Lounais-Häme

Kevyempi palveluasuminen kiinnostaa

Somerolla aloitetaan Lamminniemessä jo loppuvuoden aikana kevyempi palveluasuminen, jolla pyritään auttamaan yksinäisyydestä ja turvattomuuden tunteesta kärsiviä ikäihmisiä.
– Kun ikääntynyt kertoo tuntevansa yksinäisyyttä ja turvattomuutta, siihen meidän on kotihoidossa ollut rehellisesti sanottuna vaikea vastata, Someron vs. kotihoidon päällikkö Susanna Kaunisto sanoo.
– Juuri yksinäisyyden ja turvattomuuden tunteen kokeminen ovat korostetusti nousseet esiin, kun näitä Lamminniemen paikkoja on kyselty.
Sana uusista palveluasumisen paikoista on kiirinyt Somerolla. Kyselyitä paikoista on etukäteen ollut runsaasti.
Uusia palveluasumisen paikkoja tulee Lamminniemen hyvinvointikeskukseen yhteensä kymmenkunta. Aivan asuntojen välittömässä läheisyydessä Lamminniemen tiloissa sijaitsee myös kotihoitotoimisto.
Toiminta käynnistetään virallisesti, kun tekninen toimi saa järjestettyä tarvittavat tilat tällä hetkellä Lamminniemen Hyvinvointikeskus Oy:n hallinnassa olevista tiloista.
– Neljä, ehkä viisikin mahdollista asukasta meillä on jo tiedossa. Kysyntä on ollut sen verran kovaa, että paikat tulevat nopsakasti täyteen, perusturvajohtaja Taru Nordlund uskoo.
Someron uusien palveluasumisen paikkojen juju on yhteisöllisyydessä. Asuntojen lisäksi asukkaiden käytössä ovat yhteiset tilat.
Nordlund arvioi, ettei lähiseudulla ole täysin vastaavanlaista palveluasumista tarjoavaa paikkaa.
– Lamminniemeen muodostuu käytännössä pienyhteisö.
Lamminniemen paikat on tarkoitettu ikäihmisille, jotka tarvitsevat jokapäiväisistä henkilökohtaisista toimista selviytyäkseen useita kotihoidon käyntejä vuorokaudessa, mutta eivät ympärivuorokautista valvontaa.
Tarve kevyemmälle palveluasumiselle on Somerolla tiedostettu jo pitempään. Kaupungin vuosille 2015–2017 laaditussa ikääntyneen väestön tukemisen suunnitelmassa juuri tämäntyyppisen palveluasumisen tarjoaminen on nähty yhtenä kaupungin kehittämiskohteena.
Lamminniemen palveluasumisen asunnot mahdollistavat sen, että ikäihminen ei joudu muuttamaan tutusta kodista enää siinä vaiheessa, kun kuntoisuus heikkenee.
– Taka-ajatuksena meillä on, että asiakkaan kunnon heiketessä tarvittavia palveluita viedään hänen asuntoonsa, Nordlund sanoo.
Esimerkiksi tehostetun palveluasumisen tai ympärivuorokautisen hoidon vieminen Lamminniemen palveluasuntoihin on Nordlundin mukaan käytännössä vain järjestelykysymys. Sen sijaan ikäihminen hyötyy siitä, että hän ehtii asua palveluasunnossa pitempään ennen esimerkiksi muistin selvää heikkenemistä. Hänelle ehtii jäädä muistijälki asunnosta, eikä tutusta paikasta tarvitse muuttaa järeämpien asumispalveluiden perässä muualle.
Perusturvalautakunta on vahvistanut Lamminniemen palveluasumisen kustannukset. Vuokraa peritään 480–492 euroa kuukaudessa riippuen huoneen koosta. Päivän kaikki viisi ateriaa sisältävä ateriapaketti maksaa 460 euroa kuukaudessa. Turvapaketti, joka sisältää turvarannekkeen sekä Lamminniemen viikko-ohjelman mukaiset ohjelmat, maksaa sata euroa kuukaudessa.
Asuntoon on mahdollista hakea Kelasta eläkkeensaajan asumistukea. Lisäksi kotihoidon käynneistä peritään kotihoidon maksut aiemmin vahvistettujen maksujen mukaisesti. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti