyntä oli selvästi suurempaa kuin nyt. Olen kuitenkin huomannut pientä myynnin kasvua aivan viime vuosina. Tuntuu siltä, että tänä vuonna myydään ilotulitteita enemmän kuin viime vuonna. Se saattaa johtua siitä, että moni juhlii yhä 100-vuotiasta Suomea, Lilja sanoo. FL

 

Noudata näitä ohjeita
Hämeen poliisilaitos ja Kanta-Hämeen pelastuslaitos haluavat muistuttaa uudenvuodenjuhlijoita turvallisuudesta:Muista, että ilotulitteita saa ampua uudenvuodenaattona kello 18 alkaen. Ilotulitus pitää lopettaa viimeistään kello 2 yöllä uudenvuodenpäivänä.Älä käsittele ilotulitteita humalassa. Päihtyneenä harkinta saattaa pettää.Älä anna alle 18-vuotiaiden pitää hallussaan tai käyttää ilotulitteita.Suojalasien käyttö on pakollista ilotulitteita ampuessa.Ammu ilotulitteita riittävän kaukana rakennuksista. Ilotulite voi pahimmillaan mennä ikkunan läpi sisätiloihin ja aiheuttaa tulipalon.Muista, että myös padat on tuettava, ennen kuin niitä saa sytyttää.Ilotulitteita saa säilyttää lukitussa pihavarastossa enintään 25 kiloa. Varaston tulee olla 10 metrin päässä asuinrakennuksista. Asuinhuoneistossa ilotulitteita saa säilyttää korkeintaan 5 kiloa.Ilotulitteet pitää säilyttää kaukana kaikista lämmönlähteistä ja sytyttimistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic