Lounais-Häme Forssa

Keskustaväki kiitteli Juha Sipilää Forssassa ja näki hallituksen erossa avaimet nousuun - Sipilä kuvaili olotilaansa pettyneeksi mutta helpottuneeksi

Forssassa vieraillut pääministeri Juha Sipilä totesi soten kaatuneen liian laajaan valinnanvapausmalliin. Hän uskoo, että seuraava hallitus voi saada soten maaliin, jos hylätystä sotemallista hyödynnetään osia.
Toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä sai Forssan seudun keskustaväeltä kehut hallituksen eropyynnöstä. Myöskään karille ajaneen soten perään ei haikailtu. Kuva: Lassi Puhtimäki
Toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä sai Forssan seudun keskustaväeltä kehut hallituksen eropyynnöstä. Myöskään karille ajaneen soten perään ei haikailtu. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun hallitus kaatuu, päähallituspuolueen kannattajien suupielet nousevat harvoin ylöspäin. Forssan Prismassa pääministeri Juha Sipilää vastaanottanut keskustaväki kuitenkin hyrisi tyytyväisyyttä. Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila totesi, että perjantai käänsi keskustan vaalivaihteen eteenpäin-asentoon.

Prismaan kokoontuneet keskusta-aktiivit uskoivat, että hallituksen ero mahdollistaa keskustan nousun gallupeissa.

– Saadaan kannatus nousuun, ainakin jonkin verran. Demareiden ohi tuskin päästään, heidän tilanteensa näyttää liian hyvältä, Arto Mero summasi yhteisen näkemyksen.

– Sipilä on sanansa mittainen mies. Arvostan. Tulos tai ulos, muistutti Marjut Kallioinen.

 

Arto Mero uskoi, että hallituksen kaataminen oli kovaa poliittista peliä ja vaalitaktiikkaa.

– Ehdottomasti. Oltaisiin nämä viimeiset viikot voitu kitkutella yhdessäkin. Mutta puolueen kannalta parempi näin, Mero totesi.

Pääministeri Sipilä kielsi taktikoinnin.

– Ei tällaista asiaa voi kytkeä vaalitaktikointiin. Jos hallitus ei kykene päätöksiin, ei sillä ole olemassaolon oikeutta. Tämä on ollut linja alusta alkaen, Sipilä totesi.

Sipilä vaikutti ulospäin rennolta ja asettui hymyillen selfie-kuviin. Omaa tunnetilaansa hän kuvaili pettyneeksi mutta myös helpottuneeksi.

– Olen pettynyt siitä, ettei sotea saatu maaliin, mutta helpottunut, että uskalsin tehdä päätöksen, joka tuntui sisälläni ainoalta oikealta. En olisi sinut itseni kanssa, jos päätös olisi jäänyt tekemättä, Sipilä totesi Forssan Lehdelle.

Päätös hallituksen eropyynnöstä rakentui torstai-illan aikana, kun Sipilä tapasi Kesärannassa soten avainhenkilöitä.

– Kävi selväksi, että aika ei riitä. Mutta kyllä viime yönä mietitytti, onko päätös oikea.

 

Juha Sipilä totesi olevansa pettynyt mutta helpottunut hallituksen eropyynnöstä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Juha Sipilä totesi olevansa pettynyt mutta helpottunut hallituksen eropyynnöstä. Kuva: Lassi Puhtimäki

 

Sipilä myönsi, että soten kanssa tehtiin virheitä.

– Virhe tuli siinä, että rakennettiin liian laaja valinnanvapaus. Uudistuksesta tuli liian iso yhdessä kaudessa läpivietäväksi.

Sipilän hallitus ei ollut ensimmäinen, jolle sote osoittautui liian haastavaksi tehtäväksi. Uskooko Sipilä, että sote saadaan maaliin seuraavalla vaalikaudella?

– Uskon, että saadaan, jos nyt kesken jääneestä mallista hyödynnetään paloja, joihin lakiteksti on pitkälti kirjoitettu, Mutta jos sotea lähdetään rakentamaan tyhjän päälle, on iso riski, ettei valmista tule.

Keskusta tulee oman sotemallinsa kanssa ulos ensi viikolla.

 

Sipilä on tullut tunnetuksi tulos tai ulos -periaatteesta. Uskooko hän yhä, että elinkeinoelämästä tuttu toimintamalli soveltuu politiikkaan?

– Uskon. Toivon, että myös tulevat hallitukset asettavat keskeiset tavoitteet, joihin sitoudutaan.

Sipilä muistutti kannattajilleen, että hallituksen viidestä suuresta tavoitteesta toteutui neljä. Tavoitteiden saavuttamista siivitti vahva talouskehitys.

– Hyvää työtä kun jatketaan, saadaan liikkumavaraa myös julkiseen talouteen, Sipilä vakuutti väelleen. FL

 

Lue myös: Sipilä vertasi sotea putkiremonttiin – “Remontin aikana tulee pölyä ja moni haluaisi siirtää sitä eteenpäin, niin kuin oppositio on tehnyt”

 

Lue Sirkka-Liisa Anttilan kommentit

 

Juha Sipilä vieraili perjantaina Keskustan vaalitilaisuuksissa myös Riihimäellä ja Hämeenlinnassa. Hämeen Sanomien video:

 

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic