Lounais-Häme Forssan seutu

Kevätkylvöt käynnistyivät Forssan seudulla tavallista aiemmin – Ypäjäläinen Pauli Perho lähti pellolle ensimmäisten joukossa

"Olen hamstrannut jonkin verran esimerkiksi kasvinsuojeluaineita, sillä koronatilanteen takia ei ole varmuutta mitä maailmalta tulevaisuudessa saa."
Ypäjäläinen maatalousyrittäjä Pauli Perho aloitti kylvötyöt härkäpavulla ja ohralla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ypäjäläinen maatalousyrittäjä Pauli Perho aloitti kylvötyöt härkäpavulla ja ohralla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kevätkylvöt ovat käynnistyneet Forssan seudulla tavallista aiemmin. Ypäjäläinen maatalousyrittäjä Pauli Perho aloitti kylvötyöt tänä keväänä ensimmäisten viljelijöiden joukossa viime lauantaina.

– Kylvöille pääsi tänä keväänä poikkeuksellisen aikaisin. Jo ennen pääsiäistä levitin pelloille sianlietettä ja tasoitin ja äestin maata, mutta töihin tuli räntäsateen takia välillä taukoa. Räntäsade toi mukanaan vettä 16 milliä, Perho sanoo.

Perho kertoo, että viime vuosi oli myös aikainen ja kylvöt sai aloittaa pääsiäisen tienoilla, mutta normaalisti kylvötöihin on päässyt vasta vapun jälkeen.

– Aloitin kylvöt viime lauantaina härkäpavulla, ja ohran kylväminen on myös jo alkanut. Kunhan maa kuivuu edelleen, ryhdyn kylvämään kauraa, Perho kertoo.

Toiveissa lämmin ja kuiva sää

Jotta kylvötöitä voi jatkaa suotuisissa oloissa, Perho toivoo lämmintä ja kuivaa säätä. Kunhan kylvöt on tehty, toiveissa on kevyt sade.

Korona-aika ei ole Perhon mukaan vaikuttanut hänen viljelysuunnitelmiinsa. Koronalla on kuitenkin ollut vaikutusta muun muassa siihen, että maatalousyrittäjien keskinäiset tapaamiset on jouduttu perumaan.

– Olen myös hamstrannut jonkin verran esimerkiksi kasvinsuojeluaineita, sillä koronatilanteen takia ei ole varmuutta mitä maailmalta tulevaisuudessa saa, Perho sanoo.

Vähäluminen ja leuto talvi apuna

Kasvintuotannon asiantuntija Vesa Koivula ProAgria Etelä-Suomesta kertoo, että kylvötyöt ovat Forssan seudulla nyt yleisestikin edellä tavanomaista aikataulua. Pellot ovat kuivuneet kylvökuntoon tavallista aikaisemmin vähälumisen ja leudon talven ansiosta. Myös tuuliset säät ovat nopeuttaneet peltojen kuivumista. Peltojen muokkautuvuus on useimmilla alueilla hyvä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Peltojen muokkautuvuus on kylvötöiden kannalta hyvä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Peltojen muokkautuvuus on kylvötöiden kannalta hyvä. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Kylvötyöt ovat jo täydessä käynnissä, kun yleensä pelloille on päästy vasta toukokuun alkupuolella. Forssan seudulla kylvötyöt on aloitettu kylvämällä ensimmäiseksi valkuaiskasveja, kuten hernettä ja härkäpapua. Rapsin kylväminen alkaa myös, kunhan lämpöä tulee lisää, Koivula sanoo. FL

Lue myös: Syysviljat talvehtineet Forssan seudulla vaihtelevasti – Roustevauriot kiusanneet kasvustoja (FL 28.4.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic