Lounais-Häme

Keskuskeittiön valmisteluun vauhtia

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi tuo tänään maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle esityksensä pitkään valmistellun seudullisen keskuskeittiön toteuttamisesta yhteistyössä Tammelan kunnan kanssa.
Esityksessä toivotaan neuvottelujen jatkamista pikaisesti siltä pohjalta, että uusi keskuskeittiön sijoitettaisiin logistisesti parhaalle paikalle 10-tien varteen Forssassa Atrian logistiikkakeskukselta tyhjäksi jääneelle alueelle. 
Näin kaupunki on luopunut kaavailuista sijoittaa keskuskeittiö osaksi pohdinnassa olevaa monitoimikeskusta. 
Toisena vaihtoehtona on Tammelan esittämä Kaukjärven teollisuusalue Tammelassa. Esityksen mukaan keskuskeittiön rakennuttajaksi perustettaisiin kiinteistöosakeyhtiö, johon tulisivat osakkaiksi Forssa ja Tammela. Ateriapalvelut uudessa keskuskeittiössä tuottaisi Loimijoen Kuntapalvelut (Loiku), jonka omistajaksi tulisi myös Tammela. Tammelan kunnan keittiöhenkilökunta siirtyisi liikkeenluovutuksen piirissä Loikun palvelukseen.
Kesäniemen esityksen mukaan Forssa on valmis neuvottelemaan siitä, minkä suuruisin osuuksin ja ehdoin Tammela on valmis tulemaan kiinteistöosakeyhtiön ja Loikun osakkaaksi.
Forssa on esittämässä, että Tammelan kunta määrittelisi kantansa asiaan toukokuun loppuun mennessä. Keskuskeittiön toteuttamisen on karkeasti arvioitu maksavan viitisen miljoonaa euroa. Sekä Loikulla että Tammelan kunnalla on akuutit tarpeet saada keittiönsä uudistettua. Uuden keskuskeittiön myötä voitaisiin käyttöön ottaa nykyaikaisia valmistusmenetelmiä.
– Toivon todella, että uusi keskuskeittiön päädyttäisiin rakentamaan yhteistyössä Tammelan kanssa. Tärkeää on, että asiaa valmistellaan nyt aktiivisesti, Toivon, että saamme yhteisymmärryksessä yhteiset pelisäännöt hankkeen toteuttamiseksi. Kuntarajoja ei pitäisi nyt katsella, vaan nyt on ratkaistava, miten seudullisesti voidaan tuottaa edullisesti hyvää ruokaa, Kesäniemi sanoo.
Loimijoen Kuntapalveluiden toimitusjohtaja Soile Haavisto toivoo, että keskuskeittiön toteutuminen lähtisi liikkeelle käynnistyneen valmistelun myötä. 
Loikun liikevaihto oli viime vuonna yhteensä noin 8,2 miljoonaa euroa henkilökuntamäärän ollessa keskimäärin 156. Keittiöhenkilökuntaa heistä oli kuutisenkymmentä ja ruokahuollon liikevaihto oli 4,4 miljoonaa euroa. 
Loiku valmisti viime vuonna 672 000 lounasta ja 116 000 päivällistä. Kaupunki omistaa Loikusta tällä hetkellä 59,2 prosenttia osakkeista, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä 40 prosenttia. Näin Tammela on jo tällä hetkellä Hykyn kautta Loikun omistaja. Lisäksi Loikua omistavat sekä Fai että Humppilan kunta.
Tammelan ruoka- ja puhdistuspalvelupäällikkö Leena Ahola sanoo Tammelan nykyisten laitoskeittiöiden olevan teknisesti tiensä päässä ja että uudistusta kaivataan pikaisesti. Ruokahuollon parissa työskentelee Tammelassa kolmisenkymmentä henkilöä liikevaihdon olessa 1,2 miljoonaa euroa. 
Kaikkiaan ruokapalvelu valmistaa päivittäin noin 1 300 annosta. Sote on tuomassa omat haasteensa, koska jatkossa kunta ei enää voi myydä ruokaa hoivapalveluihin. Tämä laskisi päivittäisten annosten määrään noin 300:lla. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic