Lounais-Häme

”Keuhkoahtauma tulee tupakasta”

Kaj Pirhonen on puolen miljoonan tupakan mies. Komea lukema täyttyi 37 vuodessa.

-Pyrin kuvaamaan, miten ajauduin melkein toimintakyvyttömäksi pelkästään tupakan ansiosta, Pirhonen totesi Forssan Ystävän kammarilla ennen luentonsa alkamista.

Hänen luentonsa aiheena oli keuhkoahtauma tilaisuudessa, jonka järjesti Forssan Seudun Hengitysyhdistys. Pirhonen kertoi aloittaneensa tupakoinnin 13-vuotiaana. Siitä vauhti kiihtyi pikkuhiljaa ja saavutti huippunsa noin nelikymppisenä.

Nuoren miehen oletus liikunnan keuhkot puhdistavasta vaikutuksesta osoittautui vääräksi. Nyt Pirhonen toteaa ykskantaan, että keuhkoahtauma tulee tupakasta.

Pirhonen luonnehtii keuhkoahtaumatautia salakavalaksi.

-Minunkin sairauteni eteni pikkuhiljaa. Ei sitä huomannut, miten heikkoon kuntoon olin lopulta vuosituhannen vaihteeseen mennessä ajautunut.

-Olin siinä vaiheessa 52-vuotias, jolloin miehen pitäisi olla parhaassa iässään, Kaj Pirhonen viestitti kokemuksiaan opiksi muillekin.

Hän itse muistaa saaneensa ensimmäiset konkreettiset muistutukset tupakoinnin vaikutuksista jo asevelvollisuusaikana.

-Odotin vuoroani lomallelähtötarkastuksen jonossa, kun sain yskänpuuskan, joka pudotti minut nelinkontin. Tuomio kuului, että ei noin sairasta miestä täältä voida lomalle päästää.

Pirhonen summaa kehityksen sitten omien lapsuus- ja nuoruusvuosiensa kulkeneen oikeaan suuntaan.

-Tupakan mainonta oli 1960-luvun lopulla sellaista, että et ole mies etkä mikään, ellet polta. Nyt tavoitteena on savuton Suomi vuonna 2030. Siihen ollaan menossa hyvää vauhtia. Se on ihan oikea tavoite ja ainakin minä luotan siihen päästävän.

Tuusulassa asuva Pirhonen luennoi omien muistojensa vaikutuksen ja Hengitysliiton ensimmäisestä kokemuskoulutuksesta vuonna 2015 saamiensa oppien pätevöittämänä.

Hän on pitänyt aiheesta oppitunteja peruskouluista yliopistoihin sekä vetänyt tupakoinnin lopettaville vertaistukiryhmiä muun muassa yrityksissä sekä eri ammattiryhmissä.

Pirhosen keskeiset neuvot keuhkoahtaumatautiin sairastuneille kuuluvat, että lopeta tupakanpoltto, liiku säännöllisesti, huolehti yleiskunnostasi ja opettele oikea hengitystekniikka.

Hän itse pystyi tekemään asiassa sen tärkeimmän, eli tupakoinnin lopettamispäätöksen toukokuun toisena lauantaina vuonna 2002.

-Kävin apteeksissa, liimasin laastarin rintaani ja siihen se loppui. Olin niin huonossa kunnossa, että en uskaltanut edes kokeilla kuntopyörän polkemista.

Hän summasi kunnon kohottamisen siitä pisteestä vaatineen asiaan uskomista, määritietoisuutta, kärsivällisyyttä ja aikaa. Kun hän luetteli nykyistä viikko-ohjelmaansa, vakuuttui kuulija, että paljon on keuhkoahtaumatautia sairastavallakin mahdollisuus vointinsa hyväksi tehdä.

-Joka päivä pitäisi pystyä liikkumaan ainakin jonkin verran, Pirhonen tiivisti.

Hän korosti keuhkoahtaumataudissa sairauden mahdollisimman varhaisen toteamisen tärkeyttä. Hänellä itsellään diagnoosin saanti venyi vuosilla muutaman vääräksi osoittautuneen taudinmääritelmän vuoksi, vuoteen 2001.

-Onneksi lääketiede on mennyt noista ajoista eteenpäin niin, että elämme aivan eri tilanteessa kuin silloin. Esimerkiksi nykyisellä keuhkojen tilavuutta mittaavalla spirometrialla olisi oma tautini pystytty määrittelemään puhallustestillä oikein yhdellä lääkärikäynnillä.

Opaslehtisiä keuhkoahtaumasta saa luettavakseen netistä sivuilta hengitysliitto.fi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti