Lounais-Häme Forssa

Kevät on nyt jo täynnä pääsiäisen merkkejä – Näitä uskomuksia ja perinteitä pääsiäiseen liittyy

Narsissit kukkivat ja pajunkissat ovat puhjenneet. Noidan kissa kävi tervehtimässä toimitusta.
Kuka uskaltaa häiritä taikanokosiani?! Kuva: Tapio Tuomela
Kuka uskaltaa häiritä taikanokosiani?! Kuva: Tapio Tuomela

Pääsiäistä on pidetty perinteisesti talven loppumisen ja paaston päättymisen juhlana. Tänä vuonna sitä vietetään niinkin myöhään kuin 21. huhtikuuta.

Taustalla on vuoden 325 päätös, jonka mukaan kirkko juhlistaa pääsiäistä joko kevätpäiväntasauksen aikaan tai sen jälkeisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina, ja täysikuu on tänä vuonna vasta 18.4. Viimeksi vastaava tilanne oli vuonna 1962 ja vasta 19 vuoden kuluttua vuonna 2038 pääsiäistä vietetään niin myöhään kuin nyt.

Luonto ei tosin tottele kirkon aikatauluja. Joen varresta löytyy jo nyt pieniä, harmaanvalkeita pajunkissoja, pohjoismaisia vastineita Raamatun palmusunnuntain palmunlehville.

Toiset pääsiäisen kukkijat, narsissit, symboloivat uskomuksien mukaan puhtautta ja viattomuutta. Ne ovat kauniin keltaisina korostaneet pääsiäisen aikaa aina 1800-luvulta lähtien ja keltaisten narsissien toinen nimi onkin pääsiäislilja.

Narsissit kukoistivat Kauppakadulla. Kuva: Tapio Tuomela
Narsissit kukoistivat Kauppakadulla. Kuva: Tapio Tuomela

Virpominen puolestaan on Itä-Suomesta levinnyt perinne, jolla loihdittiin ja toivottiin perheenjäsenten ylle voimaa ja terveyttä. Länsi-Suomessa lapset kiertelivät noidiksi pukeutuneina jo 1800-luvulla ja virpomisesta palkaksi sai usein kananmunan. Tiput, kanat, kukot ja jänikset symboloivat linnunmunien tavoin uuden elämän alkua – sitähän kevät on.

Pääsiäissunnuntaina uskottiin ennen vanhaan jopa auringon tanssivan. Kevät ei ole kuitenkaan aina ollut pelkkää valoa ja vehreyttä, vaan pahojen henkien uskottiin olevan liikkeellä pitkäperjantain ja pääsiäissunnuntain välisenä aikana, kun Jeesus oli haudassa. Tällöin poltettiin pääsiäisvalkeita ja tehtiin suojelevia taikoja.

Sysimusta kissa hengaili toimituksen lähellä. Liekö se päässyt pääsiäisnoidalta karkuun ja lähtenyt omille teilleen? Katti lähetti terveisiä, että trullit ja loitsijat ovat valmiita juhlaan

– Meitä ei kiinnosta enää tehdä ilkeyksiä mustalla magialla, ne ajat ovat kauan sitten ohi. Suklaamunia tosin mielellämme kahvipannuihin keräilemme. FL

Lue myös perinteisestä pääsiäisruoasta

Täytyy lentää. Kyöpelinvuori kutsuu! Kuva: Tapio Tuomela
– Täytyy lentää. Kyöpelinvuori kutsuu! Kuva: Tapio Tuomela

Uusimmat

Fingerpori

comic