Lounais-Häme Kanta-Häme

Keskussairaalan hoitajien lomat ovat vielä auki koronan vuoksi – Pääluottamusmies: "Ihmiset ovat väsyneitä"

Varmaa on vain, että työehtosopimuksen minimi toteutuu.
Kun koronavirusepidemian alkuvaiheessa esimerkiksi Keski-Euroopasta kantautui huonoja uutisia, jossain vaiheessa Suomessakin sairaalahenkilökunnalla oli pelkona, joutuvatko he olemaan töissä koko kesän. Kuva: Riku Hasari
Kun koronavirusepidemian alkuvaiheessa esimerkiksi Keski-Euroopasta kantautui huonoja uutisia, jossain vaiheessa Suomessakin sairaalahenkilökunnalla oli pelkona, joutuvatko he olemaan töissä koko kesän. Kuva: Riku Hasari

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hoitohenkilökunnan kesälomien ajankohdat ja pituudet ovat vielä auki.

– Loma-ajan suunnittelu on tällä hetkellä kiivaassa vaiheessa. Henkilökunta tarvitsee lomaa, vaikka kaikki eivät pääse sitä täysmääräisenä pitämään, johtajaylilääkäri Sally Järvelä sanoo.

Tehyn ammattiosaston pääluottamusmies Piritta Järvinen kertoo saaneensa asiasta paljon yhteydenottoja.

– Ihmiset ovat väsyneitä. Edellisestä lomasta alkaa olla aikaa ja henkilökunnalla olisi tarve vapaille tässä kohtaa, Järvinen sanoo.

Sairaanhoitopiiri perui henkilökunnan lomat, kun valmiuslaki tuli voimaan hieman maaliskuun puolenvälin jälkeen.

Mahdollisimman pitkä loma

Järvelän mukaan hoitohenkilökunnasta jokainen pääsee pitämään kesällä lomaa vähintään työehtosopimuksen takaamat kaksi viikkoa, mutta kaikkia kertyneitä lomia ei pääse pitämään kesän aikana.

– Kesä–heinäkuu, ehkä vielä elokuukin tulevat olemaan henkilöstön osalta kriittisiä, mutta jokaiselle taataan hengähdystaukoja, Järvelä sanoo.

Piritta Järvisen mukaan sairaanhoitopiiri on luvannut, että jokaisen työntekijän kohdalla pyritään mahdollisimman pitkään yhdenjaksoiseen lomaan.

– Henkilökunnasta useilla on kouluikäisiä lapsia, ja toki he ovat harmissaan, ettei lomasuunnittelu ole mennyt entisen protokollan mukaisesti, Sally Järvelä toteaa.

Johtajaylilääkäri kertoo useimpien työntekijöiden todenneen jo sen helpottavan, että tietää saavansa varmasti ainakin kahden viikon loman.

”Onko se joustamista?”

Hoitajia mietityttää, kutsutaanko heidät töihin kesken loman, jos tilanne yhtäkkiä muuttuu huonommaksi. Järvelä kiittelee henkilökunnan sitoutumista.

– Monella osastolla on todettu, että totta kai he tulevat. Esimerkiksi kätilöt ovat sanoneet näin yhteisesti.

Pääluottamusmies Järvinen esittää yleisen vastakysymyksen.

– Onko se joustamista, jos pohjalla on laki? Kyllä se on vaatimista, mutta työt on tehty nurkumatta. Hoitajat ymmärtävät tilanteen ja me-henki on vahva.

Hoitajia harmittaa myös auki olevat työmarkkinaneuvottelut ja niissä torpatut palkankorotustoiveet.

– Erilaiset yhteisöt, yritykset ja yksityiset ihmiset ovat huomioineet hienosti henkilökuntaa ja tukeneet, mutta sitä on vaikea levittää kotona leivän päälle. Palkkaratkaisu kaikkineen on hankala tilanne, Piritta Järvinen tiivistää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic