Lounais-Häme

Kevytautoista halutaan vaihtoehto mopoautoille – käyttöönotto vaatii lakimuutoksia

Nopeudeltaan rajoitettujen autojen käyttöönotto edellyttää lakimuutoksia.

Jos hallituksen esitys toteutuu, 15 vuotta täyttäneet nuoret voivat ajaa autolla liikenteessä jo ensi vuoden marraskuussa. Edellytyksenä on mopoautokortti ja auto, jonka maksiminopeus on rajoitettu 45 kilometriin tunnissa.

Lakiuudistuksen tavoitteena on parantaa erityisesti nuorten liikenneturvallisuutta ja omaehtoista liikkumista muun muassa harrastusten pariin.

Kevytautot olisivat käytännössä henkilöautoista muutettuja rajoitettuja ajoneuvoja, joiden huippunopeus olisi 45 kilometriä tunnissa.

Lue myös: Näyttää Audilta, on Audi, mutta kulkee kuin mopo

Kevytautojen käyttöönottoon liittyen hallitus esittää ajoneuvolain ja ajokorttilain sekä muutaman niihin liittyvän lain muuttamista 1.11.2019 alkaen.

Kevytauton käyttöönoton arvioidaan korvaavan nuorten käytössä erityisesti mopoja. Uudistus parantaisi nuorten kuljettajien ja tieliikenteen liikenneturvallisuutta.

Hallituksen uudistuksen mukaan kevytautoksi saisi muuttaa vain vuoden 2014 jälkeen käyttöönotettuja henkilöautoja, joiden käyttöönottovuoden päättymisestä ei ole kulunut yli kymmentä vuotta. Tällä pyrittäisiin varmistamaan autojen turvallisuus ja tekniikan modernius.

Kevytauton kuljettaminen edellyttäisi AM-luokan ajo-oikeutta kuten mopoauton kuljettaminenkin. Vaikka kevytautoa voi ajaa mopoautokortilla, sitä verotetaan kuten henkilöautoja. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic