Lounais-Häme Lounais-Häme

Kevätkylvöt saatiin loppuun hyvässä säässä – Viljelijät toivovat nyt kevyttä ja rauhallista sadetta

Tälle viikolle ennustetut, peltojen kosteustilannetta tasaavat sateet ovat tervetulleita kylvöjen ja istutusten jälkeisen kasvuun lähdön varmistamiseksi.
Kevätkylvöt saatiin tänä vuonna päätökseen viikkoa tai kahta viikkoa tavanomaista aikaisemmin. Kuva: Tapio Tuomela
Kevätkylvöt saatiin tänä vuonna päätökseen viikkoa tai kahta viikkoa tavanomaista aikaisemmin. Kuva: Tapio Tuomela

Kevätviljojen kylvöt pääsivät toukokuun alun takatalven jälkeen uudelleen vauhtiin äitienpäivän aikoihin. ProAgrian tiistaina julkaiseman kasvutilannekatsauksen mukaan kylvöt on saatu päätökseen ensimmäisenä kylvöt aloittaneissa Varsinais-Suomessa ja Länsi-Uudellamaalla.

– Kylvöt on pääasiassa jo tehty myös Lounais-Hämeessä, sillä kelit ovat olleet suosiolliset, kertoo kasvintuotannon asiantuntija Vesa Koivula ProAgria Etelä-Suomesta.

Koivulan mukaan kevätkylvöjen päätökseen saaminen ja talvehtineiden kasvustojen kehitys ovat viikosta kahteen edellä keskimääräisestä.

– Kevätkylvöt alkoivat jo heti pääsiäisen jälkeen huhtikuussa, mikä on tavanomaista paljon aikaisemmin. Työt keskeytyivät pienten sateiden takia, mutta niitä päästiin jatkamaan nopeasti, Koivula sanoo.

Suurimmassa osassa maata pellot kuivuivat hyvin, ja ne ovat olleet hyvin muokkautuvia. Tälle viikolle ennustetut, peltojen kosteustilannetta tasaavat sateet ovat tervetulleita kylvöjen ja istutusten jälkeisen kasvuun lähdön varmistamiseksi.

– Viljelijät toivovat nyt kevyttä ja rauhallista sadetta. Millejä saa tulla runsaamminkin, kunhan ei sentään aivan valtavasti sada, Koivula toteaa.

Toukokuun alun yöpakkaset vioittivat jonkin verran Etelä-Suomen syysviljoja sekä kukintaansa aloittavia syysöljykasveja. Koivulan mukaan Lounais-Hämeessä yöpakkaset aiheuttivat ongelmia esimerkiksi syysvehnälle, mutta sadon odotetaan kuitenkin valtaosin selviytyvän. Sen sijaan osa syysöljykasveista on kärsinyt niin pahoja vaurioita, että pellot on jouduttu kylvämään uusiksi.

Sokerijuurikkaan kylvöt on saatu päätökseen lähes kaikilla sen viljelyalueilla. Ensimmäisenä kylvetyt sokerijuurikaskasvustot ovat taimettuneet tyydyttävästi. Rapsin ja kevätrypsin kylvöt on saatu päätökseen eteläisimmässä Suomessa. Etelä-Suomessa ensimmäisenä kylvetyt kevätöljykasvien kasvustot ovat jo taimettuneet.

Varhaisperunoiden istutukset on saatu päätökseen koko maassa. Ensimmäiset eteläisessä Suomessa istutetut varhaisperunakasvustot ovat hyvässä kasvussa. Kesäperunan istutukset on jo tehty Etelä-Suomessa, ja myös varastoitavan perunan istutukset ovat loppusuoralla.

ProAgrian mukaan viime päivien lämmin sää on nopeuttanut viljelysten kasvua. Ensimmäisenä kylvetyt kevätviljat ovat orastuneet vähintään tyydyttävästi. Viikonloppuna alkanut hellejakso on saanut syysviljat, kuminan ja nurmet nopeaan kasvuun.

Ruiskasvustot ovat hyväkuntoisia lähes koko maassa, mutta Varsinais-Suomessa kasvustot arvioidaan välttäviksi. Syysvehnäkasvustot ovat tavanomaista heikompia Varsinais-Suomessa, ja muualla eteläisessä Suomessa kasvustojen kunto on tyydyttävä. Lounais-Suomessa on myös tavanomaista huonokuntoisempia syysöljykasvikasvustoja. Kuminakasvustot ovat vähintään tyydyttäviä suuressa osassa maata. Nurmet ovat talvehtineet tyydyttävästi tai hyvin suurimmassa osassa maata. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic