Lounais-Häme

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa - Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia

Jyväskylä
22.09.2018, 17:00

Kotimaa

Pääministeripuolue keskustassa on herännyt voimakasta kiukkua hallituskumppani kokoomusta kohtaan luottamusäänestysjupakassa. Kolme kokoomuslaista lipesi perjantaina hallitusrintamasta ja kieltäytyi äänestämästä ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksen puolesta eduskunnassa.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kritisoi lauantaina iltapäivällä tiukin sanoin lausuntoja, jotka kokoomuksen eduskuntaryhmä oli perjantaina esittänyt puheenjohtajansa Kalle Jokisen suulla.
– Kyllä se on aika erikoista, että toisen hallitusryhmän puheenjohtaja ottaa kantaa toisen puolueen asioihin taustoja ja faktoja tarkistamatta, ja esittää syytteen, että olisin painostanut tai vähätellyt tätä kysymystä, Sipilä sanoi lauantaina keskustan politiikka- ja toimintapäivillä Jyväskylässä.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän perjantain tiedotteessa Jokinen kertoi, ettei hän luottamusäänestykseen liittyen hyväksy ulkopuolista painostusta tai vähättelyä edustajia kohtaan. Jokinen mainitsi tiedotteessa myös Sipilän.
– Emme hyväksy vähättelyä edustajiemme arvopohjaa kohtaan. On käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa, tiedotteessa sanottiin.

Sipilä: Vakava syyte kokoomuksesta

Keskustajohtaja Sipilä kokee, että häntä on syytetty kokoomuksen taholta painostuksesta tai kysymyksen vähättelystä.
– Tämä keskustelu kyllä täytyy käydä, tämä on sen verran vakava syyte, kun se tulee (kokoomuksen) eduskuntaryhmältä ilman minkäänlaista faktaperustetta, Sipilä sanoi toimittajille Jyväskylässä.
– Ilman vakavaa keskustelua tästä ei voida mennä eteenpäin, Sipilä jatkoi, kun häneltä kysyttiin hallitustyöskentelystä.
Sipilä sanoi, että puolusti aikanaan kokoomuksen silloisia ministereitä Lenita Toivakkaa ja Alexander Stubbia, kun nämä olivat vaikeissa paikoissa.
– He ovat siitä myös kiittäneet vuosien jälkeen, Sipilä sanoi Jyväskylässä.
Hallituksen linjaa Soini-äänestyksessä noudattaneessa keskustassa ollaan suuttuneita siitä, että kokoomuslaiset ovat päässeet maalamaan itsestään kuvaa ”eettisempinä tai esimerkillisempinä”.
– Keskustassa vihreän napin painaminen ei taatusti ollut yhtään sen helpompaa kuin kokoomuksessa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kirjoitti myöhään perjantai-iltana Facebookissa.
Sipilän mielestä keskustasta ”tehtiin syyllinen” luottamusäänestykseen liittyneissä puheissa.
– Meitä yritettiin vetää sellaiseen arvonurkkaan, johon emme kuulu. Tämä on se osa politiikkaa, jota en koskaan tule ymmärtämään.

Saarikko: Suututtavaa epäreiluutta

Saarikko painotti, ettei hän äänestänyt perjantaina eduskunnassa naisten oikeuksista, vaan hallituksen jatkosta. Saarikon mukaan keskustassa oli tehty yhteinen päätös tukea yhteistä linjaa: Soinia ja siten hallituksen jatkoa.
– Suututtavaa epäreiluutta on se, että samassa hallituksessa toiset lipeävät yhteisesti sovitun ulkopuolelle – ja hakevat oikeutuksen siihen myös itsensä ulkopuolelta. Se satuttaa, Saarikko kirjoitti.
Sipilän mukaan mielikuvia keskustasta on luottamusäänestykseen liittyvissä keskusteluissa muokattu iljettävästi ja läpinäkyvästi.
– Olen rauhallinen mies, mutta minullakin on rajani ja eilen nuo rajat ylitettiin, Sipilä sanoo.
Sipilän mukaan hallituskausi ei ole ollut keskustalle helppo.
– Höykytys on ollut kovaa. Mielikuvia meistä on muokattu, ja se on näkynyt kannattajaluvuissa.

Orpo: Vaikeampi kysymys kuin ajattelimme

Soini sai perjantai-iltapäivän istunnossa eduskunnan luottamuksen selvin lukemin 100-60. Perussuomalaisten ryhmä ja kansanedustaja Paavo Väyrynen äänestivät tyhjää.
Oppositiopuolueet SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP olivat esittäneet Soinille epäluottamusta. Taustalla on tyytymättömyys Soinin aborttikannanottoihin. Epäluottamusesityksen tekijöiden mielestä Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja on ristiriidassa Suomen ulkopoliittisen linjan kanssa.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sai perjantaina selitellä kokoomuksen rivien rakoilua eduskunnassa.
– Tämä oli paljon vaikeampi kysymys kuin alun perin ajattelimme. Tässä ovat taustalla niin vahvat arvokysymykset. Tämä on jakanut sen takia ihmisiämme, koska painotamme eri tavalla eri asioita, hallitustyöskentelyä tai arvokysymyksiä, Orpo perusteli perjantaina.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jokinen arvioi perjantaina, ettei ryhmäkurista poikenneille kokoomuskansanedustajille ole tulossa rangaistuksia.

https://www.facebook.com/annika.saarikko/posts/10155730004143483

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti