Lounais-Häme

Keskussairaalan toimintaa keskitetään Hämeenlinnaan, Forssa ja Riihimäki hiljenevät koronatoimien vuoksi

Keskussairaalaan Hämeenlinnassa pääsee sisään enää haastattelun kautta. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen keskussairaala keskittää toimintaansa Hämeenlinnaan. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että Riihimäen ja Forssan sairaaloista siirretään henkilökuntaa Ahveniston mäelle.

– Tämä keskittäminen aloitettiin maanantaina, ja ensi viikon alusta alkaen Riihimäellä poliklinikkojen toiminta on hyvin vähäistä. Forssan suuntaan tehdyt lääkäri- ja hoitajakonsultaatiot loppuvat myös, kertoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Tällä sekä keskussairaalan henkilökunnan lisäkoulutuksella tähdätään siihen, että sairaalalla on riittävät resurssit koronapotilaiden hoitoon.

Aikaa varautua noin kaksi viikkoa

Järvelän mukaan sairaanhoitopiirillä on noin kaksi viikkoa aikaa perehdyttää henkilöstöä uuteen tilanteeseen, ja siksi esimerkiksi ajanvaraustoimintaa on ajettu alas asteittain maanantaista lähtien.

– Pyrimme siihen, että saamme teho-osastokapasiteetin nelin- tai jopa viisinkertaistettua, ja lääkäreitä ja hoitajia koulutetaan teho-osastotyöskentelyyn.

Järvelä kertoo, että sairaalaan on tullut paljon yhteydenottoja esimerkiksi eläkkeellä olevilta hoitajilta, jotka ovat valmiita tulemaan töihin tarvittaessa.

Parhaillaan kootaan listaa ihmisistä, jotka voidaan kutsua tarvittaessa töihin. Esimerkiksi eläkeläisiä ei ole tarkoitus ohjata koronapotilaiden hoitoon, vaan sellaisiin toimipisteisiin ja osastoille, joilla ei ole vaaraa altistua koronavirukselle.

– Tavoitteena on, että meillä on epidemian edetessäkin osastoja, joissa ei ole vaaraa altistukselle. Esimerkiksi Riihimäen ja Forssan sairaaloiden vuodeosastot yritetään pitää tällaisina.

Järvelä korostaakin, etteivät Riihimäen ja Forssan sairaalat mene kokonaan kiinni, vaikka toimintaa keskitetään Hämeenlinnaan.

Riihimäellä päivystyksen ja vuodeosaston toiminta jatkuu, ja lisäksi Riihimäellä tehdään tähystyksiä vielä ainakin jonkin aikaa. Forssassa poliklinikoiden toimintaa supistetaan ensi viikosta alkaen. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic