Lounais-Häme

Kevätauringolla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia

Vastoin yleistä harhaluuloa aurinkolasien linssien värillä ei ole mitään tekemistä UV-suojan kanssa, vaan ne kertovat muista ominaisuuksista. Arkistokuva

 

Lumisokeus on tunnettu, lumesta heijastuvan kirkkaan kevätauringon aiheuttama tilapäinen vaiva, jonka seurauksena silmä kipeytyy, vetistyy ja punoittaa.

Ulkoillessa silmien suojaaminen sopivilla aurinkolaseilla on tärkeää paitsi lumisokeuden vaaran ja häikäisyn takia, myös harvemmin huomioituja, kauaskantoisempia vaikutuksia ajatellen.

– Auringonvalolla on todettu olevan yhteyksiä monien silmäsairauksien, kuten kaihin ja silmänpohjan rappeuman kehittymiseen, kertoo optikko Jaana Ylätalo.

Erityisesti pienten ulkoilijoiden silmät tulee suojata hyvin viimalta ja auringolta, sillä UV-säteet pääsevät läpäisemään lapsen silmän aikuista helpommin.

Aurinkolasien väri ei kerro UV-suojasta

Vastoin yleistä harhaluuloa aurinkolasien linssien värillä ei ole mitään tekemistä UV-suojan kanssa, vaan ne kertovat muista ominaisuuksista.

– Esimerkiksi harmaan linssin läpi katseltuna maisema muuttuu vähiten, kun taas ruskea tai punaruskea linssi parantaa kontrastia ja ehkäisee häikäisyä hyvin. Tärkein ominaisuus on kuitenkin UV-suoja, joka on paitsi ehdoton haitalliselta säteilyltä suojautuessa, myös pakollinen aurinkolaseissa EU:n alueella, huomauttaa Ylätalo.

Kolme syytä käyttää aurinkolaseja

  1. Auringonvalo voi vaikuttaa monien silmäsairauksien, kuten kaihin ja silmänpohjan rappeuman kehittymiseen.
  2. Aurinkolaseista hyötyvät kaikki, mutta lasten silmät ovat auringolle erityisen herkät. Vaurioita aiheuttavat UV-säteet läpäisevät lapsen silmän helpommin kuin aikuisilla.
  3. Silmien siristely häikäisevässä auringonpaisteessa aiheuttaa ajan kuluessa silmien ympärille ryppyjä.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic