Lounais-Häme Forssa

Keskustan Sirkka-Liisa Anttila: Jo seuraava hallitus voi leikata maakuntien määrää – "Kannan sisälläni ristiriitaa"

Eduskuntauransa päättävän Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) mielestä Kanta-Häme ei välttämättä tarvitse maakunnallista sote-organisaatiota, koska uusi sairaalayhtiö turvaa vaativan erikoissairaanhoidon.
Eduskuntauransa maaliskuussa päättävä Sirkka-Liisa Anttila suhtautuu maakunta- ja sote-uudistukseen ristiriitaisin tuntein. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kanta-Hämeen maakunta on lakkautusvaarassa, vaikka hallituksen maakunta- ja sote-uudistus menisi läpi, arvioi kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).

– Näen, että jos maakuntauudistus tulee voimaan ja seuraava hallitus on sinipuna, liikkeelle lähdetään 12 maakunnalla. Täytäntöönpano ja kymmenet lait jäävät joka tapauksessa seuraavalle hallitukselle.

Moni haluaisi jo nyt yhdistää Kanta-Hämeen Pirkanmaahan. Kanta-Häme kuuluu väkimäärältään maakuntien pienimpään kolmannekseen, ja siltä puuttuu iso maakuntakeskus. Tämänhetkisessä mallissa maakuntia on 18.

 

Hallituksen soturina Anttila tukee sote-pakettia, vaikka suhtautuu siihen hyvinkin kriittisesti ja on pitkin matkaa ottanut etäisyyttä varsinkin kokoomuksen ajamaan valinnanvapauteen. Keskustalle tärkeä maakuntauudistus on puolestaan keskittämässä valtaa ja forssalaisen Anttilan mukaan myös palveluja Hämeenlinnaan tavalla, jota hän on vastustanut koko päättäjäuransa ajan.

– Tässä on selvä ristiriita, jota kannan sisälläni. En ole mikään maakuntahallinnon ihailija, voin sanoa sen ihan suoraan. Tilanne olisi toinen, jos vaalijärjestelmä huomioisi paremmin väkimäärältään pienemmät alueet.

Samasta syystä Anttila ei innostu myöskään vapaaehtoisesta maakunnallisesta sote-kuntayhtymästä, jonka mahdollisuuksia Hämeen liitto on parhaillaan kartoittamassa. Hänen mielestään sellaisen perustamisesta voidaan ruveta keskustelemaan vasta kun tiedetään, kuinka Hämeenlinna-vetoinen kuntayhtymä käytännössä heijastuisi Kanta-Hämeen muiden kuntien palveluihin.

Sen sijaan kahdeksan tähden sairaalaa eli Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan yhteistä sairaalayhtiötä Anttila kannattaa lämpimästi.

– Siinä tehdään aivan uraauurtavaa työtä. Se turvaa korkeimman erikoissairaanhoidon ja järkevän työnjaon eri sairaaloiden välillä.

Juuri tämän vuoksi Anttila näkee, että sairaalayhtiön ulkopuoliset sote-kuviot voitaisiin jatkossakin toteuttaa maakunnallisen sote-organisaation sijaan seudullisilla kuntayhtymillä.

Suomen pitkäaikaisin naiskansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila saa kohta totutella vapaa-aikaan kotona Forssassa.

 

– Meidän pitää Kanta-Hämeessä joka tapauksessa löytää toisemme ja saada yhteistyösuhteet kuntoon joka suuntaan. Kärsimme koko ajan siitä, ettemme ole pystyneet viemään asioita eteenpäin yhteisessä rintamassa. Tämä todella rassaa minua, hän sanoo.

Anttila odottaa, että Hämeenlinna ”heräisi näkemään koko maakunnan”.

Esimerkiksi sote- eli makupa-taksien kilpailutus hoidettiin hänestä heikosti.

– Se valmisteltiin isäntäkunta Hämeenlinnan johdolla virheelliselle eli Kela-taksiuudistuksen perustalle. Nyt vammaisten kuljetuspalvelut eivät toimi, ja järjestelmän viat pitää korjata yhdessä. Ja jos tässä nyt yritetään siirtyä maakuntatasoiseen hallintoon, miksi ihmeessä taksipalvelut piti mennä tilaamaan Pirkanmaalta?

 

Lue myös: Sirkka-Liisa Anttila ei lähde ehdokkaaksi – 74-vuotiaan kansanedustajan pitkä ja komea ura eduskunnassa päättyy

 

Anttilan mukaan forssalaisia nyppii edelleen anestesialeikkausten vieminen Forssan aluesairaalasta Kanta-Hämeen keskussairaalaan Hämeenlinnaan. Uudistus perustui terveydenhuoltolakiin, josta vastasi Anttilan puoluetoveri samasta vaalipiiristä, peruspalveluministerinä tuolloin toiminut hollolalainen Juha Rehula.

– Samalla meiltä meni erikoissairaanhoidon päivystys. Se laski suoraan sairaalan tasoa ja heikensi palveluja.

– Olen Juhalle edelleen vihainen siitä, ettei hän voinut tulla kertomaan minulle, mitä on tekemässä. Tämä ei mene minun logiikkaani. Ennen tätä olimme hyviä kavereita ja käyneet monet vaalit yhdessä.

Nykyinen peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on Anttilan mukaan tässä suhteessa Rehulan vastakohta.

– Hän tuo kaikki asiat eduskuntaryhmään ja hakee niille sen tuen.

 

Maakunta- ja sote-uudistuksen kohtalo ratkeaa aivan lähiaikoina. Jotta lakipaketista ehdittäisiin äänestää vielä tällä vaalikaudella, sen pitäisi pullahtaa perustuslakivaliokunnasta takaisin sote-valiokuntaan suunnilleen tammi-helmikuun vaihteessa ja ilman merkittäviä korjaustarpeita.

Anttila ei halua ennustaa, kuinka tässä juoksukilpailussa käy. Hän kuitenkin huomauttaa, että näin laajan kokonaisuuden käsittely vie suuressa salissakin vääjäämättä useita viikkoja.

– Esityksissä mietintöineen on monta tuhatta sivua tekstiä, valtava määrä pykäliä ja kolme eri lakia.

Eduskunta päättää työnsä ja samalla Sirkka-Liisa Anttila pitkän eduskuntauransa maaliskuun puolessavälissä.

– Minun tulee varmasti ikävä monia todella hyviä ystäviä yli puoluerajojen. FL

Luitko tämän: Sirkka-Liisa Anttila ei haaveillut kansanedustajan urasta, mutta päätyi politiikkaan kymmeniksi vuosiksi – lapsuudesta mieleen ovat jääneet sataprosenttisesti itse tehdyt joulut

 

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic