Lounais-Häme Hämeenlinna

Sairaanhoitopiiri peri negatiiviseksi osoittautuneista koronatesteistä maksun – Käytäntö muuttuu ja maksut palautetaan

Sairaanhoitopiiri peri aikaisemmin poliklinikkamaksun negatiiviseksi osoittautuneista testeistä. Käytäntö oli vastoin tartuntatautilakia.
Hoitajia Tampereella Hatanpään sairaalan ovella. Arkistokuva. Kuva: TONI REPO
Hoitajia Tampereella Hatanpään sairaalan ovella. Kuuvituskuva: Toni Repo

Kanta-Hämeen keskussairaalassa tehdyistä koronavirustesteistä on peritty poliklinikkamaksu, jos testi osoittautuu negatiiviseksi. Maksu on 41,20 euroa.

Jos testi on osoittautunut positiiviseksi, poliklinikkamaksua ei ole peritty.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun tulevaisuus, jonka haastattelema sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteeri Laura Terho kertoi lehdelle, että yleisvaarallisen tartuntataudin, kuten koronaviruksen, tutkimuksen tulisi olla asiakasmaksulain mukaan maksutonta.

Myös Kuntaliiton ohje on, että virustesti on maksuton tuloksesta riippumatta.

 

Sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Iisakki Kiemunki kertoo, että vastaava linjaus on ollut joissakin muissakin sairaanhoitopiireissä. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri päätti tiistaina, että laskutuspolitiikkaa muutetaan, eikä laskuja enää kirjoiteta.

– Asian ohjeistusta tarkistettiin. Lähetetyt sekä mahdollisesti perityt maksut mitätöidään tai palautetaan.

Kanta-Hämeessä koronatestejä on tehty yhteensä muutamia satoja. Keskussairaalassa tehdään testejä muutamasta testistä noin 20:een päivässä.

Testiin pääsee vain hoitavan lääkärin päätöksellä. Testejä on tehty THL:n ohjeistuksen mukaisesti vain niissä tapauksissa, joissa koronavirukseen sairastuneeksi epäilty työskentelee terveydenhuoltoalalla, kuuluu riskiryhmään tai sairastuneen oireet ovat olleet vakavia ja mahdollisesti sairaalahoitoa vaativia.

 

Varsinaisen virustestin hinta on sadan euron luokkaa.

– Asia ei ole sairaanhoitopiirille millään tavalla kustannuskysymys, vaan eri viranomaisten tulkinnoissa on ollut ristiriitaisuuksia ja asia on aikaisemmin tulkittu tällä tavalla pandemiajohtoryhmässämme, Iisakki Kiemunki kertoo.

Hallitus linjasi maanantaina, että testaamista tullaan lisäämään. Kiemunki ei vielä tiistaina osannut tarkentaa, mitä tämä tarkoittaa käytännössä.

– Sairaanhoitopiiri noudattaa annettuja ohjeistuksia. FL

 

Korjattu 31.3. klo 13.17 poliklinikkamaksun hinta oikeaksi. Se oli aikaisemmin virheellisesti 41,50 euroa.

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic