Lounais-Häme

Keuhkosairaalle vapautta liikkumiseen - kannettava happirikastin mahdollistaa vaikka perhejuhlaan osallistumisen

Monella happihoitoa tarvitsevalla on vaarana mökkiytyä neljän seinän sisään, jos ilman lisähappea ei ole asiaa kodin ulkopuolelle. Perinteiset happirikastimet ovat suurikokoisia, eikä niiden liikuttelu ole kovin yksinkertaista.

Happirikastimesta on kehitetty myös akulla toimiva kannettava matkamalli, joka painaa vain 2,5 kiloa. Kyseisen laitteen Hengitysliitto lahjoitti torstaina Forssan sairaalan keuhkosairauksien poliklinikalle.

Laitteen luovuttivat Forssan Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Sirkka-Liisa Ilvonen ja järjestöpäällikkö Eeva Palmroos Hengitysliitosta.

Aiemmin vastaavaa laitetta on pitänyt Forssan seudulta käydä lainaamassa Hämeenlinnasta.

-Lisähappea tarvitseva ei oikein voi itse laitetta hakea Hämeenlinnasta saakka, joten omaisten apua on tarvittu. Laitteen on voinut lainata kahdeksi viikoksi esimerkiksi lomamatkaa varten, sairaanhoitaja Satu Sorri-Vuolle sanoo.

 

Nyt keuhkosairaiden elämä siis helpottuu siltä osin, että laitteen voi noutaa ja palauttaa Forssan sairaalaan. Laina-aika on maksimissaan kaksi viikkoa, mutta lyhyemmäksikin ajaksi laitteen saa lainata.

-Esimerkiksi saattohoitovaiheen syöpäpotilas saattaa haluta vielä käymään vaikkapa lapsenlapsen ylioppilasjuhlissa. Elämän loppumetreillä perhejuhla saattaa merkitä ihmiselle todella paljon, keuhkosairauksien ylilääkäri Markku Pekonen Forssan sairaalasta huomauttaa.

Pekonen sanoo olevansa potilaiden puolesta onnellinen, että laitteen lainaaminen onnistuu nyt vaivattomasti Forssasta. Potentiaalisia käyttäjiä laitteelle on Forssan seudulla useita kymmeniä.

-Tiedän, että jokunen on laitteen hankkinut itselleen, mutta kovinkaan monella siihen ei ole varaa. Laite maksaa useita tuhansia euroja, sairaanhoitaja Niina Sederholm sanoo.

Säännöllisempään ulkona liikkumiseen on keuhkosairaalle tarjolla myös nestehappilaite. Laite toimii siten, että kotona olevasta säiliöstä ladataan happea kannettavaan laitteeseen. Markku Pekosen mukaan nestehapen suurin ongelma ovat sen aiheuttamat kustannukset potilaalle.

Happirikastimen lainaamisesta tullaan mahdollisesti perimään nimellinen muutaman euron korvaus.

 

Hengitysliitto on lahjoittanut happirikastimia monena vuonna eri puolille Suomea. Viime vuonna kannettavia laitteita lahjoitettiin kymmenen. Myös Hämeenlinnassa oleva kannettava rikastin on liiton lahjoittama.

Yhden laitteen hinta on noin 3 500 euroa. Lahjoitukset mahdollistaa Hengitysliiton oma varainkeruukampanja.

Forssan sairaalaan happirikastimen luovuttanut järjestöpäällikkö Eeva Palmroos kertoo, että rikastimia tullaan varmasti edelleen luovuttamaan, mutta jatkossa liitto hankkii myös neuvoloihin tarkoitettuja häkämittareita, joilla pyritään vähentämään odottavien äitien tupakointia. FL

 

Happihoito
Happihoitoa käytetään korjaamaan elimistön hapen puutetta.Pitkäaikaisessa kotihappihoidossa hapen annostelu hoidetaan itse nestehappilaitteen, lääkehappipullojen ja happirikastimen avulla.Yleisin syy pitkäaikaiseen kotihappihoitoon on keuhkoahtaumataudista johtuva voimakas hapen vajaus, joka aiheuttaa lisähapen tarpeen lähes koko vuorokauden ajaksi.HappirikastinMonet happilaitteet mahdollistavat liikkumisen letkun avulla vain kotona.Kannettava happirikastin on tarkoitettu pitkäaikaista happihoitoa tarvitsevien henkilöiden käyttöön.Laitteen avulla on mahdollista lähteä kodin ulkopuolelle, käydä asioilla ja osallistua sosiaalisiin tapahtumiin.Kannettava happirikastin lisää merkittävästi elämänlaatua, sillä sitä on helppo kuljettaa mukana.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic