Lounais-Häme

Kevätkesän lämpöennätys kipusi lähes 30 asteeseen – Jokioisillakin yli 27 astetta

Jokioisilla rikkoutui helleraja myös maanantaina. Samalla Lounais-Hämeen tämän vuoden lämpöennätys kohentui 27,6 asteeseen. Ensimmäisen kerran helleraja ylittyi Lounais-Hämeessä sunnuntaina, jolloin mittari kohosi 26,2 asteeseen.

Hellepäiviä on mitattu Jokioisilla kaksinkertaisesti koko viime kesään verrattuna. Vuonna 2017 helleraja ylittyi Jokioisilla vain kerran. Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan tiistaista tulee kolmas perättäinen hellepäivä Jokioisilla. Lämpötila voi kohota jopa 30 asteeseen.

Maanantaina helleraja ylittyi jo ennen puoltapäivää ja mittari pysyi yli 25 asteessa noin klo 20.30 saakka. Korkein lämpötila mitattiin klo 18.10.

 

Kevätkesän lämpöennätys noteerattiin maanantaina Turussa ja Heinolassa, kertoi Ilmatieteen laitos. Molemmissa kaupungeissa mitattiin 29,1 astetta.

Korkeapaine pysyy edelleen paikallaan ja lämpöä riittää myös tiistaille.

–  Kolmeakymppiä hätyytellään, sanoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Kaisa Solin.

Torstaista lähtien ilma alkaa viilentyä pohjoisesta lähtien ja lämpötilat laskevat lähemmäksi vuodenajan normaalia tasoa. Sade- ja ukkoskuurot alkavat yleistyä.

Maanantaina noteerattiin myös lämpötilan nousuennätys. Lappeenrannan Konnunsuolla mitattiin aamuyöllä 1 aste – mutta aurinko paahtoi päivällä niin, että lämpötila nousi 28,9 asteeseen. Lämpötila ei ole koskaan aiemmin toukokuussa noussut näin paljon yhden päivän aikana.

– Tähän tarvittiin tällainen selkeä sää ja äärimmäisen kuiva ilma. Kun sää on selkeä, yöllä maanpinta saa vapaasti säteillä lämpöä avaruuteen ja päivällä lämpenee mahdollisimman paljon. Jos ilma olisi ollut kosteaa, yöllä olisi muodostunut sumua, jolloin lämpötilan pudotus olisi jarruuntunut eikä maanpinta olisi päässyt jäähtymään, kertoi meteorologi Antti Jylhä-Ollila Ilmatieteen laitokselta.

Aiempi lämpötilan vuorokausivaihtelun ennätys oli vuodelta 1971 Enontekiön Kalmankaltiolla, kun vapunjuhlijoita helli lämpötilan nousu -24,6 asteesta 2,9 asteeseen. STT

 

Uusimmat

Fingerpori

comic