Lounais-Häme

Keskussairaalassa raiskausta yrittänyt tuomittiin - seuraavan kerran oikeudessa seksirikoksista jo ensi viikolla

Mies pukeutui hoitajaksi ja ahdisteli Kanta-Hämeen keskussairaalan naispotilaita. Hän on syytteessä myös uusista seksuaalirikoksista.
Keskussairaalaan Hämeenlinnassa pääsee sisään enää haastattelun kautta. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen keskussairaalassa hoitajan vaatteisiin pukeutuneena potilaita ahdistellut ja raiskausta yrittänyt nuori hämeenlinnalaismies on tuomittu vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi tuomion tiistaina.

Mies tuomittiin raiskauksen yrityksestä, kahdesta sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta sekä pahoinpitelystä ja järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta.

 

Raiskauksen yritys tapahtui Kanta-Hämeen keskussairaalan neurologian osastolla tämän vuoden maaliskuussa. Mies oli teot tehdessään 18-vuotias.

Hän oli sairaalaan saavuttuaan varastanut henkilökunnan pukuhuoneesta ylleen hoitajan työasun. Asu päällään hän kulki jopa noin tunnin ajan kenenkään estämättä ympäri keskussairaalaa kysellen tietä ”vammaisten osastolle”.

Vaeltelun päätteeksi hän saapui neurologian osastolle, jossa hän esitteli sukupuolielintään osaston päivähuoneessa olleille kahdelle naiselle. Osaston potilashuoneessa hän yritti pakottaa huoneessa yksin olleen naisen seksuaalisiin tekoihin. Nainen onnistui kuitenkin painamaan hälytysnappia, jolloin mies pakeni.

Osaston hoitajat olivat kutsuneet vartijat paikalle kuultuaan osastolla liikkuvasta itsensäpaljastajasta.

Pitkin osaston käytäviä käyty takaa-ajo päättyi miehen ja vartijan väliseen tappeluun osaston lukitun ulko-oven luona. Vartijaharjoittelijana sairaalassa toiminut nuori nainen loukkaantui lievästi yhteenotossa.

 

Oikeudenkäynti miestä vastaan käytiin Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa viime toukokuussa. Oikeus määräsi miehen tuolloin mielentilatutkimukseen hänen syyntakeisuutensa selvittämiseksi.

Oikeuden istunnon jälkeen mies onnistui pakenemaan häntä takaisin vankilaan saattaneilta vartijoilta joksikin aikaa. Mies saatiin kuitenkin kiinni.

Tutkimuksen mukaan hän oli syyntakeinen eli vastuussa teoistaan.

 

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on maaliskuisten tapahtumien jälkeen tehostettu valvontaa ja opastettu henkilöstöä kysymään tiloissa liikkuvilta henkilöiltä näiden asiaa ja kiinnittämään huomiota käyttäytymiseen.

Sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Iisakki Kiemunki kertoi toukokuussa, että sairaalassa on täsmennetty henkilöstön tunnistautumiseen liittyviä käytäntöjä sekä hälytys- ja vaaratilanneilmoituksen tekemisen ohjeita.

Myös pukutilojen lukitusta ja suojavaatteiden pyykkiprosessia on käyty lävitse ja sairaalassa ollaan ottamassa käyttöön kriisiviestintään tarkoitettua mobiilisovellusta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic