Lounais-Häme Kanta-Häme

Keskussairaala käy hygieniataistoon avoimilla nettimittareilla – Kolmannes lääkäreistä ei ole käyttänyt käsidesiä

Oikeaoppisella käsihygienialla voi estää infektioiden leviämistä sairaalassa. Kuva: Pekka Rautiainen
Oikeaoppisella käsihygienialla voi estää infektioiden leviämistä sairaalassa. Kuva: Pekka Rautiainen

Forssan Lehti uutisoi lokakuussa lääkäreiden käsihygienian olevan retuperällä Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

Säännöllisessä seurannassa tuli ilmi, ettei kolmasosa lääkäreistä desinfioi käsiään ennen potilaaseen koskemista. Hoitajien kohdalla määrä oli noin kymmenen prosenttia.

Infektioylilääkäri Janne Mikkola totesi tuolloin lääkäreiden tulosten olevan yhtä huonoja kuin viisi vuotta sitten, vaikka keskussairaala on pyrkinyt ratkomaan ongelmaa johdon paimenkirjeillä, koulutuksilla, kampanjoilla ja käymällä tuloksia läpi yhdessä.

Käsihygienian tärkeys näkyväksi

Uutena konstina keskussairaala tiedottaa ottaneensa vuoden alusta käyttöön käsihygienian tasoa seuraavat eHuuhde- ja eDesi-mittarit sekä influenssarokotuskattavuudesta kertovan ePiikki-mittarin.

Entuudestaan keskussairaalan nettisivuilla on ollut hoitoonpääsystä ja keskeisimpien leikkaustoimenpiteiden odotusajasta kertova eOdotus-mittari.

– Mittarien julkistamisella haluamme tuoda näkyväksi sekä asiakkaillemme että henkilöstölle, kuinka tärkeä asia infektioiden leviämistä estävä käsihygienia sairaalaympäristössä on ja kuinka haluamme kiinnittää siihen jatkuvaa huomiota, johtajaylilääkäri Sally Järvelä sanoo.

”Paljon tekemistä vielä riittää”

E-desimittari kuvaa käsihuuhteen käytön toteutunutta kulutusta suhteessa tavoitteeseen (%). Tulokset ilmoitetaan erikseen osastojen, poliklinikoiden ja leikkaustoiminnan osalta.

– Yksiköiden tavoitetasot on asetettu toiminnan luonteen mukaan siten, että jokaisessa yksikössä käsihuuhdetta tulisi kulua vähintään tavoitteeksi merkitty määrä. Tasot ovat kunnianhimoisia, joten paljon tekemistä vielä riittää, hygieniahoitajat Katja Miettinen ja Merja Fellmann toteavat.

 

E-Desi-mittari kuvaa käsihuuhteen käytön toteutunutta kulutusta suhteessa tavoitteeseen. Tulokset ilmoitetaan erikseen osastojen, poliklinikoiden ja leikkaustoiminnan osalta. Ruudunkaappauskuva keskussairaalan nettisivuilta.

E-huuhde kuvaa käsien desinfektion toteutumista yksiköissä ammattiryhmittäin ja yksiköittäin. Koulutetut hygieniayhdyshenkilöt havainnoivat henkilökunnan käsien desinfektion toteutumista hoitotilanteissa, seuraavat käsikorujen käyttöä ja antavat näistä palautteet omissa yksiköissään kuukausittain.

Tilastot päivittyvät mittariin reaaliajassa, kun havaintoja syötetään.

– Meillä oikeaoppisen desinfektion kestoksi on määritelty 30 sekuntia, kun se useissa sairaanhoitopiireissä on määritelty lyhyemmäksi, esimerkiksi 20 sekuntiin, Miettinen ja Fellmann kertovat.

Henkilöstö on rokotettu kattavasti influenssaa vastaan

Influenssarokotusten osalta tulokset ovat olleet jo muutamia vuosia hyvällä tasolla.

– Velvollisuutemme on suojata potilaita tartunnalta. Olemme päässeet hoitohenkilökunnan yli 90 prosentin rokotuskattavuuteen useana vuotena peräkkäin, ja tavoitteena on päästä nytkin ennen kuin influenssakausi toden teolla alkaa. Siinä hilkulla ollaan jo, ja vuoden alussa otetaan viimeinen spurtti, Järvelä toteaa.

Kaikki eMittarit on kehitetty yhteistyössä hämeenlinnalaislähtöisen FCG Flowmedik Oy:n kanssa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic