Lounais-Häme Lounais-Häme

Kevätviljojen puinti on viivästynyt alkukesän vaihtelevien säiden takia – Pro Agrian Vesa Koivula: "Jälkiversonta ennennäkemätöntä"

Kevätviljojen puinti on myöhässä, mutta kasvukausi suosi kuitenkin vihanneksia ja juureksia. Myös nurmesta hyvä sato.
Pro Agrian kasvintuotannon asiantuntija Vesa Koivula ei lähde vielä arvioimaan millaiseksi sadot muodostuvat Lounais-Hämeessä tänä vuonna. Kesä on ollut haastava ja syksyn säitä ei voi tietää. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pro Agrian kasvintuotannon asiantuntija Vesa Koivula ei lähde vielä arvioimaan millaiseksi sadot muodostuvat Lounais-Hämeessä tänä vuonna. Kesä on ollut haastava ja syksyn säitä ei voi tietää. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Alkukesän vaihtelevat sääolot näkyvät kasvustojen epätasaisena kehittymisenä puintokuntoon. Kehitys on seitsemästä kymmeneen päivää jäljessä tavallisesta koko maassa – Hämeessä tätäkin enemmän.

– Lounais-Hämeessä ollaan jäljessä keskimäärin juuri tuon verran. Toki vaihtelu on suurta eri lohkojen välillä. Jälkiversonta vaikuttaa melkoisesti. Osassa kasvustoista jälkiversonta on niin voimakasta, että jotkin viljelijät ovat kommentoineet sen olevan ennennäkemätöntä, kertoo Pro Agrian Kanta-Hämeen kasvintuotannon asiantuntija Vesa Koivula.

Nurmikasvien siementen, kuminan ja syysviljojen puinnit ovat loppusuoralla useimmilla alueilla. Kevätviljojen puinnit ovat vielä aivan alussa ja sadot ovat vaihtelevia. Viljan puintien viivästyminen jälkiversonnan takia lisää riskiä sadon laadun heikentymiselle ja punahomeen toksiinien muodostumiselle.

– Joillakin lohkoilla jälkiversonta voi jopa parantaa sadon määrää, mikäli edessä on poutaista ja lämmintä säätä. Tosin esimerkiksi kauralla aiemmin valmistuneet jyvät voivat lähteä jo varisemaan. Tänä vuonna on todella vaikea ennakoida satoa vielä tässä vaiheessa, Koivula lisää.

Kevätviljojen puintien myöhästyminen on myös vaikeuttanut syysviljojen ja -öljykasvien kylvöjä useimmilla alueilla.

Lue myös: Näin kirjavia viljapeltoja ei ole ennen nähty: Satokauden viive viikosta kuukauteen – Märkä syksy pelottaa jo nyt

Vaihtelua ohran satonäkymissä

Eniten vaihtelua on ohran satonäkymissä. Kauran ja kevätvehnän satonäkymät ovat ohraa parempia.

Tähän mennessä puiduissa kevätviljoissa hehtaarisadot ovat vaihdelleet 1  000 kilosta 7  000 kiloon, ja keskimäärin kolmasosalla pinta-alasta hehtaarisadot jäävät selvästi keskimääräistä heikommiksi.

Rukiin ja syysvehnän puinnit ovat loppusuoralla useimmilla alueilla, ja sato arvioidaan määrältään ja laadultaan keskimääräiseksi suuressa osassa maata. Tilojen väliset erot ovat kuitenkin tänä vuonna suuret, ja hehtaarisadot voivat vaihdella muutamasta sadasta kilosta jopa 8  000 kiloon.

Rypsi- ja rapsisato arvioidaan huonoksi tai välttäväksi. Härkäpavun satonäkymät vaihtelevat heikosta tyydyttävään.Hernesato arvioidaan tyydyttäväksi tai hyväksi suurimmassa osassa maata.

Koivula sanoo, että tämä kesä on osioittanut maan kunnon ja lohkojen vesitalouden merkityksen maajaljin ja kylvöajan lisäksi.

– Salaojien tulee olla kunnossa, mutta myös maan laadun niin, että se pystyy varastoimaan vettä, hän huomauttaa.

Nurmista jopa kolmas sato

Nurmien jälkikasvu toisen sadon jälkeen on ollut Pro Agrian katsauksen mukaan hyvää sateiden ja lämpimän sään ansiosta. Lähes koko maassa päästäneen korjaamaan vielä kolmas säilörehusato, mutta kaikilla tiloilla ei kuitenkaan ole tarvetta kolmannen sadon korjuuseen hyvän 1. ja 2. sadon ansiosta. Säilörehun laatu arvioidaan tyydyttäväksi.

Laitumien ja kuivaheinän odelman kasvun Pro Agria arvioi hyväksi tai vähintään tyydyttäväksi koko maassa. Tosin sateiden kuurottaisuudesta johtuen joillakin tiloilla kuivuus on voinut rajoittaa nurmien kasvua.

Vihannesten kasvu ja sadon valmistuminen nopeutuivat elokuun aikana sään lämmettyä. Varsinkin avomaankurkku, kesäkurpitsa, herne ja papu hyötyivät sään lämpenemisestä, ja niiden sato on ollut hyvä.

Säät ovat suosineet myös juuresten kasvua. Porkkanoiden, punajuuren ja lantun sato arvioidaankin erinomaisiksi. Varastovihannesten kasvu on edelleen kesken, mutta satonäkymät ovat lupaavat.

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic