Lounais-Häme

Keskustan Sirkka-Liisa Anttila: Sote-uudistus voi vielä kaatua – "Nyt roiskitaan laput silmillä"

Lausuntokierrokselle lähtenyt sote-esitys on pahasti keskeneräinen, ja koko uudistus saattaa vielä kaatua, sanoo kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).

Keskustan ja kokoomuksen poliittisten erimielisyyksien lisäksi pakettia uhkaavat taas kerran perustuslakiongelmat.

-Perustuslakivaliokunta saattaa suhtautua hyvin kriittisesti esimerkiksi siihen, että maakunnat saisivat päättää asiakasseteleiden käytöstä erikoissairaanhoidossa. 18 maakuntaan voisi muodostua hyvinkin erilaiset käytännöt, jolloin kansalaiset eivät olisi yhdenvertaisessa asemassa, Anttila arvioi.

Hänen mukaansa perustuslakiasiantuntijoiden kuuleminen jäi nyt väliin kiireen vuoksi. Laiminlyöntiä yritetään todennäköisesti paikata selvittelemällä esityksen perustuslakiongelmia lausuntokierroksen aikana.

 

Anttilaa itseäänkään ei tämänhetkinen sote-esitys tyydytä.

-Eniten minua surettaa se, että korkeatasoista julkista erikoissairaanhoitoa lähdetään näin radikaalisti haastamaan. Erikoissairaanhoitoon ei olisi pitänyt koskea näin rajusti. Kylmä tosiasia on, että jos nyt ajamme julkisen terveydenhuollon alas, sitä ei enää koskaan rakenneta takaisin, Kanta-Hämeen keskustakonkari varoittaa.

Hänen mukaansa julkinen sektori tulee häviämään hintakilpailun yksityisyrityksiä vastaan jo kalliimpien virka- ja työehtosopimustensa ja eläkevastuidensa vuoksi.

-Voi miettiä, onko meillä Kanta-Hämeessä mitään tarvetta uudelle keskussairaalalle, jos puolet erikoissairaanhoidosta pannaan asiakasseteleillä yksityiselle puolelle. Mikä on julkisen palvelun osuus sen jälkeen?

Forssalaisedustaja myös epäilee, että julkisen puolen lääkärit karkaavat sankoin joukoin yksityisiin firmoihin, joissa ei tarvitse tehdä päivystyksiä.

 

Asiakasseteliä pitäisi Anttilan mielestä sisäänajaa varovasti kokeilujen kautta ja koko yksityisen puolen mukaantulo hoitaa hallitusti ja harkitusti.

-Nyt mennään ja roiskitaan laput silmillä tietämättä, mitä tästä kaikesta seuraa, hän kritisoi.

Anttila näkee markkinoiden avaamisen myös lisäävän maaseudun ja kaupunkien välistä eriarvoisuutta, koska yritykset eivät mieli syrjäseuduille.

-Yksityisten palveluntuottajien pitäisi joka tapauksessa olla paikallisia yrityksiä, jotka maksavat veronsa Suomeen, eikä ulkomaisia jättejä, jotka tulevat tänne kuorimaan kermoja ja voivat viedä rahat veroparatiiseihin.

Sisällöllisten ongelmiensa lisäksi tämänhetkinen uudistusmalli on Anttilan mielestä ”kaaviokuvinakin aivan liian monimutkainen”.

-Tässä yritetään nyt kerralla niin suurta palaa ja niin monimutkaista järjestelmää, ettei tätä välttämättä senkään takia onnistuta viemään käytäntöön. Tavallinen kansalainen ei millään pysty hahmottamaan kokonaisuutta, hän moittii.

Anttila vaatii paluuta parlamentaarisen valmistelun kulttuuriin.

-Isot ja tärkeät asiat, varsinkin näin valtava uudistus, pitäisi aina valmistella kaikkien puolueiden kesken ja kunnollisilla vaikutusarvioinneilla. Se takaisi paremman lopputuloksen ja pitkäjänteisemmän lainsäädännön.

 

Koko hallituskautta on leimannut keskustan ja kokoomuksen välinen eripura.

-Toinen ajaa valinnanvapauden ja keskittämisen linjoja, toinen rakentaa maakuntahallintoa, Anttila kiteyttää.

Häntä ja monia muita keskustalaisia närästää tällä hetkellä muun muassa Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) kokoama ”kaupunkikapina” keskustalle tärkeää maakuntauudistusta vastaan.

-Kokoomuslaiset näyttävät oikein hyvin hyväksyvän sen, että Vapaavuori ajaa suurten kaupunkien asiaa samaan aikaan, kun puolue istuu hallituksessa tekemässä ihan toisenlaista politiikkaa.

Sipilän hallitus on saanut pitkin matkaa sapiskaa siitä, että sen kaudella lainvalmistelu on ollut enemmän tai vähemmän puutteellista. Sen vuoksi iso osa uudistuksista on kangerrellut tai kaatunut. Anttilan mukaan ongelmat johtuvat poliitikoista, eivät valmistelevista virkamiehistä: puolueet ovat ajaneet agendojaan liian aggressiivisesti ja tempoilevasti.

 

”Sote-möhkäle” on Anttilan mukaan pääsyy myös keskustan kannatusluisuun, sillä sote-uudistuksen vaikeudet ovat kaatuneet keskustalaisten vastuuministerien syliin, samoin maakuntauudistus ja siihen liittyvä riita isojen kaupunkien kanssa.

-Tämän lisäksi Juha Rehula teki peruspalveluministerinä terveydenhuoltolain, jolla ajettiin aluesairaaloiden anestesialeikkaustoiminta alas. Se oli erittäin iso virhe, joka iskee keskustan vahvoille kannatusalueille, Anttila sanoo.

-Pahinta oli, ettei Rehula prosessoinut sen enempää keskustan eduskuntaryhmän, aluesairaalaväen kuin niiden palvelujen käyttäjienkään kanssa sitä, mitä muutoksia on tulossa. Me emme puolueessa katso hyvällä sellaista politiikkaa, jolla ajetaan alas seutukuntien elinvoimaa. Ja Rehulan päätös oli mitä suurimmassa määrin juuri sitä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic