Lounais-Häme

Keskussairaalan sähkönsyöttö keskeytyi minuutiksi

Sähkökatkos aiheutti läheltä piti -tilanteen Kanta-Hämeen keskussairaalassa torstaina. Valtakunnan verkosta aiheutunut laaja sähkökatkos keskeytti Hämeenlinnassa koko keskussairaalan sähkönsyötön noin minuutiksi.

Sairaalan aggregaateilla toimiva varavoimajärjestelmä käynnistyi suunnitellusti, mutta päiväkirurgian akustojärjestelmä, jonka tarkoituksena on varmistaa, ettei leikkausvalaisinten sähkönsyötössä tule lainkaan viivettä, ei toiminut kaikilta osin tarkoitetulla tavalla.

– Päiväkirurgian saleissa uudet led-leikkausvalot eivät palautuneet välittömästi, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tekninen johtaja Ville Vuorijärvi kertoo.

Kaikkien leikkaussalien varmennetun sähkönjakelujärjestelmän akuston toiminta testattiin heti sähkökatkon jälkeen, ja sen havaittiin toimivan moitteetta.

– Testien mukaan viivettä oli ainoastaan joidenkin valaisimien syttymisessä. Kaikki valaisimet tutkitaan vielä tarkemmin yhteistyössä laitetoimittajan kanssa, Vuorijärvi lupaa.

Tapahtuneesta raportoidaan Valviralle ohjeistuksen mukaan niin sanottuna läheltä piti -tilanteena, kun kaikki tiedot laitteistojen ja varajärjestelmien toiminnasta ovat selvinneet sisäisessä prosessissa.

KHSHP:n johtajaylilääkäri Seppo Ranta painottaa, että potilasturvallisuus on aina ykkösprioriteetti. Katkoksen aikana leikkaussaleissa oli käynnissä useita toimenpiteitä, joista jokainen käydään jälkikäteen läpi.

– Elintoimintoja ylläpitävät sairaalalaitteet toimivat omien akkujensa ja paineilman avulla, ja niiden varajärjestelmät toimivat moitteetta, mutta esimerkiksi tähystyslaitteet ja mikroprosessoria käyttävät järjestelmät voivat sammua jo lyhyestäkin sähkökatkosta. Sähkökatko saattaa aiheuttaa niiden käytössä potentiaalisesti vaarallisia tilanteita, joihin on varauduttava nyt ilmi tulleiden puutteiden osalta, Ranta sanoo.

Katkoksen aikana operoitujen potilaiden osalta ei ole havaittu potilasvahinkoja.

– Kuitenkin selvitämme nyt, mihin teknisiin toimenpiteisiin sairaalassa on ryhdyttävä potilasturvallisuuden edelleen parantamiseksi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic