Lounais-Häme Forssa

Keskuskoululle sateli kiitoksia huoltajilta – Jälki-istunnot korvattiin kasvatuskeskusteluilla

Lavastettu kuva jälki-istunnosta. Kuva: Pessinen Seppo
Lavastettu kuva jälki-istunnosta. Kuva: Pessinen Seppo

Keskuskoulun rehtori Jari Marjamäki kertoo saaneensa runsaasti kiitosta oppilailta ja huoltajilta sen jälkeen, kun Forssan Lehti uutisoi (27.5.2019), että Keskuskoulu lopettaa kokonaan jälki-istuntojen antamisen.

Erityisen kiitollisia ovat olleet vanhemmat, joiden lapset ovat erilaisten tukitoimien piirissä.

– Oppilaat ovat tuumanneet, että jo oli aikakin lopettaa turha kurinpitotoimi, Marjamäki sanoo.

Joillakin oppilailla on tällä hetkellä lähes 10 tuntia istumattomia jälki-istuntoja.

Rehtori haluaa vielä jatkaa keskustelua jälki-istunnon vaikuttavuudesta. Hänen mielestään on yllättävää, että seutumme rehtoreista moni uskoo, että jälki-istunto on toimiva keino osoittaa oppilaalle, että tämän teoilla on seurauksia (FL 29.5.2019).

– En ymmärrä sellaista ajattelua, jossa kasvatuskeskustelua ei pidetä seurauksena teoille. Kasvatuskeskustelu voi kestää 30 minuuttia, lähes yhtä kauan kuin jälki-istunto. Sen aikana oppilas pääsee kuitenkin ääneen ja tulee kuulluksi. Oppilaan kuuleminen ja hänestä välittäminen ovat opetusohjelman mukaisia toimia.

Keskuskoulun tavoitteena onkin luoda ratkaisuja, joilla olisi mahdollisimman paljon vaikuttavuutta. Esimerkiksi kiusaajan siirtäminen pariksi päiväksi pienryhmään opiskelemaan rauhoittaa kiusatun mieltä ja herättää myös kiusaajan ajattelemaan tekojaan.

– Haluamme käyttää oikeasti toimivia ratkaisuja, koska jälki-istunto ei tehoa. 100 prosenttia oppilaista on kanssani samaa mieltä, Marjamäki painottaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic