Lounais-Häme

Kevyt pukeutuminen ei ole joka työpaikalla mahdollista – virkapukuisia ei helle helli

Kesän pitkä hellejakso näkyy ihmisten pukeutumisessa. Harvassa ovat ne, jotka jaksavat pukeutua pitkiin housuihin tai takkiin, kun lämpötila kohoaa yli 30 asteen.

Jotkut kuitenkin joutuvat pukeutumaan töiden vuoksi tietyn pukeutumiskoodin mukaisesti lämpötiloista riippumatta.

-Esimerkiksi poliisit ja vartijat eivät voi pukeutua miten tahtovat, vaan heidän on erotuttava muista yhdellä silmäyksellä, satoi tai paistoi, Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Jouni Kallioluoma kertoo.

Työpukeutuminen määräytyy työpaikan ja työnantajan ohjeistuksen mukaan.

-Joissain paikoissa käytetään virkapukua tai erikseen määrättyjä työasuja ja joissain ei ole mitään tarkempaa ohjeistusta. Monessa paikassa pukeutuminen on vapaata. Esimerkiksi jos ei ole asiakaspalvelua tai muuta perustetta, niin harvemmin vaaditaan mitään tiukkoja pukukoodeja, Kallioluoma sanoo.

 

Forssan paloasemalla kuumuus ei ole aiheuttanut palomiehille ongelmia, vaikka tulta kestävät paksut palopuvut ovatkin kaukana ihanteellisesta kesäasusteesta.

-Eihän nämä kelit meidän suojavarusteita suosi. On se palomiehille rankkaa näillä keleillä, Forssan paloaseman palomestari Mikko Malin myöntää.

-Ongelma tulee siitä, että kädet ja jalat täytyy olla suojattuna. T-paidalla ja shortseilla metsään ei voi mennä paloa sammuttamaan. Lämpö ei pääse siten kropasta tuulettumaan pois, Malin selvittää.

Metsäpaloissa käytetään kevyttä palohaalaria, joka painaa noin 3–4 kiloa.

-Kevennetty palopuku soveltuu periaatteessa kaikkeen paitsi rajujen huoneistopalojen sammuttamiseen. Se on aika paljon kevyempi, kuin raskas varustus.

Forssan paloasemalla kärsitään kuumuudesta myös tehtävien ulkopuolella, sillä asemalla ei ole ilmastointia. Tehtävien jälkeiset kylmät suihkut ovat paras keino kropan jäähdyttämiseen.

-Pojat ovat etsineet kellarikerroksesta piilopaikkoja, jos siellä olisi vähän viileämpää. Asemalla ollessa olemme kuitenkin pukukoodista vähän tinkineet, ettei koko aikaa tarvitse olla viimeisen päälle viritetyissä asemavarustuksessa. Sitten kun portista poistutaan, niin sitten taas täytyy näyttää asialliselta, Malin toteaa.

 

Rakennustyömailla lämpö on myös haitaksi, vaikka työmiesten varustus on palomiehiin verrattuna varsin kevyt.

-Ilman muuta työt vähän hidastuvat, kun joudutaan pitämään enemmän taukoja. Äijät väsyvät aika nopeasti, 2-tien remontin urakoitsija Oteran oy:n suunnittelupäällikkö Markus Rosten sanoo.

Työmiesten ainoat pakolliset varusteet ovat huomioliivi sekä kypärä. Tien päällystystöissä lämpötilat nousevat kuitenkin niin korkeaksi, että töitä pyritään tekemään aikaisemmin aamusta, kun on viileämpää.

-Joka tunti täytyy paussi pitää, muuten tästä ei tulisi mitään. Hellettä pääsee pakoon kaivinkoneisiin ja kuorma-autoihin, joissa on lähtökohtaisesti ilmastoinnit.

 

Kuumuus koettelee myös leipomoissa ja ravintoloissa, joissa uunit paahtavat aamusta iltaan. Antin Konditoriassa ja Forssan Kotipizzassa korkeisiin lämpötiloihin on kuitenkin jo niin totuttu, etteivät helteet tunnu missään.

-Meillä on aina niin lämmin, ettei helteillä ole suurta merkitystä. Kyllä täällä kuitenkin tarkenee, Antin Konditorion Pekko Koivisto naurahtaa.

Kotipizzassa helteestä nautitaan, sillä ilmastointi on kuumina päivinä hyvä houkutuslintu.

-Asiakkailla on mahdollisuus syödä sisällä vähän viileämmässä ja asiakkaita onkin mukavasti riittänyt, Forssan Kotipizzan yrittäjä Helena Salokoski iloitsee. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic