Lounais-Häme Forssa

Keskuskoulun oppilaat keskittyivät suomalaisen kirjallisuuden päivänä lukemiseen

Forssan Keskuskoululla juhlittiin Suomen kirjallisuuden päivää lukien erilaisilla kilpailuilla. Äidinkielenopettaja Niina Nummilan opetuksessa 9A -luokka pääsi kertomaan omia lukutottumuksiaan.
Yhdeksäsluokkalaiset pojat keskittyivät lukemaan Keskuskoulun teemapäivänä, etualalla Ben Fochoam.

Lukemista on yritetty nykyaikana tarjoilla lapsille ja nuorille eri tavoin. Varsinkaan pojat eivät lukemisesta niin välitä, joten mielenkiintoa on yritetty lisätä lukuviikon myötä. Silloin jokaisella tulee olla edessään omaa luettavaa, on se sitten kirja tai sanomalehti.

Äidinkielentunnilla 9A -luokan pojat saivat lukea suosikkikirjojaan. Suurimmalla osalla oli hallussaan kirja nimeltä Majatalo ja muita kauhutarinoita. Pulpeteilla näkyi muutamia klassikkokirjojakin, kuten Da Vinci ja Saatana saapuu Moskovaan.

Vanha suosikki, Aku Ankan taskukirja oli myös näkyvillä yhden pojan pulpetin päällä. Sanomalehtenä parhaiten maistui meidän oma Forssan Lehtemme, jota oppilaat ovat viikon aikana tottuneet selailemaan.

Lukuviikko on mennyt poikien mielestä hyvin ja luettu on useammalla tunnilla. Pojat kertoivat, että he lukivat enemmän kun olivat pieniä. Nykyään he eivät oikein jaksa lukea.

– Aina ei läksyksi annettuja lukutehtäviä lueta edes loppuun asti, luokka raportoi.

– Luokassa kaikki eivät ole lukuintoisia, mutta kyllä sieltä ahkeriakin lukijoita löytyy, huomautti Niina Nummila.

Pojille koulussa annettavat kirjalukuläksyt ovat varsin yleisiä, mutta tarpeeksi kiinnostavia kirjoja ei koululta irtoa useasti ainakaan heidän omasta mielestään – joskus on saattanut tulla valituksi hyvä kirja, joka on ollut erityisesti näiden nuorien mieleen.

Motivaatio kirjojen lukemisen suhteen on selvästi lopahtanut. Tänä päivänä huomion vievät etenkin älypuhelimet, jotka häiritsevät tekstiin paneutumista.

– Kokeilimme ensimmäistä kertaa sitä, että yläkoululaiset lukevat kirjaa alakoululaisille. Ja koko lukuviikon ajan soitamme äänikirjaa koulun yhteisessä aamunavauksessa, kertoo Nummila.

Kotitalousluokassa on pidetty pientä kirjakahvilaa, josta saattoi ostaa pientä purtavaa lukemisen lomassa. Paikalla oli myös tietokilpailua oppilaille, jossa jutun juju oli arvata opettajien suosikkikirjat. Kaiken lisäksi oli vielä kirjasuunnistustakin koulun kirjastossa.

Lukuviikko on tärkeä osa kouluarkea ja sen avulla oppilaat pystyvät rauhoittumaan ja oppimaan lisää kirjakulttuurista. FL

Kirjoittaja on Tammelan koulukeskuksen yhdeksäsluokkalainen, joka on tet-harjoittelussa Forssan Lehden toimituksessa.

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic