Lounais-Häme

Keskussairaalan päivystys kiristi päivystyslinjaansa, Forssan sairaala seuloo seudun oman väen

Forssan seudun päivystyspotilaiden kiireellisyysarvio tehdään Forssan sairaalassa. Keskussairaala opastaa kiireettömät asiakkaat entistä useammin terveysasemille.
Forssan seutu hoitaa perusterveydenhuollon päivystyksen omin voimin, erikoissairaanhoidon päivystys on Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan seutu hoitaa perusterveydenhuollon päivystyksen omin voimin, erikoissairaanhoidon päivystys on Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kiireettömän vaivan kanssa Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystykseen hakeutuva potilas saa entistä herkemmin kehotuksen hakea apua muualta.

Vuosi vuodelta kasvaneet asiakasmäärät sekä muun muassa väestön vanhenemisesta johtuva potilaiden monipuolisemman hoidon tarve on pakottanut sairaalaa kiristämään linjaa potilaiden vastaanottamisessa.

– Noudatamme nyt tiukemmin aiemminkin voimassa ollutta hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointia, josta on hieman lipsuttu. On keljua käännyttää varsinkin pidemmältä saapunut potilas, mutta kaikki vaivat eivät vain kuulu päivystykseen, päivystysklinikan osastonylilääkäri Veli-Pekka Rautava sanoo.

Jokaista päivystykseen hakeutuvaa jututtaa joko hoitaja tai lääkäri, joka tekee kiireellisyysarvioinnin.

Päivystyksessä on käytössä viisiportainen arviointi, jossa kiireisimmät, yleensä ambulanssilla saapuvat potilaat ohittavat muut.

Forssan seudulla perusterveydenhuollon lääkäripäivystys toimii päiväsaikaan terveysasemilla. Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin se toimii Forssan sairaalassa. Erikoissairaanhoidon päivystys on keskussairaalassa.

– Potilaat hakeutuvat Forssan sairaalan perusterveydenhuollon päivystykseen, jossa kirjoitetaan lähete tarvittaessa keskussairaalaan. Ambulanssi toki vie jonkin verran potilaita suoraan Hämeenlinnaan, kertoo hyvinvointikuntayhtymän terveydenhuollon palvelualuejohtaja Sari Kortepohja.

Forssan sairaalassa toimii puhelinajanvaraus päivystykseen. Sairaanhoitaja tekee hoidontarpeen arvioinnin ja antaa ajan päivystykseen tai tarkemmat hoito- ja seurantaohjeet.

Tarvittaessa hän antaa ohjeet myös Kanta-Hämeen keskussairaalan erikoissairaanhoidon päivystykseen hakeutumisesta.

Keskussairaalan päivystykseen hakeutuu tänä vuonna noin 47 000 potilasta, jos tahti pysyy samana loppuvuoden. Arviossa on lisäystä noin tuhat potilasta viime vuodesta.

Rautavan mukaan suurin osa päivystykseen hakeutuvista potilaista on kuitenkin päivystyshoidon tarpeessa.

– Pelkästään erikoissairaanhoitoa vaativia, ambulanssilla saapuvia näistä potilaista on yli 18 000.

Keskussairaala päivystyksessä on tänä vuonna ollut ruuhkia, minkä vuoksi sairaalan omien lääkäreiden päivystystyön määrää lisätään huomattavasti. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic