Lounais-Häme Lounais-Häme

Kevätkylvöt venyivät kesäkuulle asti – Hallayöt eivät näytä verottaneen satoa

Etenkin huhtikuussa kylvetyt kasvustot ovat orastaneet hyvin.
Ypäjäläinen Pauli Perho aloitti kylvötyöt seudun ensimmäisten viljelijöiden joukossa huhtikuun lopulla. Pitkäksi venynyt kylvökausi on vihdoin tulossa päätökseen Lounais-Hämeessä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ypäjäläinen Pauli Perho aloitti kylvötyöt seudun ensimmäisten viljelijöiden joukossa huhtikuun lopulla. Pitkäksi venynyt kylvökausi on vihdoin tulossa päätökseen Lounais-Hämeessä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Pitkään jatkuneita kevätkylvöjä viimeistellään Lounais-Hämeessä.

Ensimmäiset viljelijät säntäsivät pellolle huhtikuussa noin viikko keskimääräistä aiemmin ja saattoivat saada kylvöt valmiiksi jo toukokuun alussa.

Osalla kylvökausi venyi äitienpäivän jälkeisen sateisen ja viileän jakson vuoksi.

– Kylvöt ovat saattaneet tällöin kestää yli kuukauden. Nyt kylvöjen lopetellaan ihan keskimääräisessä aikataulussa, kasvintuotannon asiantuntija Vesa Koivula ProAgria Etelä-Suomesta arvioi.

Sadetta toivotaan viikonlopuksi

Koivula uskoo viljelijöiden olevan kohtuu tyytyväisiä kevääseen: viljojen orastuminen ja viljelykasvien taimettuminen on lähtenyt melko hyvin käyntiin. Parhaiten ovat orastuneet huhtikuun puolella kylvetyt kasvustot.

Maan kosteusvaihtelut ovat suuria, ja paikoin runsaat sateet ovat kuorettaneet pellon pintaa.

Vähäsateisimmilla alueilla kuivuus alkaa pian verottaa kasvua.

– Sadetta toivotaan viikonlopuksi, jotta viimeisetkin kylvöt pääsevät orastumaan ja taimettumaan.

Syysvehnä- ja ruiskasvustot ovat korrenkasvuvaiheessa. ProAgrian kasvutilannekatsauksessa syysvehnän ja rukiin kasvu arvioidaan tyydyttäväksi tai hyväksi lähes koko maassa.

Viljat toipuneet pakkasista melko hyvin

Toukokuussa lämpötila laski useana yönä pakkasen puolelle, mikä vioitti kasvustoja. Viljat ovat kuitenkin toipuneet melko hyvin, eikä sadonmenestyksiä ole sen takia odotettavissa.

– Useimmat siemenet ja idut olivat tuolloin vielä maan pinnan alla ja suojassa pakkaselta.

Ilmojen lämmettyä Koivula kehottaa viljelijöitä seuraamaan aktiivisesti kasvustoja: tuholaisia voi alkaa ilmaantua ja rikkakasvit herätä voimakkaaseen kasvuun.

– Ensimmäisillä kylvöillä torjunnat alkavat olla ajankohtaisia.

Kylvöjen pitkittymisestä johtuen myös rikkakasviruiskutukset venyvät pitkälle aikavälille. Toistaiseksi pelloilla ei ole esiintynyt pahoja rikkakasviongelmia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic