Lounais-Häme

Keskussairaalan päivystykseen satsataan lisää lääkärivoimia – "Ruuhkat vaarantavat potilaiden turvallisuutta"

Akuuttia hoitoa tarvitsemattomat vaarantavat kiireellisten tapausten turvallisen hoidon.
Päivystysklinikan ylilääkäri Ari Palomäki kertoi Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiavun uudistuksista tiistaina. Kuva: Esko Tuovinen
Päivystysklinikan ylilääkäri Ari Palomäki kertoi Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiavun uudistuksista tiistaina. Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystysklinikka on taas pahoin ruuhkautunut välillä vallinneen hyvän kehityksen jälkeen. Sairaala on aloittanut toimet ongelman ratkaisemiseksi.

Keskussairaalan omien lääkäreiden päivystystyön määrää lisätään huomattavasti. Lisäksi jo takavuosina perustettuihin, avoimiksi jätettyihin akuuttilääketieteen virkoihin värvätään seuraavan vuoden aikana lääkäreitä.

Ensiapuun saapuvien potilaiden priorisointia (asettamista kiireellisyysjärjestykseen) ja diagnosointia nopeutetaan. Samalla arvioidaan heidän oikea hoitopaikkansa.

– Kyllä me varmaan suhtaudumme vähän tiukemmin sen arviointiin onko potilaalla päivystysasia vai ei, sanoo päivystysklinikan osastonylilääkäri Veli-Pekka Rautava.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi pitkäaikaisten vaivojen toistuva arviointi ei kuulu päivystykseen, vaan omalle terveysasemalle.

– Meidän täytyy karaista luontomme ja aiempaa herkemmin sanoa perustellusti, että vaiva hoituu yhtä hyvin lähipäivinä terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa, linjaa päivystysklinikan osastonylilääkäri Ville Hällberg.

Jokainen päivystykseen saapunut arvioidaan. Jos akuuttihoitoa ei tarvita, henkilökunta antaa hoito-ohjeet tai opastaa hakeutumaan omalle terveysasemalle tai työterveyshuoltoon. Tämän voi tehdä päivystyksessä myös sairaanhoitaja itsenäisesti.

 

Päivystysklinikan ylilääkäri, akuuttilääketieteen professori Ari Palomäki kertoo, että tästä viikosta alkaen ensiavussa työskentelee aiempaa useammin sairaalan oma lääkäri. Lääkäreiden nyt lisätty päivystystaakka vähenee pikkuhiljaa, kun tyhjiä virkoja täytetään.

Oman henkilökunnan ulkopuolisia lääkäreitä käytetään vain aulassa odottavien potilaiden tilan arviointiin. Ambulanssilla tuotavat potilaat hoidetaan nyt omien erikoislääkäreiden voimin.

Palomäen mukaan päivystysklinikoiden tilanne on samankaltainen muuallakin Suomessa. Hän katsoo sairaalapäivystysten jopa vaarantuneen.

Vakituisia työpaikkoja löytyy taas vastavalmistuneillekin, kun lääkäreiden eläkkeelle siirtyminen on koko ajan lisääntynyt.

K-HKS:ssa päivystäjiä saatiin hyvin viime syksyyn saakka

– Tilanne oli viime talvena ja keväänä jo aika karu. Omat lääkärit ja hoitajat ovat tehneet todella paljon päivystyksiä, porukka on venynyt, Veli-Pekka Rautava kuvaa.

 

Palomäki perustelee voimien keskittämistä vakavasti sairaiden potilaiden hoitoon myös kansainvälisillä tutkimuksilla. Ne osoittavat, että päivystysten ruuhkautumiset voivat johtaa potilaiden kuolemiin.

Kun ”turhat” päivystyskäynnit saadaan vähenemään, nopeutuu niiden potilaiden hoito, jotka ensiapua todella tarvitsevat.

Potilaiden määrä Ahveniston yhteispäivystyksessä on tasaisesti kasvanut. Tällä vauhdilla tänä vuonna käyntejä tulee noin 47 000.

– Ainakin muutama tuhat on sellaisia potilaita, jotka voitaisiin hoitaa rauhassa muualla kuin päivystyksessä, Ari Palomäki sanoo.

Keskimäärin päivystykseen tuleva saa hoitoa noin kahdessa tunnissa ja vartissa, mutta paljon pidempiäkin aikoja on.

Vaikeammin diagnosoitavia potilaita on entistä enemmän, kun väestö ikääntyy ja monia sairauksia kertyy. Ruuhkatilanteissa on toistuvasti ollut pulaa sängyistä, tilasta ja työntekijöistä.

 

Syksyllä Hämeenlinnan seudun kaikkiin koteihin jaetaan uusittu, muun muassa päivystyksen käytännöstä ja periaatteista kertova esite.

Esite jaetaan vain Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa, koska Forssan ja Riihimäen seuduilta päivystykseen tulijoiden määrä on ilmeisesti etäisyyksienkin vuoksi ihan hyvässä suhteessa väestömääriin, Ari Palomäki kertoo.

Lisäapua toivotaan myös uudesta eurooppalaisesta päivystysnumerosta. Päivystysapu 116 117 -nimen saanut numero otetaan Kanta-Hämeessä käyttöön toukokuussa, jos tiukka talous sen sallii.

Keskussairaalan ensiavun aulatiloihin on myös suunnitteilla infonäyttöjä, joista asiakkaat saisivat reaaliajassa tietoa vaikkapa keskimääräisestä odotusajasta ja hoidettavien määrästä. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020

Uusimmat