Lounais-Häme

Keskustan Etelä-Hämeen piiri tyrmää virkamiesvetoisen maakuntahallinnon

Keskusta tyrmää virkamiesvetoisen maakuntahallinnon

Keskustan Etelä-Hämeen piiri haluaa tyrmätä virkamiesvetoisen maakuntahallinnon. Etelä-Hämeen piiri edellyttää kannanotossaan tulevalta Kanta-Hämeen maakunnalta hallintorakennetta, joka antaa mahdollisimman monelle mahdollisuuden osallistua maakunnan hallintoon. Nykyisen, valmistelutyöryhmän esityksen keskustalaiset näkevät liian virkamiesvetoisena.

Keskustalaiset peräänkuuluttavat maakuntaorganisaatiolta kolmea ominaisuutta; sen tulee olla alueellisesti edustava, demokratian tulee toteutua siinä mahdollisimman laajasti ja sen tulee olla käytännönläheinen siten, että se ottaa huomioon mahdolliset ongelmatilanteet jo ennalta.

Kun uutta organisaatiota rakennetaan, on yleensä hyvä ottaa mallia jo toimivista järjestelmistä. Keskustan Etelä-Hämeen piiri katsoo, että kuntien hallintorakenteesta saa hyvän ohjenuoran siihen, millainen uuden Kanta-Hämeen maakunnan hallintorakenne voisi olla.

Esitettyä hybridi-mallia keskustapiiri vierastaa.

-Keskusteluareenoiksi ilman päätäntävaltaa suunnitellut neljä valiokuntaa vain lisäisivät maakuntahallituksen työtaakkaa ilman, että siitä on mitään suoraa hyötyä päätösten valmistelutyölle. Laitetaan mieluummin useampi lautakunta, jolloin päätäntävalta jakautuu useammalle ja niissä jää keskustelullekin tilaa piirin puheenjohtaja Johanna Häggman toteaa.

Lisäksi Häggman vaatii, että lautakuntien jäseniksi on oltava mahdollisuus päästä vähintään heillä, jotka ovat olleet maakuntavaaleissa ehdokkaana. Näin turvataan laajempi demokratia.

-Lautakuntien määrää lisäämällä mahdollistetaan samalla alueellisesti monipuolinen lautakuntien jäsenistö, jota ei välttämättä vaaleissa valittuun maakuntavaltuustoon saada, piirin varapuheenjohtaja Timo Silvan toteaa.

Keskustalaiset katsovat myös maakuntahallituksen työn olevan lausuntokierroksella olevassa mallissa liian raskas.

-Osan esitetyistä hallituksen tehtävistä voi siirtää lautakunnille, keskustan Etelä-Hämeen piirin varapuheenjohtaja Timo Kaunisto esittää. Ongelmatilanteita voidaan vastaavasti sitten ehkäistä ennalta kirjaamalla hallintosääntöön maakuntahallituksen otto-oikeus lautakuntien päätöksiin. Luonnollisesti tuo otto-oikeus tulee olla käytössä vain poikkeuksellisissa tilanteissa, Kaunisto muistuttaa.

Keskustapiiri katsoo, että tuleva hallintosääntö kannattaisi tehdä jo etukäteen mahdollisimman hyvin kaikille puolueille sopivaksi ja kannustaa muita puolueita lausumaan näkemyksensä sen kehittämislinjoista. Sitä kautta lokakuussa valittava maakuntavaltuusto pääsisi mahdollisimman nopeasti käsiksi uuden maakunnan hallinnon yksityiskohtien rakentamiseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic