Lounais-Häme

Keskustan Sirkka-Liisa Anttila: Kanta-Hämeessä ei tehdä maakunnallista sotea vapaaehtoisesti

"Hämeenlinnan on turha yrittää rakentaa maakunnallista kuntayhtymää."
Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) mukaan Forssan seutu pärjää nykyiselläkin sote-mallilla.

Jos sote- ja maakuntauudistus kaatuu, kaatuu myös Kanta-Hämeen maakunnallinen sote-uudistus, sillä vapaaehtoisesti sitä ei synny.

Näin sanoo forssalainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).

– Me jatkamme Forssan seudulla kuten tähänkin asti. Meillä on jo erinomaisesti toimiva hyvinvointikuntayhtymä.

– Hämeenlinnan on turha yrittää rakentaa maakunnallista kuntayhtymää. Me emme hyötyisi siitä mitenkään, vaan pelkona on palvelujen keskittäminen seuduilta maakuntakeskukseen, Anttila linjaa.

Myös Riihimäellä suhtaudutaan nihkeästi Kanta-Hämeen vapaaehtoiseen sote-uudistukseen. Jos valtakunnallinen uudistus kariutuu, Riihimäen kaupunki aikoo selvittää liittymistä Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymään, HUS:iin ja samalla Uudenmaan maakuntaan.

Loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) puolestaan uskoo yhä, että Kanta-Hämeen maakunnallinen sote-kuntayhtymä syntyisi vapaaehtoiseltakin pohjalta, kuten Oma Hämeessä aikoinaan sovittiin.

Kanta-Hämeen sote-ohjausryhmä linjasi joulukuussa 2015, että maakunnan sote-palvelut järjestetään maakunnallisesti ”valtakunnallisen sote-uudistuksen etenemisestä riippumatta”. Se oli Oma Häme -valmistelun keskeinen lähtökohta, jonka takana olivat Kanta-Hämeen kuntajohtajat ja johtavat kuntapoliitikot.

Sittemmin tuuli on kääntynyt, eivätkä seutukunnat vaikuta löytävän yhteistä säveltä.

Monessa muussa maakunnassa uusi sote-kuntayhtymä on jo pystyssä.

– Jos Riihimäki oikeasti päätyisi vaihtamaan maakuntaa, se olisi totta kai koko Hämeelle pohdinnan paikka, Heinonen sanoo.

Hän kuitenkin uskoo sote- ja maakuntauudistuksen läpimenoon eduskunnassa – paitsi jos valinnanvapautta vielä vesitetään valiokunnissa.

– Maakuntia ei tule ilman sotea eikä sotea ilman valinnanvapautta. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

19.2.2020

Uusimmat